- Nápoly az ezer pasztell szín városa. 

IMG_6763.JPG

- Az egy rémhír, hogy Nápolyt elborítja a szemét. MINDENHOL szelektív kukagyűjtők, és a családok 4 külön opció szerint gyűjtik a szemetet otthon. Ezerszer komolyabban veszik a szelektív hulladékgyűjtés kérdését, mint mi otthon. Természetesen láttam koszosabb, szemetesebb helyeket, de tényleg csak elvétve. De csak 2 éve rendeződött a szemét kérdés. Előtte mindenhol a belvárosban szeméthegyek álltak. 

- Ha a nápolyiak leállnak az utcán beszélgetni, akkor azt szenvedéllyel gesztikulálva és hangosan teszik. Ha elhaladsz mellettük, olyan mintha egy színházi jelenetet látnál.

- A robogón elől a férfi ül, hátul a nő, aki az egyik kezében telefont tart a füléhez, a másik kezével vadul gesztikulál. Csak a két combjával kapaszkodik. Bukósisak nincs rajta. 

- A nápolyi fiatal nők csinosak és szépek, a férfiak elképesztően jóképűek. 

- A nápolyi nők otthon főznek egészséges ételeket, ezért csinosak. Pizzát, tésztát ritkán esznek. Valamint aktív házasélettel tartják karban magukat. :-) Ezt főzte ma a tápolyi hosztom:

20140312_213224_resized.jpg

- A nápolyi nők és férfiak jól öltöznek. MINDENKI. Kivéve talán a tizenéves srácokat. 

- Annyi szenvedélyt látok a nápolyi nőkben egy nap alatt, mint otthon egy hónap alatt..

- Az olasz lányok 20 évesen férjhez akarnak menni. Meg is teszik. Utána sincs válás, akkor sem ha a házasság szar. 

- A kávébárokban fantasztikus péksütiket árulnak, lehetetlen nem rendelni belőlük egyet. Kivéve a nápolyiakat. Ők csak eszpresszót rendelnek. 

- Nápoly turista szempontból olcsóbb, mint Budapest. Ízelítőül: egy pizza 4-6 EUR, 1 cappucino 1.5 EUR, sütivel együtt 2.5 EUR. Egy 5 fogásos halas vacsora 32 EUR. Metrójegy 1.30, de másfél óráig használhatod mindenre. A ruha is olcsóbb. 

- Az autósok nem állnak meg a zebránál, hiába állsz rajta a szélén. Itéletidőig várakozhatsz. Határozottan el kell indulni, közben nem árt kitenni a kezed az autósok felé, akkor talán megállnak. Ugyanez vonatkozik akkor is, ha nekik piros lámpa van, neked zöld. 

- Az utca, ahol most lakom. 

20140312_164043_resized.jpg

- Majdnem minden autó sarka, oldala meg van törve. Nem csoda, eddig MINDEN nap láttam egy koccanást az utakon. 

- A dudálás csak jelzés: jövök! Nem vészjelzés.  

- A férfiak az utcán rád mosolyognak, és ha visszamosolyogsz, azonnal beszélgetni kezdenek veled. 

- SENKI nem beszél angolul, még a legturistásabb helyen lévő kávézókban és boltokban sem. A huszonévesek sem beszélnek. A legalapvetőbb néhány szavas nyelvtudás birtokában sincsennek. 

- Ez persze nem zavarja őket abban, hogy amíg te angolul beszélsz hozzájuk, gond nélkül mindenre olaszul reagáljanak. Max kicsit lassabban beszélnek. 

- Ha a közép szintnél jobban beszélsz angolul, MINDENKI azt fogja hinni, hogy amerikai vagy. Mikor közlöd, hogy magyar, akkor mélyen megdöbbennek. 

- Komoly mondatokat megtanultam olaszul: Un' cappuccino per favore. 

- A nápolyi fiatalok nem akarnak emigrálni. Akkor sem, ha a városban 30 % a munkanélküliség. Szeretnek itt élni, szeretnek nápolyiak lenni. 

IMG_6706.jpg