Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hitchhiking Budapestig

german-flag.jpegA mostani huszonnégy és huszonötödik vendégem Philipp Paeslack (21 éves, 13 pozitív CS ref) biológia szakos egyetemista és Leonard Kirn (21 éves, 9 pozitív CS ref) orvostanhallgató Marburg városából, Németországból származnak és jelenleg Berlinben élnek. Egy 2000 km-es jótékonysági stoppolási versenyen vettek részt. Az útvonaluk: Drezda-Krakkó-Zamość-Lviv... Na itt, azaz az ukrán határnál kellett feladniuk versenyt, mert Leonard otthon felejtette az útlevelét. Az egész verseny alatt sátoroztak, később eljutottak Erdélybe, majd onnan stoppoltak Budapestre.

A Tömörkényi utcai buszmegállóban találkoztunk 21.30-kor. Philipp üdvözlésképp megölelt, amibe kissé beleszédültem, majd az első sokk után igyekeztem visszatartani a lélegzetemet a másik srác öleléséhez. Az első párbeszédünk az alábbi módon zajlott:

Én: Szevasztok srácok, Rita vagyok, nem bántásból mondom, de ha hazaérünk, mindenképp le kell zuhanyoznotok! - Mire a fiúk: Eddig senki nem mondta, hogy büdösek vagyunk, ennyire érezni? - Én: nagyon.. és hát milyen lehetett a sofőrnek, aki ma Budapestre hozott titeket..? - Philipp: Hát végül is 7 napja nem zuhanyoztunk.

Photo1(1).jpg

8 Tovább »

Lengyel, magyar – két jó barát

POLA0002.gifTizenhat és tizenhetedik vendégeim Marek Rykiel (25) és Janek Rygiel (21) Varsóból, Lengyelországból érkeztek. Ők az első pár vendégeim. Marek egy televíziónál dolgozik grafikusként, Janek építészhallgató a varsói egyetemen. Mindketten vegetáriánusok, mint én. A srácok 2011 januárban csatlakoztak az oldalhoz, 5 szállásadótól van pozitív referenciájuk, ők maguk még nem hostoltak senkit.

A fiúk imádnak fényképezni, és meglepő módon két analóg Zenit kamerával készítik el a fényképeiket. Az indok: ha filmre vagy negatívra fényképeznek, akkor fokozottan odafigyelnek az exponálásokra, ellenben ha digitális géppel fotóznának, aminél nem számít semmit az "anyag", elvész a figyelem, lehet vég nélkül kattintgatni. Nagyon megkapónak találtam ezt a hozzáállást a fotográfiához. Másnap nekik adtam kb. 15 tekercs professzionális Fuji és Velvia diámat, aminek már 10 éve lejárt a szavatossága, de sajnáltam kidobni őket. Egész idő alatt a hűtőmben tároltam a filmeket, arra gondolván, hogy egyszer majd jó lesz valamire. Most legalább jó kezekbe került.

A Batthyányi téri 17.00 órai találkozó után rögtön felszálltunk a 11-es buszra, az utazásunk alatt kissé megrémültem, hogy ismét egy olasz incidens részese leszek, ugyanis a srácok zavart tőmondatokban beszéltek angolul és azt is hibásan. Bevásároltunk az esti vacsorához, hazaértünk és nekiláttunk fogyasztani: én a cidereket, a srácok narancslevet, mivel antialkoholisták. Kissé szkeptikus néztem az esténk elébe, legalább rendesen be lehetne rúgni velük, ha már beszélgetni nem fogunk. De hál-istennek az este szerencsésen alakult. A fiúk jól beszéltek angolul, csak kissé berozsdásodtak, nincsenek gyakorlatban, a kezdeti nehézségek után már folyékonyan és választékosan fejezték ki magukat.

photo (34).JPGKét órával később főztek nekünk vacsorát, én addig kinn dolgoztam a teraszomon. A konyhám sajnos nem jól felszerelt, mivel sosem főzök: sodrófáért, paprikáért és krumpliért a szomszédba kellett becsöngetnem. Pierogi készült, ami rendkívül finomra sikeredett. Ez volt a fiúk thank you giftje.

45 Tovább »

A konzervatív keleti kultúra találkozása a homoszexualitással

 

Photo1 (33).jpgA tajvani Duck Wang a korához képest majdnem világutazó. 24 évesen már közel 25 országban járt. A CouchSurfinget használva 10 országot látogatott meg, és több, mint 20 várost nézett meg. Budapestre múlt héten látogatott el. 

Hova utaztál először a CS segítségével és mik voltak a tapasztalataid? Mi várt téged ott és milyen volt a hostod?
Az első igazi CS élményem 2011. decemberében Németországban, Hamburgban történt meg velem. A hostjaim egy pár volt, értem jöttek a vasútállomásra és hazavittek. Halál pontosak voltak, ott voltak este 7.00-kor, amikor találkoznunk kellett. Finom és egyszerű vacsorát főztek nekem, de mindketten épp akkor fejezték be a munkájukat, és meglehetősen kimerültek voltak. Nagyon jó élmény volt velük lenni. Kíváncsiak voltak a kultúrámra és az országomra, és tényleg meg akartak engem ismerni. Napközben minden nap küldtek nekem egy sms-t, hogy hogyan telt a napom és mit szeretnék este csinálni. Hihetetlen sokat törődtek velem. Ebből a tapasztalatból azt tanultam, hogy ki kell mutatnod a kíváncsiságodat és tisztelned kell a hostodat vagy a surferedet, így jobban megismerheted a kultúráját és a hátterét. Azt hiszem ez pontosan leírja a couchsurfing szellemiségét. 

Mi volt a legizgalmasabb, a legegyedülállóbb élményed az utazásaid során a CS-hez kapcsolódóan? 
A legmegkapóbb élményem Lisszabonban, Portugáliában történt meg velem. Találkoztam egy szuper csodálatos hosttal, aki egykorú volt velem. Két napot töltött el azzal, hogy megmutassa Lisszabont és elmesélje a városa és az országa történelmét. Ugyanakkor meghívott a barátai születésnapi bulijára is. A hostom biszexuális, és a legtöbb barátja is szintén meleg volt. Szóval a szemem előtt láttam rengeteg fiút csókolózni. Nem diszkriminálom a melegeket és a biszexuálisokat, csupán csak azért mert egy konzervatív keleti kulturális környezetből származom, de elsőre mégis eléggé sokkolóan hatott rám a látvány. De nagyon kedves emberek voltak és igen csak megkedveltem őket. Vacsora után elmentünk egy híres lisszaboni szórakozó negyedbe. Általában nem járok éjszakai klubokba, de tetszett és megnyugtató volt a hangulat, ami ott körülvett minket. Hihetetlenül zsúfolt volt a hely, de boldognak éreztem magam. A vendéglátóm nagyon törődően viselkedett a barátaival és engem is úgy kezelt, mintha a barátja lennék. Nagyon jó érzés volt ezt megélni. 
 
Milyen nemzetiségű volt a legérdekesebb couchsurfered, akit befogadtál eddig? 
Szeretnék több időt eltölteni latin-amerikai emberekkel. A személyiségük teljesen eltér az ázsiai emberekétől. Szeretném élvezni a velük töltött időt. Szerencsére már volt alkalmam néhány latin-amerikai emberrel találkozni korábban. Azt hiszem, érdekes lehet együtt élni velük. Igazából én nem hostolok, talán a jövőben, ha lesz nagyobb lakásom egy külön szobával, megteszem!
 
Mik a legfontosabb tanácsok, amit szerinted figyelembe kell venni, ha te utazol valakihez vagy épp befogadóként vagy?
Akár a hostnak, akár a surfernek meg kell adni egymásnak a telefonszámukat, amivel akár azonnal fel tudjátok venni a kapcsolatot. Vagy próbálj meg rögtön válaszolni a kérdésekre. Végül viselkedj tisztelettel a másik iránt. Mint surfer, légy udvarias, és kérd el, mielőtt elveszel valamit, és távozáskor hagyj magad után tisztaságot és rendet.
 
 
 
0 Tovább »

c'est la vie

france-flag.gifNegyedik vendégem Jerome Alexandre 36 éves francia web fejlesztő Párizsból. 7 napja kezdte meg az utazását és jelenlegi tervei szerint soha nem fog hazatérni. Az ok csupán csak annyi, hogy eleget élt Franciaországban. 2-3 évesre tervezi világ körüli útját, és ha befejezi, akkor Londonba fog visszaköltözni, ahol már korábban is lakott fél évet. A pénze nem lesz elég erre az időszakra, szándékai szerint Vietnámban 4 hónapot fog maradni novembertől, és dolgozni is fog a saját szakmájában. Az utazásáról ír egy térképcentrikus blogot, ami itt nyomon követhető

Photo1 (2).jpgJerome végtelenül kedves és helyes fiú, nyitott és barátságos természete van. Az angolt international English akcentussal kitünően beszéli. Megszámlálhatatlan mennyiségű cider elfogyasztása után megosztottunk egymással néhány titkunkat is. Beszéltünk többek között a homoszexualitás társadalmi megitéléséről. Mondtam neki, hogy Pesten élne, nem igazán sétálhatna az utcán a barátjával kézenfogva, mert megverik őket, de minimum beszólnak és kellemetlen atrocitásokat kéne megélnie emiatt nap mint nap. Erre elmesélte, hogy egész életében csak egyszer ütötték meg, ez is Magyarországon történt. 16 évvel ezelőtt utazott a vonaton a barátaival, és igaz kissé provokatívan viselkedtek (csókolóztak), de a vége az lett, hogy egy ötven körüli magyar fickó behúzott neki egyet az arcába.

0 Tovább »

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz