Latvia_flag.jpgÖtvenhetedik vendégem a lett Emilia (29) pszichológus egy néhány napos bécsi túrából érkezett hozzám 2 éjszakára. 5 napot lesz Budapesten, másodjára jár hazánkban. Két éve tagja a CS-nek, 12-12 pozitív referenciája van mint vendéglátó és vendég egyaránt. PhD képzés keretében tanít egy egyetemen. 18 éves korában költözött Londonba, otthonának Izraelt tekinti, bár ott csak 3 hónapot élt.

Az első estét a teraszomon töltöttük, mert én az előző estéből regenerálódtam. Emilia vegán, és imád főzni, gyorsan el is ment a helyi kisboltba bevásárolni, és készített nekünk paradicsomos gombás szószos tésztát. Ő sörrel és cigarettázással vezette le az estét, én a nikotintapaszomnak köszönhetően csak vízivással. Viszonylag sokat beszélgettünk a bevándorlási politikáról, mit jelent ma angolnak, britnek, magyarnak és izraelinek lenni. Szerinte ha valaki Angliában él, asszimilálódik a helyi kultúrába, akár érezheti magát angolnak is. Szerintem ha csak odaköltözött, és nem ott született, és a szülei sem angolok, akkor maximum csak britnek, azaz én magam érzek különbséget a kettő között: mit jelent english-nek vagy british-nek lenni. Emilia szerint nincs különbség.

Emilia London külvárosában él zöld környezetben. Nem bánja, hogy egy órát kell utaznia a munkahelyére. Naponta másfél órát sétál otthon. Szereti a munkáját, imád otthon főzni és alapvetően otthonülős természete van. Nem szeret étterembe menni, mert fontos neki, hogy tudja mi van az ételben, amit megeszik. Ha egyedül utazik, akkor couchsurfinget használ, de ha a barátjával megy valahova, akkor hotel szobát foglalnak, mert fontos neki a magánélet, és, hogy kettesben lehessenek. Bár nem kérdeztem, de valószínűleg hisz a horoszkópban, mivel megkérdezte tőlem, hogy nekem és a páromnak mi a csillagjegye. Én nem hiszek benne, de válaszoltam. Fogalmam se volt, hogy mi a pasim csillagjegye, de megmondtam neki mikor született.

Emilia alapvetően zárkózott természetű lány, magától nem igazán mesélt semmit az életéről, egyenként "kellett" rákérdeznem a részletekre, hogy megtudjak valamit a múltjáról és a környezetéről. Igyekeztem persze nem tolakodó lenni. Emilia alapvetően beszédes, érdeklődő, és nyitott gondolkodású okos lány. Mindketten elég határozottak vagyunk, sok mindenben teljesen fedi egymást a véleményünk, sokmindenben csak részben. Viszont alapvetően tiszteljük egymás integritását, sosem próbáltuk meggyőzni egymást, ha valamiben ellentétesen vélekedtünk.