Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kényelem a legfontosabb szálláskeresésnél (?)

Az elmúlt fél évben viszonylag sokat utaztam, természetesen Couchsurfinggel, és rájöttem arra, hogy szálláskeresésnél és vendégfogadásnál nem ugyanazok a célok motiválnak engem. Mikor vendéget fogadok, és tettem ezt már közel 80 szörferrel, az a fontos, hogy írjon nagyon jó személyes requestet, a CSer az adatlapja alapján legyen érdekes, legyen bennünk valami közös, és lehetőleg legyenek igazi referenciái mind hoszt, mint szörfer oldalon. Korábban fogadtam olyan vendégeket is, akiknek nem voltak hosztolási tapasztalatai, csak használták a szervezetet, és majdnem minden esetben megbántam. Egy-két alkalommal volt erre kivétel is, de általában vagy közömbös, vagy unalmas, vagy akár némileg kellemetlen élményben volt részem velük. Jó vendég akkor leszel, ha előtte voltál vendéglátó is.

Mikor én keresek szállást az alábbi szempontok alapján szűrök fontossági sorrendben:

  • Experience (tapasztalat), azaz legyen minél több referenciája
  • Lakjon a belvárosban
  • Legyen vendégszobája, de minimum egy nappalija. Azaz semmiképp ne aludjunk egy szobában.
  • 25 felett legyen a kora
  • Női hosztok előnyben, de ezt sikerült eddig a legkevesebb alkalommal abszorválnom külföldön.
  • Beszéljen jó angolul. Expert szint előnyben.
  • Akik a fenti szűrőn átestek, azok közül nézem meg, hogy kivel állok lelkiekben egy hullámhosszon, vagy legalábbis legyen 1-2 terület, ami közös lehet bennünk.

CouchSurfing-5-keys-630x315.jpg

23 Tovább »

A couchsurfing, mint társkereső?

Lépten nyomom kapom az arcomba, amikor találkozok egy ismerőssel és feljön a CS témának, vagy a Facebook oldalon kommentben, hogy a couchsurfing voltaképp egy társkereső oldal. A válaszom sokrétű.

Társkereső annak, aki arra használja. Sok férfi kizárólag női vendégeket fogad, és a requestjébe is burkolt utalásokat tesz a leendő CS experience romantikus voltát beígérve. Sőt, Csonka Gábor mesélte, hogy egyszer találkozott egy lánnyal, aki Európát úgy utazta végig, hogy kizárólag helyes pasiknak írt requesteket, ez volt a célje: végig kúrni az öreg kontinenst. Egy belga közel ötvenes férfi Brüsszelben két év alatt 421 vendéget fogadott (úristen, és még azt hittem, hogy az én 70-em sok), kizárólag férfiakat, a lapján kinn van, hogy ő mindig meztelenül van a lakásban, és a couch info-ban azt irja, hogy a vendég aludhat vele a franciaágyában a hálószobában, vagy ha gondolja, alhat egyedül a vendégszobában. Nincs negatív referenciája.

online-dating-header2.jpg

A couchsurfing annyira társkereső, mint bármilyen más ismerkedős, barátkozós alkalom az életben. Van aki a munkahelyét, az egyetemét, minden kocsmai sörözést arra használja fel, hogy csajozzon/pasizzon, és van aki a CS-en is erre gyúr. 5 millió tagja van a kanapészörf hálózatnak, ötmillió különféle céllal regisztráltak az emberek.

Annyiban talán egyértelműbb a helyzet, hogyha a szörfer és a hoszt között kialakul a szikra az első este a közös sörözés alkalmával, utána mindenképp egy helyre mennek aludni, könnyebb az esélye a "one (2-3?) night stand"-nek. Miközben minden máshol nagy valószínűséggel nem menne fel a lány/fiú a másik lakására azonnal. Persze sokat felmennek, de ennek kitárgyalása nem ez a blog témája. Valamint, ha első este meg is történik a dolog, másnak a vendég még ott marad, és sokszor harmadnap is. A másik fél "kénytelen" még elviselni a vendégét, és ez idő alatt lesz alkalmuk jobban megismerni egymást. Miközben egy szórakozóhelyen felszedett nő/pasi alkalom után általában (nem minden esetben) vége van az ismerettségnek legkésőbb reggel.

1 Tovább »

Mire használható a couchsurfing?

Van aki azért csatlakozik a couchsurfinghez, mert:

Nyelvet akar tanulni, gyakorolni. Néhányan ki is írják a profiljukra: lakhatsz nálam, ha cserébe tanítasz napi 1 órát angolra/németre/spanyolra tetszés szerint. Sokan megemlítik, hogy preferálják a spanyol nyelvterületről érkező vendégeket, mert épp spanyolul tanulnak. Stb. Az első vendégeimnél komoly küzdelmet jelentett beszélgetni, rendszeresen csekkoltam a szótáramat. Eltelt 15 hónap, és már jóideje folyékony nyelvtudásom van. (Tele nyelvtani hibával, de ez más kérdés)

Külföldiekkel akarnak barátkozni. Normál életünk során nem igazán adódik alkalom argentin, mexikói, tajvani, chilei stb. emberekkel megismerkedni. A CS lehetőséget ad arra, hogy néhány napon keresztül egzotikus országokból érkező turistával lógjunk. Van olyan CSer, aki kitalálta, hogy 100 különféle országból érkező tagot akar hosztolni. Ha már hosztolt lengyelt, nem fog mégegyszer. Ez az ő couchsurfingje. Apropó, én 29 országnál tartok :-)

Külföldiekkel akar bulizni. Budapesten is heti rendszerességgel van CS találkozó, ezen kivül van havi buli, amin 150-200 turista is megjelenik főleg nyáron. Sok tag nem használja a CSt szállásadásra vagy utazásra, de külföldiekkel találkozni az eventek is remek alkalmat nyújtanak. Ez más, mint az "igazi" couchsurfing. Egy bulin valakivel néhány percnél, fél óránál nem igazán beszélgetünk többet. A hosztolás viszont több napra szól. Ugyanakkor kiváló alkalom a CS event, mikor külföldre utazunk egyedül, és az esténkent szeretnénk más utazókkal eltölteni.

Saját rendezvényeket akar szervezni. Jónéhány CSer a hosztolás/surferkedés mellett bulikat szervez a lakásávan vagy más szórakozóhelyen, valamint különdéle aktivitásokat: kerékpártúra, hajótúra, evezés, idegenvezetés, séta a városban, koncert, közös főzés a lakásában. Stb, stb.

6 Tovább »

Meddig terjed a vendégszeretet?

A couchsurfingesek átlagéletkora kb. 20-25 év, ennek a korosztálynak általában nincs pénze. Utazni tudnak, de olcsó repülőjegyekkel, vonattal, vagy sokszor stoppal. Az idegen városban töltött idejük alatt nem költenek gyakorlatilag semmire az élelmiszeren kívül. A rossz CSerek nem érzik, hogy valamit - mégha szimbolikusan is - vissza kellene adniuk a hostjuknak. Legyen az egy főzés, vagy meghívni egy sörre a vendéglátót. Sok utazó Magyarországnál drágább országból érkezik hozzánk, nekik az itteni árak olcsóak, mégis úgy viselkednek, mint a szegény hátizsákos turisták.

A CSerek 95 százalékban egyetemet végzett, tanult emberek, vagy épp tanulnak valahol. Az utazni szerető nyitott gondolkodású ember általában edukált. Később sikeresek lesznek a szakmájukban, néhány éven belül jól tudnak keresni, és a CS használata megmarad szokásként, mert továbbra is fantasztikus dolog egy idegen országban egy helyi vendégszeretét élvezni, és vele barátságot kötni. Főleg ha egyedül utaznak.

peru-machu-picchu-traveller-standing-backpack-leo-tamburri-2010-igp7136-derivative-lg-rgb.jpg

A szar kanapészörfösök sajnos egy célból vezérelve használják a CS-et: az ingyenszállás. Nem akarnak a vendéglátójukkal időt tölteni, nem kiváncsiak a hostjukra, csak kell egy hely, ahol aludhatnak.

Nem elvárásom, hogy a vendégeim adjanak ajándékot, de mégis nagyon jól tud esni, ha a vendégem gondol rám. Meghív egy italra, főz nekem valamit, vagy hoz valami kedves jelképes dolgot nekem. Ez azt jelenti, hogy számára is fontos, hogy viszonozzon. Én magam is ilyen vendég vagyok, ha én utazom.

12 Tovább »

Hogyan fogadj couchsurfereket?

Szeretnél kanapészörfösöket fogadni? Itt van néhány információ hogyan vágj neki.

Első lépés: Találd ki az elvárásaidat!

Mint vendéglátó, magad alakíthatod a vendéglátás és a ház szabályait, amit követnie kell (illik) a vendégeidnek. Milyen gyakran akarsz hosztolni? Hány napra jöhetnek hozzád a vendégek alkalmanként? Maximum hány surfert tudsz elhelyezni a lakásodban? Mit tudsz adni nekik? (kanapé, külön szoba vagy sem, törülköző, tusfürdő, wifi, stb) Használják e a konyhádat és az eszközeidet? Van e állat a lakásodban? Van olyan időpont, amikor szeretnél egyedül lenni, és ezekben az órákban a vendégeidnek el kell hagyniuk a lakást? Mennyi időt szeretnél eltölteni a vendégeiddel? Szeretsz esténként kimozdulni otthonról, vagy inkább otthon maradnál a vendégeiddel? Minden lehetséges és praktikus információt írj le a couch info rovatba. Van olyan vendéglátó, aki ráér egész nap a vendégeivel felfedezni a várost, van aki csak esténként szabad. Írd bele, te melyik vagy ezek közül.

Az enyém így néz ki:

IF YOU DO NOT HAVE ANY REFERENCES, DO NOT SEND ME A REQUEST, BECAUSE I WILL NOT HOST YOU!!

I live alone in an apartment In the fashionable Rózsadomb area. I have two rooms - you can stay in one of these rooms, and I can give you blankets, towels and wifi. And you can sleep on the comfortable couch.
City center is about 30 minutes by bus. Public transport is very good to the city. I have a cat, I occasionally smoke. Feel free to smoke, but only on the balcony. I'm very busy (working) weekdays and sometimes on weekends, too. But usually I'm free in the evenings. I go to bed late and I wake up late too.

Preference will be given to CouchSurfers with completed profiles who read my profile info. Please include my name, Rita, in your couch request and send your request for a couch through the CouchRequest page (not as a message). The more interesting your message the better your chances of finding a host.

I prefer to host people ages 25 and upward, simply because we will have more in common in terms of life experience etc. So unless you feel you really share interests with me I suggest you find someone nearer to your own age. Thank you.

When I am out at work you will also need to leave my flat. As you are visiting Budapest and want to see as much as possible I can't see this would be a problem. I usually arrive home in the afternoon.

I really value the experience of meeting travellers through CouchSurf and learning about other countries. If you just see CouchSurf as a free hotel and you aren't interested in seeing Budapest with your host, or you will be socialising with your own friends while you are here, then please, please do not message me.

I would recommend you plan to have about $10 a day each for a budget for food etc (some days you will spend less or no money). If we go out to a nice restaurant the price usually works out around $20 at a middle class restaurant. We can go cheaper for about $10 each. On a night out I would recommend $40 for drinks which would see you nicely around town, something to eat and get you pleasantly drunk. I prefer my guests to be easy with money rather than stuck to a tight budget and unable to go out.

Második lépés: Alakítsd ki a profilodat!

Tölts el időt a couch info kialakításával. A vendégeddel szembeni összes elvárásodat ide kell leírnod. A többi szekcióba írd le ki vagy te. A Personal Description szekcióban említs meg minden fontos dolgot magadról, amit szeretnél közölni a couchsurfer közösséggel.

6 Tovább »
«
123

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz