pelarge.gifHuszadik vendégem Harry Araujo 32 éves gépészmérnök Barranca városban, Peruban született és élte le első 29 évét. Három éve Ibizába költözött, egy foglalt házban lakik a barátaival. A házat felújították, víz nincsen bevezetve a lakásba, 25 literes ballonokban vásárolják a vizet, és lavórban mosakodnak. Áramot lopnak az áramszolgáltatótól, ami hol van, hol nincs, attól függően, hogy az ellenőrök épp lekapcsolják őket, vagy sem. Hatan élnek a házban, Harry igen aktív a couchsurfingben, maximum 10 embert fogad egyszerre, minden kérésnek igent mond, nem nézi meg a request kérő adatlapját. Eddig kb 250 vendéget hostolt, 93 pozitív referenciája van, 11 hosttól és 73 surfertől. Harry Ibizában kertészként dolgozik hétvégente, heti 15 ezer euróért bérbeadott luxusházak tulajdonosai rendelnek tőle kertépítő és karbantartó szolgáltatást. Harry a perui mellett horvát állampolgár is, arra vár, hogy Horvátország belépjen az Európai Unióba, mert onnantól Európában végre legálisan dolgozhat a szakmájában. Távoli tervei között ausztráliai letelepedés is szerepel. 

Photo1-2.jpgHarry este 23.00 óra után érkezett a Népligethez Krakkóból, beült egy taxiba, amit én hívtam ki neki és eljött hozzám. Egy hideg sörrel hűtötte le magát, amivel rögtön megkínáltam az érkezésekor. Kiültünk a teraszomra és hajnal 4.00-ig beszélgettünk. Másnap délben ébredtem, Harry egy órával korábban. Nem akart bemenni a városba, mert már sokszor járt Magyarországon. Az utóbbi három évben mindig eljön az Ozorai Fesztiválra. Folytattuk a beszélgetésünket egészen 17.00 óráig, utána nekem edzésre kellett mennem. Elkísértem a buszmegállóba és elbúcsúztunk egymástól. Az együtt töltött idő alatt nagyon sokmindent megtudtam Peruról. 

1985-bena 36 éves Alan García pártja győzött a parlamenti választásokon és Garcia az ország miniszterelnöke lett a következő öt évben. A vezetése alatt 1990-ben hiperinfláció tört ki a piacon, ami elérte a 7,649 százalékot és a következő öt évben 2,200,200 százalékig teljesedett ki, ami totálisan tönkretette a perui gazdaságot. Garcia adminisztrációja alatt a perui GDP 20 százalékot esett és a terminusa végén 900 millió dollár mínuszban volt az államkincstáruk. Garcia kormányzása alatt a terrorizmus mérete óriásira duzzadt. A volt államfő 1992-ben Columbiába, majd Franciaországba menekült, mivel mind az Interpol, mint egy nemzetközi emberi jogi szervezet is körözte emberiség elleni büntettek miatt. Garcia 2006-ban visszatért Peruba, és ismét elindult a választásokon. Bocsánatot kért a hibáiért, a nép megbocsájtott és újra megválasztották elnöknek újabb öt évre. Harry szerint: Ez Peru. 

1990-től 2000-ig Alberto Fujimori japán származású politikus lett Peru miniszterelnöke. 2000-ben a korrupciós botrányai miatt beadta lemondását, és 6 évre börtönbe került.

Peru gazdasága 2005-től stabilan növekszik, az emberek elégedettek az ekonómiai környezetükkel. Sorra nyílnak a helyi vállalkozások, amik szépen virágoznak és eltartják a perui családokat. A legfontosabb nézőpont talán az, hogy a peruiak HISZNEK BENNE, hogy az országuk helyzete javul. Hisznek a piacukban és nagyon erős pozitív jövőképük van. 

Az utcai bűnözés mértéke ma is elképesztően óriási méretű, a turisták kiemelt célpontok Callao városrészben, Limában. Nem szabad telefonálni az utcán, mert másodpercek alatt kirántják a kezedből a mobilodat, leakasztják a fényképezőgépedet. Ha európai turista egyedül van az utcán nagy eséllyel biztosra veheti, hogy kirabolják. Kivéve akkor, ha van egy helyi kísérője. Barracones  a legveszélyesebb városrész Callaoban, Harry szerint még ő is csak védelmi kísérettel sétálhatna nyugodtan az utcán. 

A koka cserje termesztés virágzik, de főleg exportra szánják a kokaint. A drogmaffia jelenléte nem igazán jellemző az országukra, mint például Mexikóban vagy Kolumbiában. Ha egy turista a közel 9 millió lélekszámú Limában kokain után érdeklődik, tíz helyiből kilenc segíteni fog neki megoldani a beszerzési kérdést. 

Az egyetemi oktatás ingyenes, de nagyon alacsony a költségmentes keretszámuk. Minden középiskolás diák nagyon koncentráltan sokat tanul, hogy megkaphassák az ingyenes helyeket. Ha nem sikerül bejutniuk, akkor fizetniük kell az oktatásért, hasonlóan mint nálunk Magyarországon, viszont Peruban nincsen államilag támogatott diákhitel. 

Photo1-3.jpg

A nők helyzete egyenlő a férfiakkal. Az ő családukban az édesanyja a családfő. Megkérdeztem Harryt, hogy milyen női alkatot preferálnak a perui férfiak, erre a gyors válasz az volt, hogy például a tiedet. :-) A perui férfiak esete általában nem a vékony nők, szeretik azt a nőtípust, akin van mit fogni. Erre azt válaszoltam, hogy én itthon Magyarországon kövérnek számítok, szeretnék is 6 kg-ot fogyni. Erre nagyon rémült tiltakozó mondatokkal reagált. Na nem mintha ez valamit is számítana nekem.. :-)

Harry mutatott nekem tradicionális perui zenéket. Az egyik videó lejátszásakor elmesélte, hogy szórakozóhelyeken ez a zene megy, söröznek a barátaikkal és együtt éneklik a dalokat. A youtube videó közepén kitört belőle, hogy haza akar menni és cevichét akar enni a barátaival. A ceviché a nemzeti ételük, ami igen drága, 10-12 euróba kerül egy adag. 

Peru sokkal olcsóbb, mint Magyarország. A lakásbérlet, éttermi árak, tömegközlekedés, szálloda, ruhák stb. körülbelül negyedannyiba kerül, mint Magyarországon. Kivéve a sört, az sokkal drágább náluk. :-)