Az elmúlt fél évben viszonylag sokat utaztam, természetesen Couchsurfinggel, és rájöttem arra, hogy szálláskeresésnél és vendégfogadásnál nem ugyanazok a célok motiválnak engem. Mikor vendéget fogadok, és tettem ezt már közel 80 szörferrel, az a fontos, hogy írjon nagyon jó személyes requestet, a CSer az adatlapja alapján legyen érdekes, legyen bennünk valami közös, és lehetőleg legyenek igazi referenciái mind hoszt, mint szörfer oldalon. Korábban fogadtam olyan vendégeket is, akiknek nem voltak hosztolási tapasztalatai, csak használták a szervezetet, és majdnem minden esetben megbántam. Egy-két alkalommal volt erre kivétel is, de általában vagy közömbös, vagy unalmas, vagy akár némileg kellemetlen élményben volt részem velük. Jó vendég akkor leszel, ha előtte voltál vendéglátó is. 

Mikor én keresek szállást az alábbi szempontok alapján szűrök fontossági sorrendben:

  • Experience (tapasztalat), azaz legyen minél több referenciája
  • Lakjon a belvárosban
  • Legyen vendégszobája, de minimum egy nappalija. Azaz semmiképp ne aludjunk egy szobában. 
  • 25 felett legyen a kora
  • Női hosztok előnyben, de ezt sikerült eddig a legkevesebb alkalommal abszorválnom külföldön. 
  • Beszéljen jó angolul. Expert szint előnyben. 
  • Akik a fenti szűrőn átestek, azok közül nézem meg, hogy kivel állok lelkiekben egy hullámhosszon, vagy legalábbis legyen 1-2 terület, ami közös lehet bennünk. 

CouchSurfing-5-keys-630x315.jpg

De még azt se mondanám, hogy ezt mindig betartottam. Írtam requestet olyan hosztoknak, akik adatlapjáról nem igazán derült ki, hogy milyen emberek, vagy kik ők. Azaz olyan semleges információkat közöltek magukról, ami alapján a személyiségükről előzetes következtetést levonni nem lehetett. Valamint minden pont közül a legfontosabb számomra, hogy lokálisan jó helyen lakjon, ahogy szállodát se a külvárosban foglalunk... Legutoljára Amszterdamban pl. 4 igent választ kaptam, és azalapján választottam hosztot, hogy ki lakik a legjobb helyen. A legszimpatikusabb az a hoszt volt, aki Haarlem-ben lakott, de nem volt kedvem naponta kétszer vonatozni, és emiatt időt és pénzt veszteni. Hogy akkor miért írtam neki? Mert ha csak ő mondott volna igent, akkor persze lett volna kedvem vonatozni.. Azaz kínos, de bevallom: a lokalizáció fontosabb, mint a host személye. 

120416_r22067_p465.jpg

Minden hoszt keresésemnél igyekszem őrülteket, különcöket, vagy egyszerűen csak az átlagtól eltérő embereket is betenni a kosárba, egyrészt azért, mert számomra is különleges élmény lesz náluk pecózni, másrészt nektek, olvasóknak is írhatok valamilyen extrém élményről. 

Brüsszelből jó volt hazajönni, Nápolyból nem akartam hazajönni. Mivel megint elkezdett viszketni a talpam, egy-két héttel ezelőtt keresgéltem májusi úticélokat. Gondolkoztam Moszkván és Szalonikin, a végén Szaloniki győzőtt. Egyrész sokkal olcsóbb Moszkvánál, ami ugye a világ egyik legdrágább városa, másrészt jó lenne néhány napig csak sétálni, kávézókban ücsörögni és napozni a tengerparton. Hiányzik a déli hangulat is. Május végén foglaltam a jegyet egy 20 %-os Wizz mobil app akció keretében, 14 960 Ft a repülőjegy, és ebből 6 000 Ft volt a csomagdíj. Most az egész összeget az Erste Wizz kártyámmal fizettem ki, mert mobilról nem engedte az applikáció a kb. 6000 Wizz pontjaim részbeni felhasználását, viszont számítógépen a honlapjukról a repülőjegy árát lehet részben is fizetni a Wizz pontokkal. 

Hosztkeresés közben majdnem üzentem is egy srácnak, aki foglalt házban (squat) lakik, de az utolsó pillanatban mégsem nyomtam meg a send gombot. Visszariasztott a gondolat, hogy nem lesz meleg víz a lakásban, zuhanyzási lehetőség stb. Igaz ez egy prekoncepció volt a részemről, mert nem kérdeztem meg előtte, hogy mik az opciók a kéróban. 

crash.jpg

Ha abból indulok ki, hogy más utazót is az én keresési formáim vezérel, akkor hozzám már csak az jön, akit a belvárosi pesti szörferek elutasítottak...És erre nagy az esély, hogy így is van, mivel nagyon sokszor megéltem, hogy az accepted vendég lemondott azzal, hogy bocs, de mégis másnál fogok/fogunk lakni. Valószínűleg időközben beesett egy Király utcai kanapészörfer társam elfogadó válasza. Valamint gyakran mesélték a vendégeim, hogy küldtek 10-20 requestet, de csak én mondtam igent.. Legközelebb gyors kérdőívet fogok kitöltetni a vendégeimmel, hogy miért hozzám jöttek. :-)

Érdekelne, hogy nektek mi a legfontosabb szempontok, amikor hosztot kerestek valahol? Mik azok a pontok, amelyeknek meg kell felelniük a vendéglátóitoknak? Egyetértetek az én felsorolásommal, vagy titeket teljesen más szempontok motiválnak? Kommentben várom a választ. 

Kövess Facebookon és Instagramon is!