italy-flag.gifNyolcvankilencedik vendégem az olasz Serena (24) Szicíliából, Messinából érkezett hozzám. Sajnos csak egy estét töltöttünk egymással. Serena már többször járt Budapesten, az egyik kedvenc városa. Pozsonyban dolgozik elemzőként, és tanul is. Most csak megállt Budapesten egy napra. 2011 óta CS tag, 5-5 refije van, mint hoszt és surfer. 

Serena igazi világpolgár. 19 éves korától kezdve öt országban élt, évente máshova költözik tanulni és dolgozni. Lakott Cambridge-ben is, de nem egyetemre járt, hanem dolgozott. Szerinte a cambridge-i ingatlanárak megegyeznek a londoni city áraival. Szerintem meg olcsóbb az előbbi. Igazi olasz lány a maga tökéletes szenvedélyességével. Este főzött nekem rizottót (risotto alla milanese), úgy mozgott a konyhámban, mint egy profi.

2014-09-26 16.13.43.jpg

Arra a kérdésre, hogy tud főzni az volt a válasz, persze, hiszen olasz vagyok! Számára az egészséges ételek főzése művészet és természetesség, mint a levegővétel. Nem is érti, mikor más nemzetek azt mondják, éhes vagyok, összedobok valami gyorsat: csinálok egy tésztát. A szicíliaiaknak a tészta főzés nem gyors, a szósz elkészítése 1-2 óráig is eltart. Felháborodottan mondta, hogyan lehetne ezt gyorsan összedobni? Mondom úgy ahogy én szoktam: bolti tészta bolti szósszal. Serena sokat beszélt arról milyen olasznak lenni, milyen élni emigráltként egy olasznak. Hogyan épül fel egy családmodell. Mitől szenvedélyesek a dél-olaszok és hogyan működnek, hogyan élnek az ország különböző területein. Tőle tudtam meg azt is, hogy Olaszországban nincs szieszta, az csak Spanyolországban van. 

Elmeséltem neki, hogy júliusban majdnem elmentem Szicíliába, ha nem veszik el a pénzem az út előtt egy nappal. Mondta, hogy 10 napra utazzak el legközelebb, de sokszor vissza fok még térni Szicíliába. Szicília elrabolja a szived és örökre megfertőz. Kaptam tőle ajándékba egy szicíliai édességet. 

TG.jpg

Napközben tettünk egy nagy sétát a belvárosban, felmásztunk a Bazilika tornyába. Ott az összes turista rámugrott, hogy csináljak róluk fényképet, sorban álltak a kérésért, szedhettem volna érte pénzt is :-) 

A nápolyi hosztom azt mondta nekem, hogy a legjobb szeretők a szicíliai férfiak. Megkérdeztem Serenatól hogy is van ez, de sajnálatosan nem tudott érdembeli választ adni, mivel 19 éves kora óta nem él otthon, szicíliakkal nem reprezentatív a tapasztalata. Meg is lepődött, hogy nekem volt brit pasim, szerinte nehéz, szinte lehetetlen kapcsolatba kerülni velük. Szerintem nem.

sziciliai.jpg

Serena nyelvzseni. Beszél németül, franciául, angolul, spanyolul, most tanul szlovákul. Nagyon tudatos lány, határozott véleménnyel mindenről, néha emiatt megfeszültünk mindketten, de még nem kellemetlenül. Például nehéz volt róla meggyőzni, hogy a hetedik kerület nem drága környék, nem akar ott lakni senki, oda a helyiek bulizni járnak. Hiába gondolja ő azt egy szuper hipster környéknek, mint mondjuk Londonban Shoreditch, ahol én éltem. A hipszteség, és a bulinegyed nem jár egyenes arányban az árazással. Továbbra is koszos zajos olcsó környék. Serena gondolkodik azon, hogy lakást vegyen befektetésként a zsidónegyedben .

Másnap délután ment a busza Pozsonyba. Összepakolta a cuccát és öleléssel búcsúztunk az ajtóm előtt. Utána elkezdtem takarítani és 20 perccel később vettem észre, hogy itt hagyta nálam a tárcáját az összes iratával és kártyájával. Ránéztem az órámra, 30 percem volt elérni a Népligeti buszt. Felkaptam a tornacipőmet és futni kezdtem a metró felé. Csak a Deákig közlekedett a kék metró, onnan metrópótlóval kellett tovább mennem. Szerencséjére az ő busza is késett. A Népligetnél Fradi meccs vagy tüntetés volt, mindenestere ezernyi szurkoló üvöltve skandáltak valamit Kubatov Gáborról. Nem pozitív értelemben. Megtaláltam a sárga diák buszt, és a kezébe nyomtam a tárcáját, pont abban a pillanatban szállt fel az utolsó utas. Még egy gyors ölelés és hálás köszönetnyilvánítás. 

Kövess Facebookon és Instagramon is