rtl-hirado.jpegHétfőn megkeresett az RTL Klub Híradó, hogy szeretnének velem interjút készíteni a CouchSurfingről a lakásomban, valamint az éppen nálam levő vendégeimmel is. Igent mondtam. 

Szerda 20.00 után érkezett meg hozzám egy fiatal operatőr és egy helyes fiatal riporternő. Kati riporter elmesélte, hogy úgy talált a kanapészörfre, hogy még a nyáron épp a postaládájából szedte ki a Helyi Téma nevű ingyenes újságot, amit ki akart dobni a kukába, de véletlenül a kezében maradt és útközben belelapozott. Ebben talált egy részletes bemutató cikket a CouchSurfingről. Utána ráguglizott a CS kulcsszóra, és az első oldal kidobta a blogot. 

Kezdetben megmutattam az otthonomat, a vendégszobát ahol a surfereim laknak és a konyhát. Az első felvételek a blogomról készültek, valamint úgy kellett tennem, mintha épp posztot írnék. Készült felvétel még a CS nyitólapjáról és a térképről, hol vannak kanapék a világon. Az interjút a hálószobámban vették fel, kb 5 percet beszélgettünk: Hogy találtam a honlapra? Miért jó a CouchSurfing? Honnan fogadtam vendégeket? Milyen szabályai vannak a CS-nek? Merre utaztam a CS-en keresztül? Stb. A sugárzott anyagban viszont csak kb. 4 mondat volt látható. :-)

Utána az amerikai surfereimről készítettek vágóképeket, ahogy a térképet nézik és budapesti programot terveznek, valamint a konyhában épp teát főznek és invitálnak engem is, hogy csatlakozzak hozzájuk. Igazi életképek! LOL :-) (Általában én főzöm a teát). Valamint adtak külön interjút Lisaék is. Mindez 80 percet vett el az életünkből, a Híradóban megjelent anyag viszont 2.15 perc lett. A műsor elején a tévénézők 5 perces híranyagot csodálhattak meg egy hatvani telefonfülke feltöréséről és megrongálásáról szóló tudósításról. 10 éve nem láttam RTL Klub Híradót, ezért megdöbbenten meredtem a képernyőmre. Tényleg ez ma 2012-ben Magyarországon nyitóhírt ér egy országos televíziócsatorna Híradójában?

A végén megkértem őket, hogy a blogom címét tüntessék fel a nevem mellett, de sajnos elmondták, hogy a RTL hírdetési osztálya nem engedi megjelentetni az URL-eket. Amit megértek, ha ez egy vállalati oldal lenne, hiszen az reklámnak minősülne, egy magánblog esetében viszont szerintem lehetnének engedékenyebbek. 

Utána kocsiba ültünk és útnak indultunk a Füge-Udvarba a szerdai szokásos CS Partiba. Utoljára ezen a meetingen májusban voltam, akkor negatív élményekkel távoztam, most se volt másképp. Két csapattal próbáltam kommunikálni kb. 10 percig, mindkettő zárkózott és érdektelen volt, a keddi CS találkozó eddigi tapasztalataim szerint sokkal pontosabban reprezentálja a CS tagok igazi szellemiségét. Persze most se mentem oda mindenkihez, lehet, hogy a harmadik klikk már nyitottabb lett volna.  

A tévések keresték a szervezőt, aki nem jelent meg. Ajánlottam nekik egy tapasztalt CS tagot, Istvánt, aki közel 170 vendéget hostolt már a CouchSurfing pályafutása során. Vele is készítettek interjút. Később megtudtam, hogy a szervező Ádám ott volt, csak később ért oda. 

Update: Az RTL Riport történet tovább folytatódik itt egy újabb bejegyzésben.