Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Isiász strandbulival

Százhuszonharmadik vendégem a kanadai Alyssa Moore (25), Ottawaból. Kétszer fogadott vendéget, amikor Dél-Koreában élt, és angolt tanított. Utána Párizsba költözött, és ott egy családban gyerekekre vigyázott és franciul tanult. Szociológiát tanult, augusztus elején hazamegy Ottawaba, és az a terve, hogy Vencouverbe ismét beköltözik egy ashramba és jógaoktatói képzésre fog járni. Én voltam az első couchsurfölési élménye.

Közel két hete isiászban szenvedek. Nagyjából 3 éve fáj a derekam, de eddig nem foglalkoztam vele, mert csak havonta pár napra produkált tüneteket. Fél éve a fájdalom konstans lett, decemberben el is mentem reumatológushoz, ahol megállapították, hogy el van kopva az utolsó csigolyám, és a jobb csípőm is meszes, mivel túl laza születési rendellenesség okán. Kb. egy hónapja a bal lábamba sugárzó fájdalom és zsibbadás lépett fel, pár nappal később annyira erős volt a fájdalom, hogy ismét elmentem orvoshoz, ahol kiderült, hogy isiászom lett. Kaptam két gyógyszert és felírtak fizikoterapiat és gyógytornát. Mivel a tünet csak napi max 1 órában fájt az elején, még csak akkor, ha álltam és ültem, és járás és futás közben nem volt semmi bajom, ezért nem foglalkoztam vele. Naponta fájt cirka fél órát, mikor elhagytam a lakásomat, aztán elmúlt egész napra a fájdalom. Esténként futottam, és 2 hete egy 12 km-es futóversenyen is részt vettem a NightRunon. Na ez megbosszúlta rendesen.

Utána napokig nem tudtam járni, és egy hétig nem is futottam. Utána újra elmentem futni, de csak 3 km-ert bírtam, furcsán féloldalasan futottam és dögmeleg volt. Ennek lassan két hete, azóta a fájdalom állandósult a nap 24 órájában, a járás pokol, 100 métert gyaloglok, aztán sikítosan lesugárzik a fájdalom a bal combhajlítómba, akkor leguggolok az úton, előre nyújtom a bal lábam, utána kicsit jobb, és újra tudok menni 100 métert, aztán kezdődik minden előlről. A gyógyszerek nem segítettek semmit, túl vagyok 4 galvánáramos kezelésen, de eddig egy puszit sem ért. Az első gyógytorna ma lesz. Néha sírok, nem csak azért mert nagyon fáj, hanem nem tudom meddig fog ez az állapot tartani. Így nem lehet tartósan élni, és lelkileg nagyon kikészít, és a futás is rettenetesne hiányzik. Állítólag 3-4 hónapig még el fog tartani ez az állapot.

A vendégemmel elmentünk a közeli Pointerbe beszélgetni. Alyssaval jó együtt lenni, a közelében lenni, nyugodt és sugárzik a kedvességtől. De olyan igazian, nem felszines fake módon, mint az amerikaiak szoktak. Alyssa csendes, de kiváncsi, beszélgettünk a klímaváltozásról is, mondta, hogy az utolsó 1 évben nem vásárolt semmilyen tartós fogyasztási cikket, a ruhái is mind second hand boltokból való, és ő maga se akar gyereket, inkább örökbefogadna. Én meséltem neki a couchsurfingről, fura és vicces élményekről, meg úgy általában ismertettem neki milyen is ez aktívan gyakorolva.

0 Tovább »

Lehetséges a vízháború 30 éven belül?

Százhuszonegy és százhuszonkettedik vendégem az amerikai Sydney (26) és Brennan (26) mindketten tudósok. Az Iowai Egyetemen PHD ösztöndíjasok, Sydney fizikus, led fényekkel foglalkozik, amit az űrkutatásban hasznosítanak, Brennan geológus vulkanológus. A találkozásunk után mondtam nekik, hogy Sydney a jövővel, Brennan pedig a múlttal foglalkozik, mire a lány vendégem felnevetett, és azt mondta, ez a leírás kapcsolatukat is tökéletesen jellemzi.

Brennan előadott a prágai geológus konferencián, ott autót béreltek és levezettek Horvátországba. Útközben megálltak 3 napra Budapesten is. Vasárnap este érkeztek hozzám, este söröztünk egy közeli kocsmában, hétfőn várost néztek, délután találkoztunk a belvárosban, és elmentünk kávézni a Kolorba, majd onnan a Mika Tivadarba és a Szimplába ciderezni. A környezetszennyezés és a Föld jövője volt a téma. Brennan szerint a következő 30 évben az alábbi dolgok fognak történni a bolygónkkal:

- Teljesen elfogy a palackos ásványvíz, ami marad, az megfizethetetlen lesz. Csak csapvíz lesz elérhető, ami nem lesz elég tiszta és sokba fog kerülni. A megnövekedett környezetszennyezés hatására egyre drágább lesz a folyókból nyert víz átalakítása ivóvízzé. Kitörhet a vízháború, amire Brennan kevés esélyt lát, viszont arra sokat, hogy a víz luxustermék lesz. Most még ezt a problémát mindenki leszarja. Amíg a lakásunk csapjaiból tiszta és jó minőségű ivóvíz folyik fillérekért, ívóvízt húzunk le a WC-n, és a palackos ásványvízhez is 100-200 forintért hozzájutunk, addig röpke gondolatként se merül fel bennünk, hogy ennek az életnek vészesen meg vannak számlálva a napjai. Még azzal se foglalkozunk, hogy a gyerekeink nagyon nagyon meg fogják a mai pazarlásunkat szívni.

- Elfogy a termőföld. Jelenleg 7 milliárd embert etetünk, és a termőföld vészesen kimerülőben van a gazdaságtalan felhasználás következtében. Valaki kiszámolta, hogy 550 millió ember elég lenne ahhoz, hogy a világ minden foglalkozása működtetve legyen, Brennan szerint 2 milliárd ember lenne az ideális. Szerintem ha 4 milliárdra lecsökkenne a populáció, nyernék még 1-200 évet az emberiségnek.

10 Tovább »

Olaszország: a menekültekkel együtt heti ezer halott is érkezik a kikötőkbe

Száztizenkilencedik vendégem az olasz Jacopo Ortis (36) Materaban él. Jogász végzettsége van és egy olyan elmélete, miszerint ötévente szakmát kell váltani: az American Expressnél dolgozott értékesítőként, majd managerként, utána Londonban étteremben melózott egy évet, aztán adótanácsadó lett az anyja cégénél. A budapesti utazása napján vásárolt egy kocsmát Materaban, és mostantól belevág a vendéglátóipar bizniszbe. A szülei adtak neki kölcsön, és ő is belerakta az összes megtakarítását. Picit hely egy 6000 fős városban, de Matera a világörökség részre, kiemelt turistacélpont. Jacopo hosztolt több, mint 40 vendéget és kb. 15 alkalommal szörfölt.

Három éjszakát maradt nálam, délután érkezett, leraktam megőrzésre a Teréz körúti Pointerbe, amíg elmentem futni. Az első olasz, aki nem iszik kávét. Az első este benéztünk a Gozsdu-udvarba. Meg akartam neki mutatni a magyar borokat és elvittem a Divinoba. Közel 12 bort kostólt végig, azaz csak szagolt bele, és egyik se volt megfelelő. A pultoslány és az én türelmem is elfogyott, mire megállapodott az utolsónál. Mondtam neki, hogy ez erős túlzás volt, amit itt levágott, mert a DiVino borai nem ennyire szarok, hogy beleszimatolás után már ne kelljen, a nagyon drága fajták se. Az est fő témája a kocsmanyitás ünneplése volt. Rendkívül lelkesedtem, hogy valaki valami totálisan más dolgoba vág bele, és egy új vendéglátóipari hely nyitása felettébb izgalmas és kicsit ijesztő is egyben. Folyamatosan koccintottunk az új helyére és őszintén kimutattam a lelkesedésemet, amiért a vendégem hálás is volt.

Jacopo nagyvonalú, mindenhol ő fizetett, amíg hosztoltam, az olasz férfiak általában ezt szokták csinálni. Második este Jacopo lelkesen felfedezte a várost, én meg már csak este 23.00-kor csatlakoztam hozzá a Pointerbe egy ciderre, a városba menni nem volt kedvem, és aznap maximum éjfélig tartottam magamat használhatónak egy közeli kocsmában egy italra. Jacopo a városban maradt volna hajnalig, csak jeleztem, hogy rendben, de akkor keressen szállást is magának, így gyorsan meggondolta magát és visszajött. Én értem a kocsmába hamarabb, és összefututottam James-szel, leültem hozzá és a vendégem is befutott hamarosan.

4 Tovább »

Hűség vagy hűtlenség? Ismerjük meg a brazil módszert

Száztizenötödik vendégem a brazil Talita (29) volt. Lobbistaként dolgozik az Európai Uniónak Brüsszelben. 14 éves korában a család Angliába költözött, odajárt középiskolába, majd egyedül Franciaországba költözött, és az egyetemi tanulmányait Párizsban végezte. Francia lett a második nyelve a portugál után, de angolul is kiválóan beszél. Budapestre egy EU-s konferenciára érkezett. A munkahelye fizetett neki egy ötcsillagos szállodai szobát, de egy éjszakára couchsurfingelni is akart. Belga csokit hozott nekem ajándékba.

Kérdeztem tőle, hogy mennyi igaz a sokat emlegetett brazil szexuális szabadosságról. A brazil lányok valóban nem sokat teketóriáznak, mielőtt ágyba ugranának valakivel. Talita röviden úgy summázta a lényeget, hogy 20 perc ismeretség elég, ezalatt kiderül, hogy nem őrült e a fiú, ki fia borja, mivel foglalkozik, és ha megvan a kémia, akkor hajrá. Ha jó a szex és másnap is kölcsönösen kedvelik egymást, találkozni fognak ismét, és abból később bármi kialakulhat. Ha egy kapcsolat komollyá válik, onnantól kezdve a hűség nagyon fontos. Mind elkötelezett párkapcsolatban, mind házasságban válóok, ha az egyik fél, akár egy éjszakára is, de megcsalja a másikat. Amíg viszont szinglik, vagy nem komoly kapcsolatban vannak, addig mindenki nyíltan mindenkivel azonnal.

Elgondolkodtam, hogy az övék, vagy a mi "rendszerünk" jobb-e, és arra jutottam, hogy az övék sokkal tisztább, becsületesebb és egyszerűbb is. Itthon a megismerkedés után várunk néhány randiig, vagy akár hetekig az első szexuális élménnyel, mivel a lányok nem akarnak könnyen kaphatónak lenni. Ha mégis megtörténik az első-második randin, akkor utána a férfiak többsége is úgy áll a csajhoz, hogy könnyű préda volt, a lányok meg többségében megbánják, várni kellett volna.. Ismerjük meg a másik lelkét, és agyát, mielőtt ágyba ugrunk, alakuljanak ki érzések egymás felé, és ahhoz idő kell. Elvétve van arra is példa, hogy az első-második találkozás utáni szexuális élmény másnapján elkezdődik egy kapcsolat, és nem befejeződik, de ez a ritkább. A férfiak is úgy vannak kódolva, hogy értékesebb az a lány, akiért küzdeni kell. Játszmák és szerepjátékok, ez jellemzi a magyar morális társadalmat.

A brazil emellett mindezekre a kérdésekre legyint. Nem lesz egy lány attól ribanc, ha több, mint 20 férfival feküdt le, szabadon élik meg a szexualitásukat, minden erkölcsi vívódást és morális kérdést feleslegesen nem kevernek az ügybe. De az elköteleződés utáni időszakra is nagyon leegyszerűsített szabályuk van: ha megcsaltál, fel is út, le is út. Azonnal. Nem számít a közös vagyok, és hány gyerekük van otthon, a félrekefélés lehetetlenné teszi a további együttélést.

2 Tovább »

Barát vagy jó társaság?

Száztizenhetedik vendégem, az angol Mark Newton (35) egy világutazásról érkezett hozzám, de gyárilag Londonban él, és Nottingham-ből származik. Néhány hónapja csatlakozott a CShez, mikor nekem írt már 12 referenciája volt. Annyira tudatos CSer lett, hogy egy közös vacsorán konkrétan előadást tartott nekem mit jelent az, hogy couchsurfing. Akkor csak annyit mondtam neki, hogy 3 éve "gyakorlom" nem 2 hónapja, nem kell elmagyarázni, és vele ellentétben már hosztoltam is 1-2 vendéget, nem csak utaztam vele, de mindentől függetlenül azt gondolom, hogy mindenkinek saját couchsurfingje van, mindenki másra használja.

Markkal első pillanatra megvolt az összhang, mikor megérkezése után lehuppant mellém a kanapéra, és levette a cipőjét, egyből kiszúrtam élénkrózsaszín zokniját, de diszkréten nem kérdeztem rá azonnal, hogy meleg-e. Gondolotam kerüljünk kicsit közelebb egymáshoz, úgy is szóba fog kerülni minden. Nem kellett sokat várnom, mert kb. 10 perc múlva magától felhozta a boyfriendjét.

Érdekes szerelem az övék, ezért most gyorsan el is mesélem nektek. Mark hazament áprilisban, és egy online randizós szájton megismerkedett egy sráccal, akivel lement a tengerpartra sétálni, és egy délutánt töltöttek együtt mindezt egy csók nélkül. Másnap Mark folytatta az útját Európában, de minden nap skypoltak. Ezalatt olyan közel kerültek egymáshoz, hogy Mark eldöntötte, hogy férjül fogja venni a fiút. Kicsit írigykedtem is rájuk, mert én még egy kapcsolatomban sem éreztem azt egy hónap után, hogy feleségül mennék bárkihez is. Olyan igazi ártatlan tiszta szerelem az övék. Most nézem a requestjét, és már abban is megírta, hogy meleg (hivatkozott a volt pasijára), de ez akkor nem tünt fel..


Mark tavaly egy 3 éves kapcsolatot zárt le azzal, hogy Ausztráliába utazott, és ott is maradt fél évre. Nem csak a kapcsolat terhétől akart szabadulni, hanem önmagával is problémái voltak és úgy érezte, hogy környezetváltozásra van szüksége. Októbertől mostanáig folyamatosan utazott mindenfelé, barátoknál, és hostelekben lakott. Budapest az utolsó állomása, utána megy vissza Londonba dolgozni. Ha konstans bajaink vannak önmagunkkal, ugyan meg lehet kísérelni azt, hogy dolgozunk rajta, de a legjobb, ha a környezetet változtatjuk meg. Erre jöttem rá én az elmúlt hetekben. Egyrészt meg kell szabadulni azoktól az emberektől, akik nincsenek jó hatással ránk, akik az energiáinkat szívják el, ahelyett, hogy feltöltenének. Valamint el kell költözni messzire, és valami teljesen mást csinálni, mint eddig.

0 Tovább »

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz