Jean-Christophe Bonis francia tanácsadó két éve él Budapesten. 5 éve tagja a CouchSurfingnek. Beválogattam őt is a leghelyesebb CS tagok listámba. Szerettem volna tudni hogyan él egy francia Magyarországon, ezért elhívtam kávézni. Az interjú első része itt olvasható. 

Tanulsz magyarul?
Igen, pár hete elkezdtem, de még nagyon nem megy. Talán pár hónap múlva már társaloghatok magyarul is veled. A kommunikációval nincs gond, hiszen mindenki beszél itt egy kicsit angolul. Nekem természetes az angol, mert minden nap használom. A legtöbb problémám a mentalitással van. Több alkalommal megtörtént velem, hogy egy szórakozóhelyen tetszett egy lány, szemezgettünk egymással, én odaléptem hozzá, majd ahogy kiderült, hogy külföldi vagyok, elküldött. A fő oka az lehet, hogy nagyon sok nyugati srác jön Budapestre, mivel olcsó a repülőjegy és a szállás. Ideutaznak legénybúcsúra, vagy csak bulizni, nagyon berúgnak és lehetetlen viselkednek az itteni lányokkal. Miattuk csalódott sok helyi nő a külföldiekben. Másik ok talán egy picit a nacionalizmus.

Photo1 (6)_1.jpg

Mennyire követed figyelemmel a magyarországi politikai feszültségeket?
A politikai szituáció itt se rosszabb, mint bárhol máshol Európában. Ti utáljátok a regnáló kormányt. Semmi gond, ha tényleg így van, akkor váltsátok le a Fideszt a következő választásokon. Értem én, hogy nincsen tökéletes  politikai rendszeretek, de azt sehol se találtok. Ha élsz két hetet Franciaországban, rengeteg értelmes francia diákkal fogsz találkozni, akik ugyanúgy gyűlölik a francia politikai rendszert, mint ti a sajátotokat. Nagyon sok otthoni barátom van, aki azért hagyta el Franciaországot, mert csalódott a politikai helyzetben és a kormány működésében. A magyar politika egyik legnagyobb hibája a belföldi és külföldi kommunikáció. A kormányotoknak a nemzetközi kommunikációja elrettentően borzasztó.

Mit jelent neked Budapest?
Budapest dinamikus, nagyon sok kreatív divat- és dizájnszakértő él itt. Párizs szerintem haldoklik Budapesthez képest. Több szenvedély él ebben a városban, és a helyi fiatalokban, mint Párizsban. Soha semmilyen problémám nem volt az utcán, soha nem kerültem bajba, de Párizsban és Londonban ez nem így van. Itt teljesen más a biztonsági érzés. Nyugodtan hazasétálhatok a legsötétebb éjszaka is egyedül, senki nem fog megtámadni vagy belém kötni. Jó életminőség, biztonságos élhető város, kreativitás, ez Budapest.

Photo1 (7)_1.jpg
Mióta vagy couchsurfing tag?
2007-ben csatlakoztam a CS-hez. Lehetőleg nem hostolok franciákat, talán két vagy három francia vendégem volt idén összesen. A belvárosban éltem Párizsban, és most itt is. Mindig nagyon sokan akartak nálam kapni. Ha külföldre megyek, majdnem mindenhol van barátom, és inkább náluk lakom a kanapészörf helyett. Ha egyedül utazom nyaralás céljából, akkor megpróbálok CS szállást találni. Ha üzleti útra megyek, akkor hotel szobát foglalok, soha nem keresek kanapét. Ebben az évben kb. 35 vendéget hostoltam Budapesten. Egyedül élek egy nagy lakásban, és egy külön szobát tudok felajánlani a vendégeimnek.

Mi alapján mondasz igent egy kérésre?
Engem nem érdekel hány referenciája van a szállás kérőnek, az alapján választok, hogy szimpatikus vagy sem. Öt vagy tíz requestet kaptam minden nap a nyáron. Legtöbbjükkel csak elmentem bulizni, de nem hostoltam őket. Egész nyáron szingli voltam, bőven volt szabadidőm. Párkapcsolat mellett is hostolok vendégeket, csak akkor jóval kevesebbet.

A referencia nem számít?
A couchsurfing csatlakozásom óta összesen kb. négyszáz vendéget fogadtam. És soha nem adok referenciát a surfereimnek, csak akkor ha én vagyok a vendég. Az ok csak annyi, hogy leszarom a referencia rendszert és egyáltalán nem tartom fontosnak vagy irányadónak azt.

Photo1 (4)_1.jpg

Az interjú itt folytatódik.