A couchsurfingesek átlagéletkora kb. 20-25 év, ennek a korosztálynak általában nincs pénze. Utazni tudnak, de olcsó repülőjegyekkel, vonattal, vagy sokszor stoppal. Az idegen városban töltött idejük alatt nem költenek gyakorlatilag semmire az élelmiszeren kívül. A rossz CSerek nem érzik, hogy valamit - mégha szimbolikusan is - vissza kellene adniuk a hostjuknak. Legyen az egy főzés, vagy meghívni egy sörre a vendéglátót. Sok utazó Magyarországnál drágább országból érkezik hozzánk, nekik az itteni árak olcsóak, mégis úgy viselkednek, mint a szegény hátizsákos turisták. 

A CSerek 95 százalékban egyetemet végzett, tanult emberek, vagy épp tanulnak valahol. Az utazni szerető nyitott gondolkodású ember általában edukált. Később sikeresek lesznek a szakmájukban, néhány éven belül jól tudnak keresni, és a CS használata megmarad szokásként, mert továbbra is fantasztikus dolog egy idegen országban egy helyi vendégszeretét élvezni, és vele barátságot kötni. Főleg ha egyedül utaznak. 

peru-machu-picchu-traveller-standing-backpack-leo-tamburri-2010-igp7136-derivative-lg-rgb.jpg

A szar kanapészörfösök sajnos egy célból vezérelve használják a CS-et: az ingyenszállás. Nem akarnak a vendéglátójukkal időt tölteni, nem kiváncsiak a hostjukra, csak kell egy hely, ahol aludhatnak. 

Nem elvárásom, hogy a vendégeim adjanak ajándékot, de mégis nagyon jól tud esni, ha a vendégem gondol rám. Meghív egy italra, főz nekem valamit, vagy hoz valami kedves jelképes dolgot nekem. Ez azt jelenti, hogy számára is fontos, hogy viszonozzon. Én magam is ilyen vendég vagyok, ha én utazom. 

Mivel a CS közössége több, mint 5 millió tagot számlál, ezért harmincas, negyvenes tagok is találhatnak a korosztályukhoz hasonló vendéglátót, vagy vendéget. Én is sokszor fogadtam (sőt, többségében ilyen vendégeim voltak) anyagilag erős helyzetben lévő CSereket, akikkel lehetett menni gondtalanul szórakozni, nem sajnálták a pénzt se a saját, se az én italjaimra. Hiszen ha nyaralunk, ne kelljen pénzt számolgatni, vagyunk ezzel így jónéhányan. 

11_11_18-mjs_ft_female-travel-1_33445273.jpg

Egy brazil lány eldöntötte, hogy három hónapot fog utazni Európában. Nem visz magával pénzt, se bankkártyát. Stoppal közlekedik, CS-t használ. Akar egy könyvet írni a tapasztalatairól, amiben megírja mennyire nagylelkűek az emberek. Jelenleg épp Londonban van, a hostja adott neki Oyster kártyát és töltött rá pénzt. A hostjai hívják meg este bulizni, és gyakorlatilag a vendéglátói nem csak szállást adnak, hanem etetik/itatják/szórakoztatják is. 

Itt megnézhettek egy videót róla. 

A projekt alapvetően téves, hiszen nem lehet tesztelni az embereket a vendégszeretetükről és a nagylelkűségükről, ha csak couchsurferekkel találkozik. A CS hostok alapvetően nagylelkű emberek, ezért is hostolnak, a kapott társaság mellett jól esik segíteni. Számomra elképzelhetetlen, hogy pénz nélkül utazzak, és a vendéglátóimtól elvárjam, hogy etessenek is. Lehet kérni egy pohár vizet is a szórakozóhelyen, ha már a host feltétlenül ki akar mozdulni valahova. A kérdés tehát az, hogy élünk, vagy visszaélünk a vendéglátónk vendégszeretetével. 

A brazil hölgy korrekten előre megírja a requestjében, hogy nincs pénze, így a hostja tudja mire számíthat. A látogatása végén készít a vendéglátója falára egy fonalas művészeti alkotást, ami nem rossz, feltéve, ha a lakástulajdonosunk engedi, hogy a falba szögeket verhessünk. Ha nem lehet, gondolom kitalál valami mást. 

Magam is sokszor hostoltam szegény turistákat, és nem írták meg direktben, hogy nincs pénzük. A program az volt, hogy sétáltunk, vagy maradtunk itthon a lakásomban. Sok vendégem kapott tőlem reggelit is. Ennek a Rio De Janeiroból érkezett lánynak azért kell szólnia a requestben az anyagi helyzetéről, mert neki arra sincs pénze, hogy elmenjen a boltba egy kifliért. 

Nem láttam a csaj profilját, de nagyon kiváncsi lennék arra hogy ő maga mit tett bele a közösségbe, hány vendéget hostolt otthon. 

Ha van egy kis pénzem, én is azonnal elutazom. Talán túl szigorú vagyok, de úgy vagyok ezzel, ha értelmesek vagyunk, akkor találunk gyorsan idény munkát, azt a pénzt félre lehet tenni, ami elégnek kell lenni az utazásunk alatt akár csak a legszükségesebbekre. De úgy hostot keresni, hogyha az igent mond nekünk, akkor tartson is el a nála töltött napjainkban, egészségtelen túlzás. 

fairmont-rp_14-804x281.jpg

Mindenkinek saját couchsurfingje van, a saját felfogásunkban használjuk. Ki erre, ki arra. Talán számtalan olyan tag van a közösségben, aki a szálláson kívül örömmel finanszírozza a vendégük költségeit is, akár a tömegközlekedésen át. Lásd az idézett lánynak is a hostja fizette a londoni közlekedését. A surfer dolga eldönteni, hogy elfogadja vagy inkább gyalogol. Elég e, ha a neki tálalt reggelit megeszi, vagy emelett feltétlenül igent kell mondani (rosszabb esetben kérni) az esti szórakozás fedezésére is. Vannak kifejezetten gazdag CS hostok, akiknek teljesen mindegy, hogy finanszírozzák a vendégeik költségeit is. Én még nem találkoztam ilyennel, de biztos vannak. De nem is fogok ilyen hosttal találkozni, mert ha utazom, akkor van nálam pénz, és ha kimozdulunk valahová a vendéglátómmal, akkor vagy fizetünk külön, vagy én fogom kifizetni mindkettőnk számláját. 

Ha tetszett a poszt kövess minket a Facebookon is!