A közös főzés a couchsurfereimmel eléggé alap tevékenység, mostanában arra gondoltam, jó lenne újdonságokkal is feldobni. Például azzal, hogy nem a helyi Sparban szerzem be a hozzávalókat a főzéshez, hanem megveszek mindent a lokális termelőktől. Szembe jött velem a 30km mobil applikáció, amit egy magyar startup csapat fejlesztett. A lényege az, hogy regisztráció után megjelenik, hogy milyen termelő van a közelünkben. Beszerezhetünk minőségi magyar zöldségeket, gyümölcsöket, és egyéb élelmiszer termékeket a lokáció alapján. Ha valamelyik őstermelő cucca felkelti az érdeklődésünket, felhívjuk az adatlapján található telefonszámot, és megbeszélünk egy találkozót, hogy mikor mehetünk a termékért. A regisztráció mind a vásárlói, mind a termelői oldalon ingyenes. A tranzakcióból az applikáció üzemeltetője nem kap bevételt. Távoli terveik szerint hirdetésekből akarják profitábilissá tenni az alkalmazást. 

Screen Shot 2014-09-07 at 14.30.53.png

A szüleim Törökbálinton laknak, hétvégén meg szoktam őket látogatni. Szombaton a 30km applikáció segítségével Törökbálinton találtam egy kecskés asszonyt, aki Kertemben egy kecske adatlappal tejtermékeket forgalmaz: kecsketej, kecskesajt, kecsketúró. Mivel addiktívan imádom a kecskesajtot, nem volt kérdés, hogy őket keresem fel. Útközben felhívtam a megadott számot, ahol egy kedves hang jelezte, hogy mehetek akár azonnal. Leszálltam a törökbálinti buszról a Téglagyár megállóban és kb. 15 perces sétával elértem őket. A kapu mögött egy legelő ló fogadott, megtorpantam, de bátran benyitottam a kapun. A ló egyből felém fordult és a fejét a mellkasomhoz dugta, megsimogattam, bár közben kissé rettegtem, nem vagyok lovakhoz szokva. Hátulról megkerültem az állatot, és elindultam befelé az úton a ház felé. Ekkor már széles mosollyal jött felém Roberta egy kutyával kísérve. 

Bementünk a házba, ahol egyből kecsketúrós pogácsával kínált, akkor sült ki. Elmondtam nekik, hogy vásárolni jöttem, megmutatta a termékeit. Vettem 3 féle kecskesajtot: csiliset, kaprosat és natúrt. Kértem még negyed kilogram túrót és másfél liter nyers kecsketejet. Ajándékba kaptam egy paranyica sajtot is. Összesen 2400 Ft-ot költöttem a finomságokra. Minden sajtból kaptam kóstolót is. A tej felét az édesapapámnak adtam, aki kecsketejen nőtt fel, és kb. 40 éve ivott utoljára nyers kecsketejet. 

2014-09-07 14.36.00.jpg

Roberta 2011 óta foglalkozik ezen a tanyán kecskesajt termeléssel. 32 éves, és hamar kiderült róla, hogy maga is couchsurfer, bár még nem próbálta ki élesben. Van három gyermeke, akiket otthon szült meg, az utolsó szülését ráadásul teljesen egyedül zavarta le, bába asszony/barát/férj nélkül. A párja amolyan mókamester, mindig a legváratlanabb pillanatban szórakoztatott minket vicces beszólásaival. Másfél órát maradtam náluk, bementem a kecskékhez is, kaptam előtte gumicsizmát, mert süppedni kezdtem a sárban és a kecskeszarban, de így nem zavart. Egyébként naponta kiganézzák a területet. Roberta sugárzik az életörömtől és a pozitív energiától. Társaságában lenni terápiás hatással volt rám, pillanatok alatt megnyíltam neki, mintha ősidők óta a legjobb barátnőm lenne. Azt hiszem a törzsvásárlójuk leszek, nemcsak a fantasztikus sajtjaik beszerzése végett, hanem élmény lesz őket időről-időre meglátogatni. 

kecskes2.jpg

A kecskekomák módfelett barátságosak voltak, egyenként odajöttek hozzám, és megrágcsálták a pólómat és az övemet. Ez azért elég riasztó volt, tekintettel a méretes szarvukra. Nézzétek milyen félelmetes!

2014-09-07 14.38.42.jpg

Az applikációnak még vannak hiányosságai. Kb. 1000 vásárló regisztrált eddig, és kb. 50 őstermelő, sok adatlap azonban hiányos. Személyesen kéne felvenni a termelőkkel a kapcsolatot, kimenni hozzájuk és lefotózni a termékeiket, feltölteni az adatlapjukra, és kitölteni helyettük az adatlapot az app üzemeltetőinek. Az őstermelők többsége nem egy okostelefon-guru felhasználó. A kezdeti sharing economy közösségépítés mindig nehéz. Ha nem megy magától, akkor a szolgáltató felelősségének kell, hogy legyen, hogy mindkét oldalon (kínálat és kereslet) biztosítsa a maximum hatékonyságot és növekedést. Érdeklődők lennének, de a kereskedői oldalon erősen hiányzik az aktivitás. 

Mindazonáltal a kezdeményezés remek, ha megindul a termelői aktivitás, remek dolog lesz a jövőben úgy bevásárolni, hogy hazafelé összeszedem a főzéshez való hozzávalókat a termelőket helyben meglátogatva. Utána hazamehetek a szerzeményeimmel, és a kanapészörfös vendégeimmel nekiláthatunk főzni. Regisztráljatok be ti is, és ösztökéljétek a termelő ismerőseiteket a csatlakozáshoz. Épüljön kis hazánkban minnél erősebb és széleskörűbb 30km közösség

Kövess Facebookon és Instagramon is.