Lépten nyomom kapom az arcomba, amikor találkozok egy ismerőssel és feljön a CS témának, vagy a Facebook oldalon kommentben, hogy a couchsurfing voltaképp egy társkereső oldal. A válaszom sokrétű.

Társkereső annak, aki arra használja. Sok férfi kizárólag női vendégeket fogad, és a requestjébe is burkolt utalásokat tesz a leendő CS experience romantikus voltát beígérve. Sőt, Csonka Gábor mesélte, hogy egyszer találkozott egy lánnyal, aki Európát úgy utazta végig, hogy kizárólag helyes pasiknak írt requesteket, ez volt a célje: végig kúrni az öreg kontinenst. Egy belga közel ötvenes férfi Brüsszelben két év alatt 421 vendéget fogadott (úristen, és még azt hittem, hogy az én 70-em sok), kizárólag férfiakat, a lapján kinn van, hogy ő mindig meztelenül van a lakásban, és a couch info-ban azt irja, hogy a vendég aludhat vele a franciaágyában a hálószobában, vagy ha gondolja, alhat egyedül a vendégszobában. Nincs negatív referenciája. 

online-dating-header2.jpg

A couchsurfing annyira társkereső, mint bármilyen más ismerkedős, barátkozós alkalom az életben. Van aki a munkahelyét, az egyetemét, minden kocsmai sörözést arra használja fel, hogy csajozzon/pasizzon, és van aki a CS-en is erre gyúr. 5 millió tagja van a kanapészörf hálózatnak, ötmillió különféle céllal regisztráltak az emberek.

Annyiban talán egyértelműbb a helyzet, hogyha a szörfer és a hoszt között kialakul a szikra az első este a közös sörözés alkalmával, utána mindenképp egy helyre mennek aludni, könnyebb az esélye a "one (2-3?) night stand"-nek. Miközben minden máshol nagy valószínűséggel nem menne fel a lány/fiú a másik lakására azonnal. Persze sokat felmennek, de ennek kitárgyalása nem ez a blog témája. Valamint, ha első este meg is történik a dolog, másnak a vendég még ott marad, és sokszor harmadnap is. A másik fél "kénytelen" még elviselni a vendégét, és ez idő alatt lesz alkalmuk jobban megismerni egymást. Miközben egy szórakozóhelyen felszedett nő/pasi alkalom után általában (nem minden esetben) vége van az ismerettségnek legkésőbb reggel. 

10-reasons-online-dating-profile.jpg

Én még továbbra is azt gondolom, hogy a CS arra való, amire használni akarjuk. Ha nyelvtanulásra, akkor arra, ha külföldiekkel való ismerkedésre, akkor meg arra. Én is kapok rendszeresen olyan requesteket, amibe megbújnak érdekes mondatok, és az illető lapját átnézve tapasztalom, hogy kizárólag helyes lányoktól vannak referenciái, nulla férfi hosztolási élmény. 

Egyszer egy konferencián összefutottam egy ismerőssel, aki gúnyosan vigyorogva felhozta a blogomat és sokatmondóan kijelentette, hogy hát mindannyian tudjuk miről is szól a couchsurfing. Mondom neki, minden vendégről posztot írok, szóval aki olvassa a blogot, az teljesen képben van. Mire ő: - Ugyan már, Rita, naa.. - mire én - Miért, miről szól? - Hát a szexről, miről másról. - válaszom: - Szóval amikor lányokat hosztoltam, akkor mi volt?  - Hát lehet, hogy biszexek? - jött az okos válasz. - És a meleg vendégeim, szingliként és párosával? Velük is szexeltem? - Ohh - na itt már kicsit kínban volt. - Biztos nyitott gondolkodásúak voltak.  - Természetesen - mondom én - Az összes homo srác nálam tért meg! Szóval akkor azt akarod mondani, hogy lefeküdtem az összes vendégemmel. Lássuk csak, idén legalább 30 volt. Mindegyikkel keféltem?  - itt már nagyon rosszúl érezte magát, témát váltottunk. 

Sokan kérdezték azt is, hogy mi van akkor, amikor ki akar velem kezdeni egy vendégem? Sokszor megtörtént, de nem zavart, és soha senki nem volt erőszakos, csak sima bepróbálkozás volt. Kinn az életben már voltak sokkal durvább tapasztalataim. Tudom kezelni, ahogy mindenhol máshol vannak a hasonló helyzetekre reakcióim. 20 éve udvarolnak a férfiak nekem, bár most már sokkal kevesebben, mint 10 évvel ezelőtt. :-( És azt gondolom erről, hogy addig jó nekem, amíg vonzónak találnak és próbát tesznek. Az lesz majd szomorú, amikor már SENKI nem akar semmit tőlem. 

A barátomat a couchsurfingen keresztül ismertem meg. Mindketten szinglik voltunk, mikor találkoztunk és igen, adott volt a helyzet. És nincs is abban semmi rossz, ha valaki tényleg itt találja meg a másik felét. Én is hosztoltam több olyan párt, aki a CS-en keresztül ismerkedett meg. Mégis azt mondom, hogy tartós párkapcsolatot a itt nehéz találni. A vendég el fog menni néhány napon belül, vagy mi utazunk haza. Nehéz lesz távkapcsolatot fenntartani. Persze lehet működőképes, lassan másfél éve mi is ezt csináljuk, kisebb, nagyobb sikerrel. 

De hogy mire is használom én a kanapészörföt? Külföldiekkel való mikrobarátkozásra és nyelvtanulásra (és blogírásra). Azért csak mikrobarátkozás, mert bármilyen tökéletes is az együtt töltött idő, és van utána Facebook barátság, egy idő után általában elhal a kapcsolatfelvétel. Ha nincs alkalom IRL is találkozni, akkor hosszabb távon nem lehetünk igazi barátok.

Részletesebben a CS használatát már megírtam néhányszor. :-)