Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy kínai negyed

china.gifHarmincegyedik vendégem Yiping Luo (27) Kantonban, Kínában született, nőtt fel, majd 15 évesen az anyjával és a nagymamájával Torontóba költöztek. Ott diplomázott le marketing szakon. Két éve Hamburgban, Németországban él, PR-osként dolgozik egy nemzetközi tanácsadó vállalatnál. Idén márciusban csatlakozott a CouchSurfinghez. 14 referenciája van, 9 szállásadótól, ő maga nem fogad vendégeket.

Yiping szombat reggel érkezett vonattal a fővárosunkba, hívott is, hogy csatlakozzak hozzá a városnéző túrájára, de mivel csak délután sikerült felébrednem, és utána jóga órára kellett mennem, hogy regenerálódjak, csak este 19.00-kor találkoztam vele az Opera előtt. Kedves kézfogás után (végre egy surfer, aki nem ugrik a nyakamba üdvözléskor) ötletként felvetette, hogy menjünk Operába. Mondtam neki, hogy az előadás 15 perc múlva kezdődik, de miért is ne, csekkoljuk le mit adnak. Az Anyegin ment, amire természetesen nem volt jegy. Mondtam is Yipingnek, hogy eléggé alulöltözöttek vagyunk egy operaelőadáshoz, erre azt válaszolta, hogy Hamburgban és Torontóban teljesen megszokott utcai ruhában érkezni az Operába. Hát - mondtam - nálunk nem.

Elsétáltunk a Cserpes Tejivóba, mivel én éhes voltam. Ettem füstölt mozzarellás szendvicset, kakaós csigát és pogácsát és ittam egy epres turmixot. Yiping nem kért semmit. Elmesélte viszont a vacsorám alatt, hogy az anyanyelve a kantoni, iskolában viszont csak a mandarint tanulhatta. Részletes bemutató elemzést tartott nekem, hogy mi a különbség a mandarin és a kantoni nyelv között, a két nyelv például írásában is eltér egymástól. Csaba barátom nagyon élvezte volna ezt az előadást. Yiping mivel mandarinul tanult írni az iskolában, ezért a saját anyanyelvén nem tud írni, csak beszélni. Az angolt nagyon enyhe kínai akcentussal beszéli. Mondta is, hogy komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy eltűnjön az akcentusa. Beszélgettünk sokat Torontóról, mivel 2 éve én is ott töltöttem egy hetet. Meséltem neki a budapesti kínai közösségről, ő kérdezte, hogy Pesten van e kínai negyed. Érdekelt, hogy fontos e neki, hogy kínai férfihoz menjen feleségül. Yipping nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel a kérdésre, de úgy vettem ki, hogy igen. Elmondta azt is, hogyha gyereke lesz, akkor minden nyáron Kínába fogja küldeni, hogy tanuljon meg rendesen írni és beszélni egy nyári iskolában.

11 Tovább »

Keleti-nyugati kulturális különbségek

TAIW0001.GIFTizedik és tizenegyedik vendégeim, Jenny Wang (23 év) és Duck Wang (24 év) Tajvanban, Taipeiben élnek. Jelenleg masters képzésen Londonban tanulnak nemzetközi kapcsolatokat két éves egyetemi programban. Vasárnap érkeztek, három éjszakát laktak nálam. A nyarat európai utazásokkal töltik, ősszel visszaköltöznek Tajvanba.

Duck és barátnője módfelett csodálkozott azon, hogy a budapesti utcákon, metróban, gyakorlatilag mindenhol rengeteg fiatal és idősebb párt láttak csókolózni. Kérdezték tőlem, hogy ez nálunk ennyire elterjedt jelenség? Mondtam, hogy igen, teljesen természetes. Meghökkenten bámulták rám, hiszen náluk senki nem csókolódzik az utcán.

A lányoktól megtudtam, hogy a tajvani élet nyitottabb és könnyebb, mint Kínában. Például náluk nincs blokkolva a Facebook, ellentétben az anyaországukkal. A fiatalok gyakran és előszeretettel használják az internetes randioldalakat párkeresésre (We're loving it!). Néhány levél után a fiú megkérdezi, hogy átmehetnek-e msn-re, és felveheti-e a lányt a Facebookon barátjának. Ha a lány igent mond, utána kér a fiú személyes találkozót. Ugyanakkor ha iskolában, munkahelyen, szórakozóhelyen, azaz az életben ismerkednek, fontos, hogy legyen egy harmadik személy, aki bemutatja a potenciális párt egymásnak. Direktben sohasem veszik fel a kapcsolatot egymással.

8 Tovább »

Kínai jövő

china.gifHetedik és nyolcadik vendégeim két 21 éves diáklány Yue Liu ás Ye Tian Kínából, Xi'an és Tang shan városból. Este érkeztek Bécsből és másnap este mennek tovább Milánóba. 4 éves egyetemi képzésre járnak, hogy portugálul tanuljanak. Három év otthon és egy év Portugáliában a Coimbra-i Egyetemen. Az ok annyi, hogy számtalan nagyvállalat működik Kínában, amiknek erős érdekeltségei vannak portugál nyelvet beszélő országokkal, például Brazíliával, Angolával stb. Ezeknél a vállalatoknál szeretnének később elhelyezkedni. 21 évesek és ennyire tudatosan tervezik a jövőjüket. A lányok elképesztően kedvesek és egyben visszafogottak voltak. De a tartózkodásuk semmikép se az itteni értelemben értendő, azaz nem zárkózottak. Végtelen elegancia volt az egész lényükben és minden mozdulatukban és mondanivalójukban. Megtudtam tőlük, hogy ha egy kínai családnak gyermeke születik, és az lány vagy van valamilyen betegsége, akkor lehet vállalni adómentesen második gyereket. Ha a második gyermek is lány, akkor nem lehet több gyerekük. A mandarin nyelv írását már az óvodában elkezdik tanulni. Valamint ha 40 fok felé emelkedik nyáron a hőmérséklet, akkor a kínaiaknak nem kell bemenni dolgozni a munkahelyükre.

Az angoljuk jó, de talán soha ennyit életemben nem kérdeztem vissza azt a mondatot: Could you repeat that, please? Nagyon nehezen volt érthető a kínai akcentusuk. Az egy éves coimbrai tartózkodásuk alatt ellátogattak 10 országba és 17 városba a couchsurfing segítségével. Az egyik lány Xi'an a tapasztaltabb couchsurfer (a baloldali lány a képen), mindig valamelyik barátnőjével utazik. Norvégiába, Osloba utazott először a CS használatával. Egy idős férfi volt a hostja, aki messze lakott a belvárostól. A fülében 7 fülbevaló volt, és minden este elment egy bárba mulatni. Három alkalmazottja volt otthon. Xi'an a nappaliban aludt egy matracon a földön. A vendéglátója nappal bevitte minden nap a városba és megmutatott neki mindent, esténként vacsorát főzött. Számtalan hasznos tanácsot adott. Nagyon sokat tudott Kínáról, többet, mint Xi'an, sokat beszéltek a kínai politikáról, emberekről, kultúráról.

0 Tovább »

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz