china.gifHarmincegyedik vendégem Yiping Luo (27) Kantonban, Kínában született, nőtt fel, majd 15 évesen az anyjával és a nagymamájával Torontóba költöztek. Ott diplomázott le marketing szakon. Két éve Hamburgban, Németországban él, PR-osként dolgozik egy nemzetközi tanácsadó vállalatnál. Idén márciusban csatlakozott a CouchSurfinghez. 14 referenciája van, 9 szállásadótól, ő maga nem fogad vendégeket. 

Yiping szombat reggel érkezett vonattal a fővárosunkba, hívott is, hogy csatlakozzak hozzá a városnéző túrájára, de mivel csak délután sikerült felébrednem, és utána jóga órára kellett mennem, hogy regenerálódjak, csak este 19.00-kor találkoztam vele az Opera előtt. Kedves kézfogás után (végre egy surfer, aki nem ugrik a nyakamba üdvözléskor) ötletként felvetette, hogy menjünk Operába. Mondtam neki, hogy az előadás 15 perc múlva kezdődik, de miért is ne, csekkoljuk le mit adnak. Az Anyegin ment, amire természetesen nem volt jegy. Mondtam is Yipingnek, hogy eléggé alulöltözöttek vagyunk egy operaelőadáshoz, erre azt válaszolta, hogy Hamburgban és Torontóban teljesen megszokott utcai ruhában érkezni az Operába. Hát - mondtam - nálunk nem. 

Elsétáltunk a Cserpes Tejivóba, mivel én éhes voltam. Ettem füstölt mozzarellás szendvicset, kakaós csigát és pogácsát és ittam egy epres turmixot. Yiping nem kért semmit. Elmesélte viszont a vacsorám alatt, hogy az anyanyelve a kantoni, iskolában viszont csak a mandarint tanulhatta. Részletes bemutató elemzést tartott nekem, hogy mi a különbség a mandarin és a kantoni nyelv között, a két nyelv például írásában is eltér egymástól. Csaba barátom nagyon élvezte volna ezt az előadást. Yiping mivel mandarinul tanult írni az iskolában, ezért a saját anyanyelvén nem tud írni, csak beszélni. Az angolt nagyon enyhe kínai akcentussal beszéli. Mondta is, hogy komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy eltűnjön az akcentusa. Beszélgettünk sokat Torontóról, mivel 2 éve én is ott töltöttem egy hetet. Meséltem neki a budapesti kínai közösségről, ő kérdezte, hogy Pesten van e kínai negyed. Érdekelt, hogy fontos e neki, hogy kínai férfihoz menjen feleségül. Yipping nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel a kérdésre, de úgy vettem ki, hogy igen. Elmondta azt is, hogyha gyereke lesz, akkor minden nyáron Kínába fogja küldeni, hogy tanuljon meg rendesen írni és beszélni egy nyári iskolában. 

Vacsora után javasoltam, hogy menünk haza, mert az jött le nekem, hogy Yiping nem lesz egy komoly ivócimbora. A metróbejárat előtt közvetlenül viszont megállított, hogy ő hallott róla, hogy Budapesten van Európa legjobb szórakozóhelye és szeretné megnézni. Elég meglepett arcot váltottam erre a hírre. Mondtam neki, hogy ez a fogalom szerintem önmagában sem létezik, de ha mégis, akkor engem is érdekelne, hogy melyik szórakozóhely Európa legjobb kocsmája. Előkapta a térképét, lázasan kutatta a neveket, majd győztesen felkiállt! Simpla!! Ohh.. Mondom, jah, híres, ruinpub, de azért nemááár, hogy Európa legjobb kocsmája legyen!

Útnak indultunk a Kazinczy utca felé. Útközben Yiping elmondta, hogy egy fillér készpénz nincs nála, kártyával fog fizetni. A napközbeni sms-eimre meg azért nem válaszolt, mert nem volt egység a kártyáján. A Szimplában rendelés előtt megkérdeztük, hogy lehet e kártyával fizetni, nem lehetett, de javasolták az egységükben található ATM használatát. Yiping 1 perces gyötrelmes morfondírozás után úgy döntött, hogy nem vesz fel készpénzt, mert az legalább 5 euróba fog neki kerülni. Megmutattam neki a Szimpla összes termét és eljöttünk. Mondtam is neki, hogy ez az első alkalom, hogy itt vagyok és nem fogyasztunk semmit csak turistáskodunk benne. Nem értettem a lelkét, simán elköltött volna 15 ezer forint egy operaelőadásra, ha van jegy, de a bankköltségre már sajnálta a pénzt. Meg azt nem értettem, hogy hogyan lehet elutazni készpénz nélkül és egy olyan mobillal, amiről nem tud kimenő hívást indítani. Miközben a lány egy jól kereső pozícióban él. 

Másnap hajnali 10.00-kor főztem neki egy teát, ő pedig ideadott nekem egy óriási tábla Ritter Sport csokit thank you giftként. Mialatt megreggeliztünk, elmesélte nekem, miért kapott egyszer negatív referenciát az egyik moszkvai hostjától. A történet nem túl érdekes, így most ezt nem írom le. Yiping gyorsan összepakolta a cuccait a reggeli után. Egy olasz barátnője - aki Bécsben él - Budapestre utazott, hogy találkozhasson a surferemmel. Elmagyaráztam hogyan jut a Hősök terére. Hívott engem is, hogy csatlakozzak hozzájuk, de jobban vonzott a visszaalvás gondolata, mint a Szépművészeti Múzeum és a Parlament meglátogatása. Megbeszéltük azonban, hogy a 17.00 órai hamburgi vonat indulása előtt iszunk egy kávét a városban. 14.00 után ébredtem fel, és készülődés közben olvastam el az sms-ét, hogy menjek a városba 13.00-ra, egy városnéző busztúrára invitáltak a kávé helyett. Írtam erre egy búcsúzó sms-t, összeszedtem magam, és beültem a Teréz körúti California Caffee Company kávézóba megírni ezt a blogbejegyzést a közelgő spinning órám előtt.