Van aki azért csatlakozik a couchsurfinghez, mert:

Nyelvet akar tanulni, gyakorolni. Néhányan ki is írják a profiljukra: lakhatsz nálam, ha cserébe tanítasz napi 1 órát angolra/németre/spanyolra tetszés szerint. Sokan megemlítik, hogy preferálják a spanyol nyelvterületről érkező vendégeket, mert épp spanyolul tanulnak. Stb. Az első vendégeimnél komoly küzdelmet jelentett beszélgetni, rendszeresen csekkoltam a szótáramat. Eltelt 15 hónap, és már jóideje folyékony nyelvtudásom van. (Tele nyelvtani hibával, de ez más kérdés) 

Külföldiekkel akarnak barátkozni. Normál életünk során nem igazán adódik alkalom argentin, mexikói, tajvani, chilei stb. emberekkel megismerkedni. A CS lehetőséget ad arra, hogy néhány napon keresztül egzotikus országokból érkező turistával lógjunk. Van olyan CSer, aki kitalálta, hogy 100 különféle országból érkező tagot akar hosztolni. Ha már hosztolt lengyelt, nem fog mégegyszer. Ez az ő couchsurfingje. Apropó, én 29 országnál tartok :-)

Külföldiekkel akar bulizni. Budapesten is heti rendszerességgel van CS találkozó, ezen kivül van havi buli, amin 150-200 turista is megjelenik főleg nyáron. Sok tag nem használja a CSt szállásadásra vagy utazásra, de külföldiekkel találkozni az eventek is remek alkalmat nyújtanak. Ez más, mint az "igazi" couchsurfing. Egy bulin valakivel néhány percnél, fél óránál nem igazán beszélgetünk többet. A hosztolás viszont több napra szól. Ugyanakkor kiváló alkalom a CS event, mikor külföldre utazunk egyedül, és az esténkent szeretnénk más utazókkal eltölteni.

Saját rendezvényeket akar szervezni. Jónéhány CSer a hosztolás/surferkedés mellett bulikat szervez a lakásávan vagy más szórakozóhelyen, valamint különdéle aktivitásokat: kerékpártúra, hajótúra, evezés, idegenvezetés, séta a városban, koncert, közös főzés a lakásában. Stb, stb.

552808_10150958869652311_2064805693_n.jpg

Ingyen szállás. Nem hostol vendégeket, mert vagy nincs rá lehetősége, vagy nem akarja. Viszont utazásai során mindig talál kanapét. Sokan közülük normális CSer, jó vendég lesz. Sokan sajnos nem. 

Irgalmas szamaritániusok. Odaadják a szobájukat az utazónak, kapnak kulcsot a lakáshoz, a surferek mozoghatnak szabadon, de a hostjuk nem töltenek el velük időt, mert egyszerűen nem érnek rá, vagy nem igénylik a vendégük társaságát. Azért hostolnak vendégeket, mert segíteni akarnak másokon.

Saját projektjükhöz alanyokat keresnek. Mikor Barcelonában hosztot kerestem, belebotlottam egy srác adatlapjába, aki azzal a feltétellel fogad vendégeket, ha napi egy óra közös meditálásban vesz részt vele a vendég. A meditálás nagyon speciális, több összekapaszkodó mozdulat van benne és meztelennek kell lenni. A fiú kihangsúlyozta, hogy ez nem szex. Volt néhány pozitív és negatív referenciája. A negatív azoktól, akik nem olvasták el rendesen az adatlapját, és a helyszinen döbbentek rá, hogy mi vár rájuk. Ne röhögjetek, tényleg van ilyen. 

Párkapcsolat kereső. Couchsurfing szerelem. Magam is jónéhány párt hosztoltam, akik a CSen keresztül találkoztak, és a saját páromat is így ismertem meg. 

Szexpartner kereső. Na ez egy érdekes kérdés. Vannak srácok a rendszerben, akik kizárólag nőket hosztolnak. És vannak meleg srácok, akik csak fiúkat fogadnak. Sokan nem direktben szexpartner találására használják, mégis a gender preferencia bejelölésével meg akarják emelni az esélyt erre. Több fiút ismerek magam is, akik kizárólag csinos fiatal lányok requestjét fogadják el. Természetesen sok lány tag is csak lányokat fogad, aminek főleg biztonsági okai vannak. Az egy másik kérdés. 

Fizetős vendégszerzésre. Ezek a szar tagok. A lakását fizető vendégszobaként üzemelteti, a CS requestekre maybe választ ad, amiben leírja, hogy nem ér rá CS hosztolni, de éppen van egy üres lakása/szobája, ahova lehet menni pénzért, olcsón. 

És ti mire használjátok?

Ha tetszett a poszt kövess minket a Facebookon is!