Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ez a busz elment

TAIW0001.GIFNegyvenötödik vendégem Chuanfu Shu (33) Tajpejből, Tajvanból érkezett hozzám 2 éjszakára. Több, mint 2 éves a CS regisztrációja, ezidő alatt nem hosztolt senkit és 3 helyen volt surfer. 3 pozitív referenciája van. Egy barátjával bérel lakást, ahol nem akar vendégeket hosztolni, de tervezi a közeljövőben saját lakás bérlését, ahol fogadhatja majd a barátait.

Tegnap délelőtt találkoztunk a buszmegállóban, ahol lakom. Elmentünk meginni egy kávét a CafeCinoba. Felvázoltam neki, hogy most nagyon dolgozom, nem megyek vele várost nézni, de este elmehetnénk egy International Meeting Point nevű CS buliba, ahova eddig közel 100-an jelentkeztek be. Nem lelkesedett az ötletért, kifejtette, hogy ő nem egy bulizós típus, de udvariasan beleegyezett. Majd megkérdezte, hogy meddig akarunk maradni. Mondtam neki, hogy most délben nem tudom még megmondani, hogy meddig akarok maradni egy bulin, de majd meglátjuk, ne kelljen ezt most eldönteni.

Chuanfu 7 éve Varsóban lakik. Eredetileg a nagynénje hívta oda és a cipőboltjában dolgozott, de a következő évben idegenvezető lett. Gazdag kínai turistáknak szervez lengyel körutakat. Kifejtette, hogy kb. 15 millió nagyon gazdag kínai él Kínában és szerte a világban, ami tökéletes és megfelelő méretű piac a számára. Az ügyfelek a Facebook oldalán találnak rá, ahol kiépített egy erős personal branding oldalt önmagáról és a szolgáltatásáról. Mellette egyetemre jár angolul közgazdaságot tanulni master képzésen. Kiváló nyelvtannal és gazdag szókinccsel beszél, de az akcentusa nehezen érthető. Ezt kezdem már megszokni, eddig egyetlen kínai surferemet sem értettem rendesen.

Photo1 (49)_1.jpg

2 Tovább »

A konzervatív keleti kultúra találkozása a homoszexualitással

 

Photo1 (33).jpgA tajvani Duck Wang a korához képest majdnem világutazó. 24 évesen már közel 25 országban járt. A CouchSurfinget használva 10 országot látogatott meg, és több, mint 20 várost nézett meg. Budapestre múlt héten látogatott el. 

Hova utaztál először a CS segítségével és mik voltak a tapasztalataid? Mi várt téged ott és milyen volt a hostod?
Az első igazi CS élményem 2011. decemberében Németországban, Hamburgban történt meg velem. A hostjaim egy pár volt, értem jöttek a vasútállomásra és hazavittek. Halál pontosak voltak, ott voltak este 7.00-kor, amikor találkoznunk kellett. Finom és egyszerű vacsorát főztek nekem, de mindketten épp akkor fejezték be a munkájukat, és meglehetősen kimerültek voltak. Nagyon jó élmény volt velük lenni. Kíváncsiak voltak a kultúrámra és az országomra, és tényleg meg akartak engem ismerni. Napközben minden nap küldtek nekem egy sms-t, hogy hogyan telt a napom és mit szeretnék este csinálni. Hihetetlen sokat törődtek velem. Ebből a tapasztalatból azt tanultam, hogy ki kell mutatnod a kíváncsiságodat és tisztelned kell a hostodat vagy a surferedet, így jobban megismerheted a kultúráját és a hátterét. Azt hiszem ez pontosan leírja a couchsurfing szellemiségét. 

Mi volt a legizgalmasabb, a legegyedülállóbb élményed az utazásaid során a CS-hez kapcsolódóan? 
A legmegkapóbb élményem Lisszabonban, Portugáliában történt meg velem. Találkoztam egy szuper csodálatos hosttal, aki egykorú volt velem. Két napot töltött el azzal, hogy megmutassa Lisszabont és elmesélje a városa és az országa történelmét. Ugyanakkor meghívott a barátai születésnapi bulijára is. A hostom biszexuális, és a legtöbb barátja is szintén meleg volt. Szóval a szemem előtt láttam rengeteg fiút csókolózni. Nem diszkriminálom a melegeket és a biszexuálisokat, csupán csak azért mert egy konzervatív keleti kulturális környezetből származom, de elsőre mégis eléggé sokkolóan hatott rám a látvány. De nagyon kedves emberek voltak és igen csak megkedveltem őket. Vacsora után elmentünk egy híres lisszaboni szórakozó negyedbe. Általában nem járok éjszakai klubokba, de tetszett és megnyugtató volt a hangulat, ami ott körülvett minket. Hihetetlenül zsúfolt volt a hely, de boldognak éreztem magam. A vendéglátóm nagyon törődően viselkedett a barátaival és engem is úgy kezelt, mintha a barátja lennék. Nagyon jó érzés volt ezt megélni. 
 
Milyen nemzetiségű volt a legérdekesebb couchsurfered, akit befogadtál eddig? 
Szeretnék több időt eltölteni latin-amerikai emberekkel. A személyiségük teljesen eltér az ázsiai emberekétől. Szeretném élvezni a velük töltött időt. Szerencsére már volt alkalmam néhány latin-amerikai emberrel találkozni korábban. Azt hiszem, érdekes lehet együtt élni velük. Igazából én nem hostolok, talán a jövőben, ha lesz nagyobb lakásom egy külön szobával, megteszem!
 
Mik a legfontosabb tanácsok, amit szerinted figyelembe kell venni, ha te utazol valakihez vagy épp befogadóként vagy?
Akár a hostnak, akár a surfernek meg kell adni egymásnak a telefonszámukat, amivel akár azonnal fel tudjátok venni a kapcsolatot. Vagy próbálj meg rögtön válaszolni a kérdésekre. Végül viselkedj tisztelettel a másik iránt. Mint surfer, légy udvarias, és kérd el, mielőtt elveszel valamit, és távozáskor hagyj magad után tisztaságot és rendet.
 
 
 
0 Tovább »

Keleti-nyugati kulturális különbségek

TAIW0001.GIFTizedik és tizenegyedik vendégeim, Jenny Wang (23 év) és Duck Wang (24 év) Tajvanban, Taipeiben élnek. Jelenleg masters képzésen Londonban tanulnak nemzetközi kapcsolatokat két éves egyetemi programban. Vasárnap érkeztek, három éjszakát laktak nálam. A nyarat európai utazásokkal töltik, ősszel visszaköltöznek Tajvanba.

Duck és barátnője módfelett csodálkozott azon, hogy a budapesti utcákon, metróban, gyakorlatilag mindenhol rengeteg fiatal és idősebb párt láttak csókolózni. Kérdezték tőlem, hogy ez nálunk ennyire elterjedt jelenség? Mondtam, hogy igen, teljesen természetes. Meghökkenten bámulták rám, hiszen náluk senki nem csókolódzik az utcán.

A lányoktól megtudtam, hogy a tajvani élet nyitottabb és könnyebb, mint Kínában. Például náluk nincs blokkolva a Facebook, ellentétben az anyaországukkal. A fiatalok gyakran és előszeretettel használják az internetes randioldalakat párkeresésre (We're loving it!). Néhány levél után a fiú megkérdezi, hogy átmehetnek-e msn-re, és felveheti-e a lányt a Facebookon barátjának. Ha a lány igent mond, utána kér a fiú személyes találkozót. Ugyanakkor ha iskolában, munkahelyen, szórakozóhelyen, azaz az életben ismerkednek, fontos, hogy legyen egy harmadik személy, aki bemutatja a potenciális párt egymásnak. Direktben sohasem veszik fel a kapcsolatot egymással.

8 Tovább »

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz