Mostanában különböző sharing economy magyar startup szolgáltatásokat mutattam be nektek, ami kapcsolódik a couchsurfinghez is. Az első posztomban a 30km.hu-ról olvashattatok, ami az esti főzéshez segít beszerezni különböző lokális termelők javait, termékeit. A másodikban a Piqniqről, egy főzés eredményét megosztó alkalmazásról írtam. A harmadikban a Miutcank.hu kezdeményezést ismertettem, ami a jószomszédi viszony megerősítésére szolgál. A mostaniban körülnéztem milyen opciói lehetnek a digitál nomádkodó couchsurfereimnek, ha nem zajos kávézókban akarnak dolgozni az ittlétük alatt. 

A legutóbbi török vendégem napközben érkezett hozzám, de nem maradhatott nálam, mert dolgoztam itthon. Ő is dolgozni akart, lehetőleg csendes helyen, azaz a lakásomban, de mivel zavart engem, ezért elküldtem egy kávézóba. Az eset azonban elgondolkodtatott, hogy milyen alternatívája lehet egy kávézónak, ha a vendégem csendes nyugodt környezetben akar dolgozni, de nem maradhat nálam. 

Kézenfekvő megoldás a coworking iroda, a hozzám legközelebbi a Loffice, ami a Paulay Ede utcában található meg. Néhány főnek mindig van pár órára kivehető coworking hely az irodában. Nyáron a teraszon is lehet dolgozni, valamint túlfoglalás esetén a lenti rendezvénytermükben is akad szabad kanapé, szék. A tárgyalójukba is be lehet ülni, és természetesen az eredeti funkciójára is lehet használni. 

Mindenki a saját laptopjával dolgozik, de néhány állandó bérlő telepített PC-t is a helyszínre. 20 Mbit/sec wifin dolgoznak, ami nekem kissé gyengének tűnik, ha egyszerre 20-30 ember szabadul rá. A mostani lakásomban 25 Mbit/sec van, a korábbiban 120 volt. Mindenesetre a 20 megabites wifi még mindig stabilabb, mint ami a legtöbb kávézóban megtalálható. Az iroda mindennel rendelkezik, ami egy jól felszerelt iroda követelménye: scanner, nyomtató, zárható szekrény. A konyha kávéval, teával, hűtővel és mikroval van ellátva. 

PaualyEde_CoworkingTer43.jpg

Kimentem meglátogatni személyesen a helyszínt, hogy a következő vendégemnek a saját tapasztalataimról is beszámolhassak, mielőtt ajánlanám őket. Ottlétemkor kb. 15 ember dolgozott a közösségi munkateremben, nekem úgy tünt, túl közel ülnek egymáshoz. Én személy szerint kényelmesebbnek éreznék ilyen sok embert dupla ekkora területen, mint az övék. Ha valaki skype-olni akarna, a mellette ülők mindent hallanának a beszélgetésből. Ha a szomszéddal szeretnénk a saját projektünről beszélni, akkor is érdemes kimenni az udvarra, vagy beülni a tárgyalóba, hogy ne zavarjuk a többieket. Az összes coworker a kinnlétem alatt fülhallgatóval a fülében dolgozott. Vannak állandó coworkerek, akiket nem zavar a zsúfoltság, valamint nem minden nap üzemelnek teltházzal, olyankor 2 méter szabad asztalfelülete van a vendégeknek. 

A coworking iroda előnye a kávézóval szemben, hogy itt van irodai infrastruktúra, valamint zárható szekrény. Ha a vendégem elugrana várost nézni, nem kell cipelni a laptopját mindenhova. Emellett, ha társakat keres a startup ötlete megvalósítására, akkor itt mindenféle területről érkező kollégákkal találkozhat. 

PaualyEde_CoworkingTer_EsTerasz2.jpg

A Loffice különös figyelmet fordít arra, hogy az új bérlőt, legyen az akár csak 1 napi szolgáltatást igénybevevő is, minden állandó és ideiglenes tagnak személyesen bemutatják. Többen évek óta állandó coworkerei a Loffice-nak, köztük például egy holland grafikus, aki szinte minden taggal dolgozott már. Ez egy roppant erős indok a coworking irodának az otthon, vagy kávézókban dolgozással szemben: networking, kapcsolatrendszer kiépítése. 2000 tagjuk van a kezdetek óta, ebbe a számba beletartoznak azok is, akik egyszer voltak egy napot, egészen a folyamatosan ott tartózkodó coworkerekig. A bútorokat az irodai munkavégzésre tervezték, a Starbucksban csak kényelmes fotelek vannak. 

A Loffice nem költ PR-ra és marketingre, átlagosan minden második héten jelenik meg róluk valahol egy cikk a kezdetektől fogva. 5 lány és 3 férfi dolgozik a Loffice-ban. A két tulajdonos is nő. 2009-ben nyitották meg a Király utcait, majd azt követően a Salétrom irodát, és a Sas utcai Loffice-t. Bécsben is van irodájuk. A Loffice árai itt megtekinthető.

Kövess Facebookon és Instagramon is.