A hétvégén rendezték meg a Vivicitta Városvédő Futást, amin 30 000 nevező indult különböző távokon. Ez Budapest egyik legrégebbi és legnépszerűbb futóversenye a BSI szervezésében. A futókat frissítőpontokon vízzel és energiaitalokkal látták el, amit kb 120 ezer db pohárban szolgáltak fel. Mi történt egy részével és miből készültek?

Mivel magam is rendszeresen futok, néha versenyeken is, vasárnap délután kilátogattam a rendezvényre szurkolni. Hazafelé készítettem egy fotót a Margit hídról és kiposztoltam a Facebook oldalamra az alábbi képaláírással:

Amikor egy futóverseny nevèben benne van a "Városvédő".. mégis sok ezer műanyag poharat szórnak a Dunába. Vajon a lehalászásáról is gondoskodnak a szervezők a verseny után, ami a KÖTELESSÉGÜK, vagy rábízzák arra a kb 500 évre, amíg magától lebomlik (darabokra hull)? Gratulálok Vivicittá Városvédő Futás ;(

budapest

A posztot publikus láthatóságra állítottam, amit a privát oldalamon sosem szoktam. Perceken belül mindenki megállíthatatlanul osztani kezdte és érkeztek a kommentek is. Az első reakciók még arról szóltak, hogy a poharakat nem beledobálták a Dunába, hanem a szél fújta bele azokat. Vasárnap valóban igen erős szél fújt a verseny alatt. Válaszaimban jeleztem, hogy a posztom lényege az abban van, hogy a szervezők kötelessége lehalásznia a Dunáról a poharakat. Többen, akkor már számomra ismeretlen emberek nagyrészben alaptalanul a futókat tették hibássá kommentjeikben, hiszen ők dobálták el a verseny alatt a poharakat. Elindult egy haragos szidási hullám a futóversenyzők felé, amit több futó zokon vett, és engem tettek felelőssé, amiért publikáltam a szennyezett Dunát ábrázoló fotót. 

 

Ez is érdekes társadalmi/pszichológiai reakció, amikor hirtelen egy teljes várost érintő kérdésben a fotós lesz a hibás. Ez olyan, mint amikor a hírvivőre haragszunk, és őt fejezzük le. Jónéhány dühös és "intelligens" kommentelő azt kezdte el pedzegetni demagóg módon, hogy én hogyan közlekedem, illetve használok-e műanyagot a háztartásomban. Válaszoltam, hogy tömegközlekedéssel vagy gyalog megyek mindenhova, vászontáskával járok bevásárolni, és környezetkímélő tisztítószerrel takarítunk. Viszont én sem vagyok szentéletű, például nem csapvizet, hanem palackos ásványvizet iszom, azaz én magam is termelek műanyaghulladékot, amire nem vagyok büszke. Viszont gyerekkorom óta évente egy takarítási programon részt veszek önkéntes társadalmi munkában. Idén a Teszedd programhoz csatlakozom, a VI kerületben, ahol élek, és a Margit híd alatt fogok szemetet szedni a keresztlányommal. Mindenesetre azt is vicces volt látni, hogy vadidegen emberek az én mindennapi rutinommal, és egymással vannak elfoglalva, és nem a képen látható problémával. 

A nevezési díj tartalmazza a verseny utáni takarítás költségeit, és a szervezők műanyagzsákokban gyűjtötték is a szemetet, amibe azonban nehezen lehetett bedobni a használt poharakat. Néhány futó végig a kukákba dobta, de a többség eldobta a poharakat a földön. Ők sem azért, mert parasztok, ahogy több kommentelő is állította róluk, hanem azért, mert tudják, hogy a szervezők azonnal eltakarítják utánuk a műanyagszemetet. Sokan a legjobb időeredményre mennek vagy saját rekordot akarnak dönteni, minden másodperc számít, nincs idejük a kukák előtt megállni, lelassítani. A probléma nem az utcán ideiglenesen felgyűlt szemét volt, hanem a folyóba került műanyaghulladék, ami veszélyezteti a folyók élővilágát, ezek a műanyagok idővel darabokra hullanak, amit a halak megesznek. Ezek a halak később lehalászásra kerülnek, majd mi esszük meg.

Kedd estig 2200 megosztás és ugyanennyi like érkezett a képhez sok száz kommenttel megtoldva. (Ilyet se láttam még soha a Facebookon, hogy a like és a megosztás száma megegyezzen ilyen magas számnál is.) Az elérést nem láthattam, mivel a magánoldalamra tettem fel, de sok százezer emberhez jutott el a kép. A képet átvette és cikket írt belőle a 444.hu, Index.huhvg.hu és a Blikk. Ezek nyomán ismét sok száz komment született. Hétfő reggel a rádióműsorokban is szerepelt a téma. A mainstream média jóvoltából immáron milliók hallhattak az ügyről. 

Hétfő délután végre reagált a BSI egy cikkben, amiben jelezték, hogy lehalászták a poharakat a Dunából, és erről képeket is tettek közzé. Nem tudom, hogy megtették-e volna maguktól, vagy a fotóm által kiváltott botrány hatására kapták össze magukat MÁSNAP, de a lényeg az eredmény, és nem az ok, a kárt elhárították. Nyilván másnap délutánig sok ezer pohár így is leúszott Bajáig, azok után nem motorcsónakoztak. A közleményük megjelenése után én is perceken belül frissítettem a fénykép képaláírását:

UPDATE: A BSI hétfőn lehalászta a szemetet a Dunáról. Köszönjük! Őszintén reméljük, hogy a jövőbeli versenyeiken már újrahasznosított papírpoharat/PLA poharat fognak használni, ezzel jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagyva maguk után, mint 100 ezer PP műanyagpohár ránkszabadításával.

budapest

Itt jeleztem egy másik problémát, amire a frissítésemkor hívtam fel a figyelmet az egyik környezetkutató szakértő kommentje alapján: milyen poharat használ a BSI a futóversenyein?A tömegrendezvény szervezője spórolási szándékból megveszi a legolcsóbb PP (polipropén) műanyagpoharat, és óriási mennyiségű néhány másodpercig használatos műanyagszemetet szabadít a környezetünkre. Kommentjeimben nehezményeztem, hogyha egy rendezvény magát városvédőnek hívja, akkor miért nem törekszik tudatosan a környezetvédelemre.

A PP pohár a legolcsóbb és egyben legkörnyezetkárosítóbb műanyaghulladék. Hiába szedi össze a szervező majd szállítatja el az összes poharat, ez az óriási mennyiség a környezetünket terheli. A PLA (politejsav) pohár biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, melyet növényekből állítanak elő.  Áruk viszont sokkal magasabb, mint a PP poháré. 

Magam is rendezvényszervező vagyok és tömegrendezvényt is szerveztem még Ringier Kiadós koromban, de nyilvánvalóan nem ismerem a Vivicitta költségvetését. Mégis merem állítani, hogy a nevezési díjakból és a számos szponzori bevételből lehetne fedezni a PLA poharak költségét a versenyzők számára. 120 ezer körüli mennyiségben a szervezők a PP poharak darabját bruttó 3 Ft körüli áron kaphatták  (összesen 360E Ft). A PLA pohár bruttó 23 Ft /db minimum 1000 db megrendelésénél, a szükséges mennyiségben nagyjából 20 Ft-ért vehetnék meg darabját (összesen 2.4M Ft). Ha 120 ezer poharat vásárolnak a szervezők, akkor az árkülönbség a két pohár között nagyjából bruttó 2M Ft. De van vékonyabb falu PLA pohár is, ami olyan, hogyha megfogod, kilöttyen belőle a víz, mint a sima PP poharakból, ennek csak bruttó 11 Ft a darab ára ekkora mennyiségnél (összesen 1.3M Ft)! Azaz máris lecsökkent a PP és PLA pohár közötti különbség 1 millió forintra. 

A kérdésem az, hogy megéri-e spórolni 1 millió forintot a környezetvédelmen egy kb. nettó 60 millió Ft árbevételű eseményen? (A bevétel becslése tipp, lehet, hogy erősen eltér lefelé vagy felfelé a tényleges összeg!). A szervezőknek igen, viszont a különbség kárát mi városlakók, és összességében az emberiség fizeti meg sokszorosan.

Itt meg kell említenem a Sziget Fesztivál példáját, ahol 440 ezer ember fordul meg egy hét alatt, és ennek a pohármennyiségnek a sokszorosa fogy el, és a profitmaximalizás érdekében ők is a legolcsóbb PP söröspoharat veszik meg, de ők nem hívják magukat városvédőknek. Természetesen őket sem védeni akarom, nagyon jó lenne, ha Gerendai Karcsiék is a környezettudatosságot tartanák szem előtt, és költenének extra 20-30 milliót akár a környezetbarát PLA poharakra rendezvényenként. A Sziget Kft. szervezi a Szigeten Fesztiválon kívül a Balaton Soundot, a Volt Fesztivált, a Gyerekszigetet és a Gourmet Fesztivált. (A Gourmet Fesztiválon üvegpoharat használnak, amit minden látogató hazavisz). Az első négy rendezvény éves szinten kimondhatatlan mennyiségű PP műanyagmegterhelést jelent Magyarországnak. Jó lenne egy környezetvédelmi törvény, amiben őket és hasonló tömegrendezvény szervezőit kötelezik a PLA poharak használatára.  

Az összes nagy és ismert külföldi futóverseny is műanyagpalackokat és műanyagpoharakat használ, azaz minden hasonló egészségprogram (futóversenyek, stb.) egyben borzasztó egészségtelen is.  A versenyzők számára egészséges, az emberiségnek egészségtelen. Párizs kis üveges ásványvizeket ad a szervezőknek, nem tudom, hogy mi lesz a kis műanyagüveg sorsa, teljes egészében feldolgozzák, újrahasznosítják-e? 2:15-től nézhetitek a vízosztást, kicsivel utána a műanyagleadás kivitelezését. Itt nincs szemetelés a sorozatban felsorakozó konténerek miatt. Vélhetően pohárszempontból a New York-i, bostoni és londoni híres maratoni futóversenyek se jobbak. A BSI főszervezője, ezen futóversenyekre hivatkozik, pedig sokkal jobban tenné, ha ő maga, azaz Budapest hozakodna elő egy környezetbarátabb megoldással. Nem indok, hogy ha más is szart használ, akkor mi is azt tesszük. 

A budapesti Iron Man szervezői képesek voltak papírpoharakat használni, ami szintén sokkal környezetbarátabb, mint a műanyag. Nem, a futók nem tudják kulacsban magukkal vinni a vizet, mert 1 liter víz pluszterhe nagyon megterhelő súly 2 órán keresztül annak, aki félmaratonon indul. Tehát a Humusz Szövetség megoldási javaslata kivitelezhetetlen. 

A BSI kommentárjában leírja, hogy jövőre se fog papírpoharat használni, de jobban felkészül a szélre. Gondolom talán bérelnek majd konténereket, ahogy a párizsi maratonon is van, abba sokkal könnyebb beletalálni futás közben, mint egy sima kukába, illetve a Duna felett kifeszítenek majd hálókat is. Talán. Ezzel az ismételt dunai műanyagszennyezést elkerülik. 

Én és sokan mások mégis azt szeretnénk, ha papírpoharak vagy PLA poharak megvásárlását célozná be az összes jövőbeli futóversenyén az összes futóversenyszervező Magyarországon. Itt élünk ebben a kicsiny országban, itt kell eltemetnünk a műanyagot is. Vigyázzunk már jobban a környezetünkre, hagyjunk kisebb ökológiai lábnyomot! Ez a ti felelősségetek futóversenyző szervezők. A főtámogató szponzornak is lehetősége van arra, hogy kötelezze a BSI-t a környezetkímélőbb versenykivitelezésre, hiszen ez az ő jól felfogott PR érdeke is. A versenyenkénti 1 millió forint pluszkiadást pedig a szervező cég akár beleépítheti a nevezési és szponzordíjakba is.

Kövess Facebookon és Instagramon is.