Jean-Christophe Bonis francia tanácsadó két éve él Budapesten. 5 éve tagja a CouchSurfingnek. Beválogattam őt is a leghelyesebb CS tagok listámba. Szerettem volna tudni hogyan él egy francia Magyarországon, ezért elhívtam kávézni. 

Miért költöztél Budapestre?

Mindenki ezt kérdezi tőlem. Oh, egy fiatal pasi a csodálatos Párizs után miért pont Budapestre települ? Először is nem magyarországi vállalatnál dolgozom, külföldi nagy cégekkel állok szerződésben független magánvállalkozóként, a bevételeim is külföldről jönnek. Ez azt eredményezi, hogy akárhol élhetek, nem vagyok röghöz kötve. Két éve döntöttem el, hogy szeretnék máshol élni, körbenéztem a választható európai országok között és Budapest mellett döntöttem.

177393_4749009444188_1021044992_o.jpg

Miért?

Több oka van. Az élet minősége fantasztikus Budapesten. Jó termékeitek vannak, jó alapanyagokat tudok vásárolni, pompás zöldségeket, halakat, húsokat szerezhetek be a kedvenc organikus piacaimon. Imádok főzni, ha egy jó vacsorát akarok készíteni a vendégeimnek, mindent megkaphatok itt hozzá a legjobb minőségben.

Második ok az anyagiak: A megélhetőségi költségek teljesen másképp alakulnak, mint bárhol máshol Európában. Nem mondom, hogy Európában itt a legolcsóbb élni, kifejezetten drágább város, mint például Belgrád. Budapest azonban olyan, mint Berlin 10 évvel ezelőtt. Nagyon alacsony költségekkel lehet nagy és remek lakást bérelni. Párizsban 4 000 Euróért havonta bérelhetnék egy olyan otthont, amilyenben most élek Budapesten ennek az összegnek a töredékéért. (Párizs-Budapest viszonylatban ugyanolyan felszereltségű és állapotú lakás rezsiköltséggel, és kiváló lokációval.) 

Harmadik ok a hangulat: Tudom, hogy budapestiek depressziósak és közel sem olyan az életminőségük, mint amilyet szeretnének maguknak. Én sokat utaztam, és tapasztalataim szerint ez máshol sincsen másképp, Párizsban az emberek még rosszabbak és depressziósabbak. Itt az emberek barátságosak és kedvesek. Mindenkivel bárhol tudok beszélgetni és ismerkedni, pezsgő éjszakai élet van itt, amit a budapestiek ki is használnak, és én magam is gyakran járok szórakozni. Akár egyedül is elmehetek romkocsmákba, és nyugodtan társaloghatok bárkivel, mint ahogy mindenki más is, de ez Párizsban lehetetlen. 

Negyedik ok a lokáció: Budapest Európa közepén van, 2 óra alatt minden lényeges város elérhető. Sokat utazom, számomra ez fontos szempont volt.  

Ötödik ok az időjárás: Budapest időjárása remek. Áprilistól novemberig maximum 15 napig van rossz idő, sok esővel stb. A tél hideg, de nem sok hóval. Ha Párizsban 10 fok van, Pesten 15. 

Mivel foglalkozol?

Kommunikációs tanácsadó vagyok: a specialitásom krízis és politikai tanácsadás, valamint nagyvállalatoknak adok még stratégiai tanácsokat. Az ügyfeleim között volt pl. a Louis Vuitton is, és dolgozom digitális vállalatoknak is.

378952_10150386597959934_111211885_n.jpg

Szerinted mi a legjelentősebb nemi szerep különbség Franciaország és Magyarország között?

Itt a kapcsolat férfiak és nők között teljesen más típusú, mint Nyugat-Európában. Ott a nők férfiak akarnak lenni és a férfiak kevéssé akarnak már férfiak lenni. Franciaországban sokkal feministábbak a nők, mint itt. Magyarországon sokkal tisztábbak a nemi szerepek. Imádok főzni, nem akarok udvariatlan lenni a másikkal, de az én konyhám, az én konyhám. Ha én főzök a nőnek ki kell menni a konyhából. Itt a legtöbb férfinak fontos, hogy férfiak maradjanak, és fenntartsák a családot, a nők feladata pedig, hogy törődjenek a háztartással, neveljék a gyerekeket. Ez a hozzáállás tökéletes például az oroszoknak és nekem is. Nyugat-Európában rengeteg nő akar kibaszott okos lenni egy fantasztikus karrierrel a háta mögött. A nők elvárják, hogy a férfiaknak legyen nagyon magas fizetése és befolyásos pozíciója és adjanak nekik sok ajándékot, fizessenek mindent, és törődjenek ők mindennel. Nem akarok egy ilyen ribancot, aki az életemet még bonyolultabbá teszi. Olyan nőre van szükségem, aki békét teremt körülöttem, és ilyet nem találtam Nyugat-Európában.  

Mi a véleményed a magyar nőkről? 

Több, mint 10 alkalommal utaztam Magyarországra az elmúlt 10 évben, és 2 éve tartósan itt élek. A magyarok nagyon csinosak, viszont kevéssé elegánsak. Nem tudják, hogyan öltözködjenek, mit viseljenek az utcán. Rengeteg gyönyörű lányt látok borzalmas ruhában. Ugyanakkor ha délebbre mész, láthatsz számtalan csodálatos nőt hihetetlen elegáns ruhában. Ha kevés pénzed van, akkor is öltözködhetsz divatosan, ez persze függ a stílusodtól és az iskolázottságodtól. A legnagyobb probléma ebben az országban, hogy a mostani 25-30 közötti fiatalok tulajdonképpen egy elveszett generáció. A lányok nem tudják mit akarnak. Semmire sem adnak határozott választ és minden pillanatban meggondolják magukat. Például a magyarországi párkapcsolataimban gyakran megtapasztaltam, hogy minden rendben és szép volt, majd hirtelen, pár héttel vagy 1-2 hónappal később, minden indok nélkül kirúgtak a csajok. Nem értem ezt a féle bizonytalanságot. 

24048_385186164933_3782691_n.jpg

az interjú itt folytatódik