Keiu-Nille Ollin lassan 5 éve él Magyarországon. 3 éve tagja a Couchsurfingnek, és ezalatt 18 vendéget fogadott. Mindig gondosan válogatja meg kinek a szálláskérésére mond igent. Közös CS vendégünk volt, így ismerkedtünk meg egymással. Megkértem rá, hogy meséljen nekem róla milyen egy észt lány élete Budapesten. Az interjú első része itt olvasható. 

Tudsz oroszul? 

Valamikor tudtam oroszul, de nem szeretek hibásan beszélni, inkább addig nem szólalok meg, amíg nem tudom az adott nyelvet “tökéletesen”. Utálok hibázni. Magyarul is akkor kezdtem el beszélgetni, amikor már biztos voltam a tudásomban. Nagyon jó magyar tanárom volt, valamint később összejöttem egy magyar sráccal, ami szintén sokat segített.

Mi a véleményed a magyar férfiakról?

Valahogy nem találom meg a közös nyelvet a magyar férfiakkal.. Távoli nekem ez a mentalitás, amit ők képviselnek. Ahogy a többi interjúban is volt, hogy milyenek a magyar lányok, ez összefügg azzal, hogy milyenek a magyar férfiak. Nem vagyok feminista, szeretek nő lenni, és nem hiszek a szerepekben. Ha én, mint nő jobb vagyok a mosogépjavításban, a pasi meg jobb a takarításban, vagy szeret takarítani, akkor nem gondolom azt, hogy a férfinak kell megszerelni mindent és nekem kell takarítani. Azt hozzá teszem, hog a legtöbb magyar férfi húszas éveiben sem tudja hogyan kell bekapcsolni egy mosógépet. Több külföldi baratnőm van, akik megtalálták a párjukat magyar férfiakban, de azok nem tipikus magyar férfiak voltak.

15234110_l_4db82b35db98a87471eda95787e1297d.jpg

Milyenek a tipikus magyar férfiak?

Nagyon elvárják, hogy a nő mindent meg tegyen értük, szép legyen, tudjon főzni és jó legyen az ágyban, miközben ők maguk félredugnak. Az összeköltözés, házasság, gyerek után pedig a nő maradjon otthon, én meg nem ilyen vagyok. Még azt sem tudom, hogy akarok e gyerekeket. Mindig nagyon akartam családot, de mostanában már nem érzem ezt. Az elveim szerint nem gyerek miatt akarok gyereket, szerintem ez a mai világban nagyon rosszul van. A piramis teljesen megfordult. Fenn kellene lennie a két szülőnek és a gyereknek egy szerelemnek a gyümölcse kell lennie, a gyermek egy eredmény, de ne legyen cél. A mai világban viszont a szülők, mindent megtesznek a gyerekért. Ha csak körbenéznek az ismerőseim között, azt látom, hogy próbálkoznak, görcsölnek, és ha a végén összejön a gyerek, az egy nagy csoda és mindent ez alá rendelnek. Nekem az a fontos, hogy azt az embert találjam meg, akivel minden este le akarok feküdni, és minden reggel mellette akarjak ébredni. 

Ha azt nézzük, hogy nagyon általános jelenség Magyarországon, hogy egy huszonéves fiú minden hétvégén hazajár vidékre az anyjához, hazaviszi a szennyest és elhozza a mama főztjét. Ahogy kényeztetik az anyák a magyar fiúkat nincs mit csodálkozni. Ha a férfi ebben nő fel, ezt várja el a nőjétől is: a nő mosogasson, főzzön, szolgálja ki, ahogy korábban az anyja tette ugyanezt. Én egy olyan családban nőttem fel, ahol mi gyerekek is megosztottuk egymás között a házimunkát a bátyámmal. Egyenjogúság volt a családban.

A mi családunkban nekem és a nővéremnek kellett mindent csinálni, a bátyámnak soha nem kellett takarítani. Mi van azokkal a magyar férfiakkal, akik jobb anyagi életmódban élnek? Azok nem várnak el házimunkát, mert kifizetik valakinek.

A kiszolgált életmód kialakít egy mentalitást. Mit engedhet meg egy férfi magának és mit engedhet meg egy nő.

Sok magyar nő szeret is kiszolgálni, az élteti őket, ha főzhetnek, varhatnak, takaríthatnak a párjukra.

Ha lemész valahova szórakozni, ott vagy párok vannak, vagy csak fiú társaság. Az, hogy lányok maguk között elmenjenek bulizni olyan nincs, vagy nagyon ritkán. Nem beszélek azokról a nőkről, akik a bár mellett iszogatnak és arra várnak, hogy feltünjön valaki, aki rendezi a számlájukat. Nem nézem le a magyar nőket, csak ez a mentalitás idegen tőlem. A szinglik mennek szórakozni, de onnantól kezdve, ha párkapcsolatba kerülnek, csak a párjukkal mozdulnak ki esténként, és leépítuk a barátnői társaságukat.

Milyen férfi a te eseted?

Nekem a magas skandináv tipusú férfi jön be, a magyar férfiak átlagban meg alacsonyabbak. Volt kb. hasonló magasságú pasim, de magassarkút már nem vehettem fel vele. Mindig alig vártam, hogy a baratnőimmel mehessek szórakozni, mert akkor felvehettem végre a magas sarkú cipőimet. Szeretem a magassarkút.

Van egy bizonyos tipus, akire én rá tudok kattanni, de nálam a külső semmit nem jelent, talán csak az első pillananatban. Nekem az a fontos, hogy miről tudunk beszélgetni. A magyar pasim tipikus magyar volt: sőtét haj, barna szem, nem túl magas. 

Hogy kerültél kapcsolatba a couchsurfingel?

Az egyik barátnőm csatlakozott és mesélt róla. Ezután én is létrehoztam a profilomat tavasszal, de nem foglalkoztam vele, nem töltöttem ki teljesen. Valamikor ősz felé rámjött, hogy kéne vendégeket fogadni. Még abban a hónapban jött egy amerikai lány, aki iszonyat jó fej volt. Christen Los Angelesből érkezett, de Chicagoban élt. Egy éve ott hagyott mindent, Prágába költözött, nyelvet tanított és elment utazni Európában. Megkérdeztem tőle, hogy miért épp Prágába költözött, és azt válaszolta, hogy nem tudja miért Prágában él. Nehéz is volt neki, a csehek barátságosak, de nem nyitottak a külföldiek velé. A magyarok nyitottabbak. Prágában még Budapest előtt nőtt ki egy nagy expat community. De a nagy része már Budapestre költözött. A sör jobb Prágában, ott a jó sörök kerülnek kevesebbe, mint itt a rossz sör. A csehekkel nagyon nehéz összebarátkozni, megmaradnak a maguk kis mikro klímájukban.

2010-as csatlakozásom óta volt kb. 18 surferem volt. Nagyon fontos, hogy mit olvasok ki a profilból. Valamint ha sok a munkám, vagy nincs elég pénzem, akkor nem fogadok senkit. Nagyon megválogatom kinek mondok igent, hogy elkerüljem a kellemetlen élményeket. Fontos, hogy sok közös témánk és jó társaság legyen, valamit valamiért.

Hova jársz szórakozni?

Azok a helyek, ahova én járok, ahova sok expat jár. Pl a Vittula. Évek óta oda járok és nem érzem, hogy öregszem. Van egy erős törzsközönsége, együtt öregedünk meg. A másik hely a Keret Klub. A tulajdonos nagyon jó barátom, de abból nincs gond, hogy nem ismersz senkit. Ha egyedül is érkezel, az est végére biztosan megismersz valakit. Kicsi hely és oda ülsz, ahol van szabad szék. Oda leginkább magyarok járnak, ez egy becsöngetős hely. Lakáskocsma.

Ennyi idő után is szerelmes vagy a magyar nyelvbe?

Már nem tudom megmondani mitől tartom szépnek a magyar nyelvet, de a magyar népzenét hallgatva még mindig érzem, hogy miért szeretem. A szóképzés ugyanaz, a ragozás a szó végén van, a hangsúly a szavak elején, mint az észt nyelvben. Zseniális magyar nyelvtanárunk van, úgy tanultuk a nyelvtant, hogy nem vettük észre. Észtül magyarázta a magyar nyelvtant. Az első féléves vizsgára egy vastag füzetből készültem. Pánikba estem, mentem végig a füzeten és azt éreztem, hogy nem tudok tanulni, mert mindent tudok. A vizsga előtt megkérdeztem a többieket, hogy ők tudtak e készülni, de ők is azt mondták, hogy nem. Később megértettem, hogy nem kell készülnünk, mert minden világos. A legjobb nyelvtanár, akivel valaha is dolgom volt.

Folytatjuk...