A rheumatológusom ősszel azt mondta, hogy nincs más dolgom, mint erősítsem meg a törzsem mélyizmait, és akkor nem fog fájni a derekam. Olyan edzésformára volt szükségem, ami a privát edző és a csoportosórák/konditermes edzések között van valahol. Magán edzőre nem volt pénzem, a konditeremben meg nem kapok személyes figyelmet. Könnyebb a sérülésveszély, ha szakértői segítség nélkül edzek, esetleg új porckorongsérv alakulhat ki a meglévő mellett. 

Decemberben elmentem a Smartfit terembe, ami gyakorlatilag egy tech konditerem. Egy személyi edző segítségével végígpróbáltunk két lábgépet (combhajlító és feszítő), két kar/hátgépet, két törzsizomerősítő gépet, és két kardiógépet. Az edzésforma lényege, hogy köredzésben mindegyik gépen 60 másodpercet edzek, utána 30 másodpercem van átülni a következő gépre és elkezdeni a munkát azon. 

porckorongsérv énblogElőször egy testszkenner leolvassa a testem adatait, magasságomat, combom, törzsem, karom hosszúságait, és ezen adatok rákerülnek egy kártyára, amit bedugok minden egyes kondigépbe, és elektronikusan és automatikusan beáll az én testemhez. A hagyományos konditermeknél nekem kell minden egyes feladat előtt előtt beállítani a távolságokat, magasságokat, nos, a Milonnál ezt a lépést kiiktatja a modern technika. A súlyokat az edző beállítja aszerint, hogy én milyen edzettségi állapotban vagyok, ezt később három-négy edzéseknél emelik. 

 

A Milon másik érdekessége, hogy nem csak a kitolási szakaszban van a súly a gépeken, hanem a visszaengedési szakaszban is, azaz nincs holtmunka, emeléskor és leengedéskor is dolgozik a karom/lábam/törzsem. A személyi edzők mindig a teremben vannak, és figyelnek mindenkire. Ha igény van rá, akár gyakrabban emelnek a súlyokon, érdeklődnek a vendégek fizikai állapota felől. lehet tőlük kérni külön gyakorlatokat, bemelegítenek a vendégekkel. Mindezért nem kell külön fizetni. Januárban, mikor kiderült, hogy milyen lett a szeptemberi MR-em eredménye, és műtétem lesz márciusban, akkor azonnal kivették a törzsizomerősítő gépeket a programomból, valamint nem engedtek többet TRX órákra. Minden egyes vendégre személyes figyelem irányul, amit soha sehol nem tapasztaltam meg a 20 év alatt, mióta konditermekbe járok. 

A Milon gépek feletti teremben működik egy csoportos órákra kialakított tornaterem, ahol a vendégek kiegészíthetik az edzéseiket egyéb órákkal. Az áraik érdekes mód olcsóbb, mint a legtöbb ismert konditerem korlátlan havi bérletes ára. Én eddig a Mammutba Lite Wellnessbe, Gilda Maxba, Oxigénbe jártam éveken keresztül, és mindegyik terem jó 20 %-al volt magasabb áru, mint a Smartfit. 


porckorongsérv énblog

A programom azt szokott lenni, hogy átöltözés után kardiózok fél órát, ami gyorsgyaloglás/kocogás, vagy ellipszis tréner, vagy spinningezést jelent. A spinningről 3 alkalom után leszoktam, mert nagyon beállt tőle a derekam, nem csoda, az egyik legporckorongsérvesítőbb sport, amit csak lehet csinálni. Utána 36 perces programmal megyek két kört a Milon gépeken, majd levezetésként 30 percet tornázok a kis termükben. Ott vannak kézisúlyzók, kettlebell golyók, gumikötelek, TRX szalagok stb. Majd nyújtás és lehet menni szaunázni. Az edzők annyira odafigyelnek mindenkire, hogy rám többször rámszóltak, ha nyújtás nélkül akartam lelépni, hogy menjek vissza a matracra és csináljam meg szépen a nyújtó gyakorlatokat. 

Az első hónapban átlagosan 15-17 kg súlyokkal dolgoztam, február végére ez megnövekedett 21-23 kg-os beállításokra. A fizikai állapotom is nagy mértékben ingadozott, időnként csak a 36 perces programú Milon gépeket toltam le és utána gyógytornáztam még 20 percet, és ettől is végtelenül elfáradtam. Hetente egyszer futni jártam 5-7 km-ereket.  Kb 10-11 hetet jártam a Smartfitbe, és az volt a tapasztalatom, hogy akkor érzek folyamatos fejlődést, ha minden alkalommal változtatom az edzéstervemet. Nem csak időben, egy vagy másfél óra, hanem volt amikor csak csoportos órára mentem, vagy ha például a gerinctorna óra után volt még energiám, akkor megtoldottam 1 kör 17 perces Milon edzéssel. 

Mániákusmódon vetettem magamat bele a törzsizomerősítő edzésekbe. A munkámat és a couchsurferek fogadását is az edzésemnek rendeltem alá, hetente ötször, napi két órát ott voltam a teremben. Hátul a derekamnál olyan izmokat tapogattam ki, amik korábban nem voltak ott sohasem. A hasam is szépen formálódott, de a legszembetűnőbb a hátsó csípő és derék izmok látványos kialakulása volt, és mindezt 2 és fél hónap alatt sikerült náluk elérnem. A műtétem előtti napokig jártam hozzájuk, de ha a gyógytornászom már visszaenged sportolni, akkor újra visszaíratkozom hozzájuk. Jelenleg egy hónapja nem sportolok, a március 8-i műtétem óta kizárólag a tingli-tangli gyógytorna programomat csinálom, nem túl szorgalmasan, mert minden nap kéne. Döbbenetes, hogy 4-5 hét kihagyás mennyire meglátszik az izomzatomon a semmittevés. 

Három hét múlva vége lesz a 6 hetes szövetgyógyulási, kötelező pihenési és inaktív életmódnak. Április 19-én vár a gyógytornászom, kiváncsi vagyok milyen sportot fog engedni nekem a mi gyógytornáinkon kívül. 

Kövess Facebookon is!