Lahore – Amikor a mi inspirációnkra regisztrálnak Couchsurfingre. A vendégposzt harmadik része a világ körül kerékpározó pártól, a 360 fok bringa szerzőjétől, Árpitól. Az első részt itt olvashatjátok. A második részt pedig itt. 

Iszlámábádból 4 nap alatt bringáztunk át a híres Grand Trunk Road-on Lahore-ba. Útközben nem használtunk Couchsurfing-et, de valahogy minden este egy családnál kötöttünk ki és nagyszerű élményeket szereztünk. Volt, hogy az úton szólítottak le minket és hívtak meg az otthonukba, de olyan is volt, hogy mi kopogtunk be, hogy sátrazhatunk-e a kertben. A sátorállításig soha nem jutottunk el, mindig behívtak minket a házba, ahol aztán nagy beszélgetések kezdődtek.

IMG_3071.jpg

Ők nem Couchsurferek, csak úgy befogadtak minket az utcáról egy éjszakára. Azóta is tartjuk a kapcsolatot

Lahore-ban egy iszlámábádi barátokon keresztül megismert Noor Ali nevű fickó látott vendégül minket. A kezdettől fogva szinte már túlbuzgóan segítőkész és barátságos volt velünk, mindig kérdezte, hogy mit szeretnénk még, főzött ránk és sokat volt velünk. Kínos lett volna neki azt mondani, hogy „csak egy kis nyugalmat” szeretnénk, de végül erre nem is volt szükség, mert az első este kiderült, hogy a lakás, ahová lepakoltunk, valójában nem is az ő otthona, hanem csak a miénk lesz éjszakára, mert ő máshol lakik.

IMG_3214.jpg

Noor Ali-ék ekkor még nem voltak regisztrált tagok. Még… :)

Ennek ellenére végül csak az éjszakákon volt nyugtunk, mert másnap előkerült Noor Ali két bátyja is, így mindig volt kivel lennünk, de ezt nem is bántuk, jó társaság voltak, és mindig nevettek és ökörködtek együtt. Noor Ali világításmérnök, ő tervezte és kivitelezte a Lahore-i főmecset új energiatakarékos világítását, és ezt pontosan akkor tette, amikor mi nála jártunk. Így sajnos sokszor elég elfoglalt volt, de nagyon tetszett, hogy ennek ellenére többször meghívott minket a „ügyfélhez”, vagyis bemutatott a megbízóinak, körbejárhattuk a környéket, és lévén a világítótestek Noor Ali szerelte a mecsetben, még az egyik minaretbe is felmehettünk, ahová amúgy turisták, de még helyiek sem tehetik be máskor a lábukat.

IMG_3353_1.JPG

A Lahore-i mecset, melynek az új világítását a vendéglátónk, Noor Ali tervezte és építette

Noor Aliék aztán elvittek minket a híres Wagha-borderhez is, ez egy nagy határátkelőhely a pakisztáni Lahore és az indiai Amritsar között, amelynek az a nevezetessége, hogy minden határnyitáskor és záráskor hatalmas, díszes ünnepséget rendeznek, amelyet mindkét oldalt lelkes „szurkolótábor” kísér, mint valami focimeccsen. A két ország viszonya egyébként nem éppen rózsás, de ezt a tradíciót azért tartják és nagyon jól teszik.

P1200022.jpg

Határzárási ünnepség a két ország között – A kapu mögött az már India!

Noor Ali a távozásunk után pár nappal az inspirációnkra regisztrált a Couchsurfing rendszerén, és azóta már több vendége is volt, akikkel, mint velünk is, sok szép élményt szereztek egymásnak. Ezt nagyon jó érzés volt látni tudva, hogy mi indítottuk el őt ezen az úton.

P1200073.jpg

Pakisztáni öreg harcos nemzeti színekben a Wagha-border-nél

Összegezve tehát Pakisztánban nagy a vendégszeretet, az emberek rendesek, intelligensek, nyitottak és elképesztően vendégszeretőek. Mint mindenütt, itt is vannak kivételek, de alapvetően nagyszerűen működik itt a Couchsurfing, és vannak tagok még olyan helyeken is, ahol különben nem gondolná az ember, de emellett az Ázsiában és a muszlim országokban általános vendégszeretet nagyszerűen működik magától is.

Ehhez egy nagyszerű kiegészítés a Couchsurfing, amely keretet adhat az egésznek és megkönnyítheti a helyi barátok megismerését. Mert az ugyan már önmagában nagyszerű, hogy szinte mindenütt, mindenki szívesen lát minket, de ahhoz azért kell ahhoz egy az emberekbe vetett alapvető hit, hogy csak úgy nekivágjunk az útnak, hogy majd lesz hol laknunk, majd jön valaki, aki megsegít minket…

Nekünk ez is megy, de mi is érezzük a különbséget, hogy teljesen más érzés az, amikor úgy utazunk valahová, hogy tudjuk, ott várnak ránk. Ehhez nagyszerű eszköz lehet a Couchsurfing, és látunk is rá reális esélyt, hogy elterjedjen Pakisztánban is, mert pl. a Facebook-ért majd meg vesznek a pakisztániak, rengeteg a regisztrált tag és sokat használják a közösségi hálót.