Brazil-National-Flag.jpgHarmincnegyedik vendégem Vinícius Oliveira (26) Brazíliából, Porto Alegre városból származik, 3 éjszakára érkezett hozzám. Otthon ingatlanügynökként dolgozott. Tavasszal Dublinba költözött, hogy fél éven keresztül angolt tanulhasson napi 4 órában. Van egy brazil zenekara, az iskola mellett utcazenészkedett és bárokban lépett fel. Jelenleg egy öt hetes európai couchsurfing utazáson vesz részt, amiről ő is blogot ír, januárban hazamegy Brazíliába. 20 pozitív referenciája van, 8 hosttól és 5 surfertől. 

Viníciusnak azért mondtam igen, mert lecsekkoltam a youtube videóit, és tetszett a zenéje. Az elfogadó válasz után kiderült, hogy nem fogja hozni a gitárját, hogy zenéljen nekem, ami miatt csalódott is lettem. Itt van egy videó tőlük, amit nagyon szeretek, a videó maga elég amatőr, de a zene kedves. 

Hétfő este találkoztunk a Batthyány téren, majd rövid kitérő után hazajöttünk. Az hamar kiderült, hogy gondjaink lesznek a kommunikációval. Vin nagyon basic szinten beszél angolul és nem túl zökkenőmentesen, valószínűleg Dublinban főleg portugálul beszélőkkel vette körül magát. Amit mondok neki, nagyrészt nem érti, ilyenkor mindig a "haaa" kérdőszóval jelez vissza. Javasoltam erre a "Excuse me" vagy esetleg a "What" kérdőszócskát, mert a "haaa" elég udvariatlannak tűnik nekem (főleg, hogy minden kérdésem után használja), nem akartam bántóbb kifejezést használni... A reakció alapján megállapítottam, hogy nem kell nekem angol tanárt játszani, mivel egyrészt nem kérte, hogy segítsek, másrészt - valljuk be - messze vagyok én attól, hogy mások angolját korrigálhassam. Az is benne lehet a pakliban, hogy az én kiejtésem is borzasztó (egyébként az, én kifejezetten utálom, nagyon magyaros), de eddig mindenki értette, ezért gondolom, hogy talán mégsem. 

Megkérdezte tőlem hazafelé menet, hogy mit ajánlok neki látnivalónak. Erre azt válaszoltam, hogy attól függ mit szeretne megnézni. Kijelentette, hogy múzeumokba semmiképp nem akar menni. Mondtam neki, hogy oda fogom adni a Budapest Guide-omat, amiben lesz egy csomó séta ajánlat, amit követhet. Mondta, hogy ennek ellenére is javasoljak neki néznivalót, valami speciálisat. Próbáltam nagyon pontos lenni, mondtam neki, hogy nem ismerem őt, nem tudom mit kedvel, legyen szives pontosítsa nekem az igényeit. Ezen jól fel is húzta magát, mert nem tudott válaszolni a kérdésemre. Éreztem, hogy mindketten kezdünk agresszívek lenni, ezért a vége az lett, hogy gyorsan javasoltam neki a Parlamentet, a Hősök terét, a Várat és a Margit-szigetet. Valamint arra is rájöttem, hogy lehet, hogy szivesen elmondaná, hogy mit szeretne látni, csak nem tudja kifejezni magát. A kommunikáció elégtelensége gyakran szűl rossz izű társalgást. 

Megkérdeztem tőle, hogy miért jött Budapestre? A válasz az volt, hogy mert talált 3 fontért (kb 1000 Ft) jegyet  Stockholmból Budapestre a a ryanair.com-on, és innen Milánóba repül majd 11 fontért. Elmondta, hogy mindent nagyon szeret, ami olcsó. Majd azzal folytatta, hogy szerinte a pénzváltó helyen becsapták, mert csak 14 ezer forint körüli pénzt kapott az 50 eurójáért, jeleztem, hogy szerintem ez korrekt összeg. Megkérdeztem, hogy utánanézett bárminek is Budapestről mielőtt idejött (a város maga, képek, nevezetességek, árfolyam stb), a válasz nem volt. Majd csalódottan kifejtette, hogy a barátai azt mondták, hogy Budapest nagyon olcsó, de ő azt tapasztalja, hogy az árak ugyanolyan szinten vannak mint bárhol máshol Európában, akár mint Svédországban, ahonnan most jött. Erre döbbenten annyit nyögtem vissza, hogy ugye ezt nem mondja komolyan? Utána folytattam, hogy igen, a tömegközlekedés valóban majdnem annyi, mint máshol (vonaljegy), de olcsón ehet és ihat Pesten. Mindenképpen olcsóbban, mint Stockholmban. (Dublin árait nem ismerem). Megkérdezte, hogy 14 ezer forint elég lesz e 4 napra, erre azt a választ kapta, hogy ez rajta múlik mit akar venni, hol és mennyit..

Hazaérkezésünk után felajánlottam neki, hogy kimoshatjuk a ruháit, erre rögtön rábólintott, hozta a ruháit a mosógépbe, utána leült a számítógépem elé, és megnyitotta a Facebook-ot. Elindítottam a mosógépet, és mikor visszaértem a szobájába, ejtettem egy you're welcome kifejezést, amire felnézett, de nem reagált, valószínűleg nem értette a célzást. Jó éjszakát kívántam neki.

Korábban megbeszéltük még, hogy este a pingpong órám után csatlakozik hozzám, és elmegyünk együtt valamelyik szórakozóhelyre kikapcsolódni. Bízom benne, hogy alkohol mellett könnyebb társaság leszünk egymának. Brazíliáról és a zenéjéről fogok kérdezni. Ezt csak nem tudjuk elrontani :-)

Itt egy másik videó, ami akkor készült, amikor ő hostolt valakit Dublinban. Jó kis aranyos couchsurfinges videó. (a szakállas gitáros Vinícius)