- Lepukkant, de megvan a maga bája. Változatos, csodás, különleges. Szeretem. 

- Onnan ismered fel, hogy ki a turista és ki a helyi görög, hogy a turista rövidnadrágban és atlétában van (mint én), a helyi hosszú nadrágban, kis kabátban, pulóverben, sportcipőben, de mindenképp több réteg ruha alatt melegen tartva magukat. Szerintem tréningeznek a közelgő tartós 40 fokra. 

- Nem beszélnek angolul, a fiatalok se, max pár szót. 

- Isteni péksütemények vannak. Jobbak, mint Nápolyban... Az egyik elegáns sütis boltban vettem 4 darabot 1 Euróért. Hát nem volt drága. 

- Ahogy elnézem a kifőzdék, a grilles helyek szintén barátságos áron kínálják a dolgaikat: 2 zöldséges pita 3.5 Eur, vega óriási nagy adag saláta 4.9 Eur. 

- Az élelmiszerboltok azonban sokkal drágábbak, mint otthon. 16 Eurót fizettem azért, ami otthon 10-ből meglett volna (6 db literes ásványvíz, kis dobozos előre csomagolt gomba, 6 tojás, 2 Rio Mare babos tonhal konzerv, 2 db alma) 

IMG_7348.JPG

- A belváros teljes területén MINDEN utcában egymás mellett a kávézók, boltok, éttermek, butikok. Nincs olyan lakóépület a belvárosban, aminek a földszintjén ne üzlethelység lenne. Azaz sok tízezer kiskereskedő megél a turizmusból. Feltételezem pedig, hogy Szalonikibe kevesebb turista megy, mint Budapestre, nálunk viszont csak a Váci utca ilyen. Budapest a bevásárlóközpontokra állt rá, itt a bevásárlóközpontokat kitelepítték a városon kívülre. Minden kávézó tele van, nem csak turistákkal. A helyiek is szívesen járnak éttermekbe.    

- A kávézók/bárok szuper cool, trendi, vagány helyek. Szerintem egy négyzetméterre eső zseniális hangulatú bár itt van a legtöbb. 

IMG_7338.JPG

- A görögök alapvetően tartózkodóak, viszont szívesen segítenek a turistákon. Többször előfordult velem, hogy útbaigazítás közben elkísértek megmutatni a helyet, mivel nem beszéltek angolul, így egyszerűbb volt mindkettőnknek. Bár nekik az lett volna a legegyszerűbb, ha leráznak. Különösen akkor voltam meghatódva, mikor egy kb. brutál meredekségű utcán legyalogolt velem egy kb 85 éves bácsi, hogy megmutasson egy házat, utána neki vissza kellett kaptatnia...

IMG_7365.jpg

- Se a pasik, se a csajok nem néznek ki túl jól. Helyes pasit/szép nőt egyet se láttam eddig. Jó, ez nem igaz. Jó pasit láttam többet is, de nem eleget. Szép nőből csak egyet kettőt. 

- Itt is mindenki azt hiszi, hogy amerikai vagyok. Esetleg angol. 

- Szuper biztonságos város. Soha nem éreztem azt, hogy itt bárki kirabolhatna.

- Szaloniki telis tele van kóbor macskákkal, amik rosszul néznek ki. Sebhelyesek és soványak. Nem barátkozósak és a helyiek nem etetik őket. Vettem egy adag macskakaját és megetettem vele két macskát. Mind két macskesz tekintetében mély megdöbbenés ütközött ki, mielőtt befaltak volna mindent. 

- A cappucino vagy cafe latte isteni finom, adnak hozzá 2-3 süteményt és 1 liter hűtött ásványvizet ajándékba. Átlag 1.5-2 Euróba kerül. A part menti bárokban ugyanez 4 Eur. 

IMG_7293.JPG

- A tengerparti fürdőzésért utazni kell tömegközlekedéssel 1.5 órát. De nagyon megéri. Érdemes erre a célra autót bérelni, én nem tettem meg, mert otthon maradt a jogosítványom. 

- Egy buszjegy 0.80 Eur, ha 1 Eurósat veszel, akkor két buszra is használhatod.

- A buszok teljesen tömöttek, nincs elég belőlük, de nem tudnak több járatot üzemeltetni, mert a forgalom már nem bír el többet.

- A fiatalok nem adják át a helyüket az időseknek a buszon. Nem szokás, és soha nem is tanították nekik, mint nekünk az iskolában. A tengerpartról hazafelé vártunk az indulásra, a busz tele, én a korlátnak támaszkodtam, egy 20 éves srác velem szemben ült a barátnőjével. Felszállt egy kb 80 éves bácsi, ekkor megkértem a fiatal srácot, hogy álljon fel, és a bácsira mutattam. Megdöbbent a kéréstől, de felállt, a bácsi hálásan rámtekintve lerogyott az ülésre. Utána persze a pár úgy nézett rám, mint az ördögre, A mellettem utazó másik fiatal lány megszólalt, hogy ilyet eddig még soha nem látott. Aki egyszer leült, nem adja át a helyét senkinek.

IMG_7375.JPG - Múzeumban nem voltam. Csak sétáltam, megnéztem pár picike ortodox templomot, és két napot a tengerparton töltöttem a négyből. 

Kövess Facebookon és Instagramon is.