Kedd reggel 09.00 körül búcsút mondtam Juliennek, és az Európai Parlament felé vettem az irányt a görgős táskámmal. A 18.-dik hosztommal, Danival oda beszéltük meg a találkozót. A munkahelye előtt átvette a táskámat, én meg elindultam ismét a központi pályaudvar felé. Mai úticél: Brugge. 

 

Az egyik kedvenc filmem vitán felül a 2008-ban készült angol In Bruges című film. Fejből tudok idézni több dialógust, és a mostani belga utazásomat is ez a film ihlette. Brugge-ba a film miatt jöttem. Tele voltam várakozással, titokban még azt is vártam, hogy belebotlok Ray-be, Kenbe, a törpébe (Jimmy), vagy a drogárus Cloé-ba.

Ken: Your girlfriend's very pretty.

Jimmy: She ain't my girlfriend. She's a prostitute I just picked up.

Ken: I wasn't aware there were any prostitutes in Bruges.

Jimmy: You just have to look in the right places... brothels are good.

Ken: Well, you've picked up a very pretty prostitute.

Jimmy: Thank you.

.................

Ken: Nagyon csinos a barátnőd. 

Jimmy: Ő nem a barátnőm. Csak egy prostituált, akit most szedtem fel.

Ken: Nem is tudtam, hogy vannak kurvák Brugge-ben.

Jimmy: Csak a megfelelő helyen kell keresgélned... például a bordélyházakban.

Ken: Nos, egy nagyon csinos prostit szedtél fel.

Jimmy: Köszönöm szépen.  

 

Az egyik helyi kávézóba a tulajsrác elmesélte, hogy az ő udvarát bérelte ki parkolóhelynek a stáb, ahol Colin kocsiját tartották. Colin szállodája az ő háza mellett volt, és egy idő után már ismerősként köszöntek egymásnak. Colin általában egyedül mászkált mindenhova, leszegett fejjel, nyakába húzott galérral. 

bruges4.jpg

A vasútállomásról besétáltam a városközpontba, tekeregtem a kis egyforma utcákban. Egy olyasz kifőzdében ettem scampis tésztát, majd utána fizetni kellett a mosdóhasználatért. Ez ismét kiakasztott. Később megtaláltam a főteret, és sorba álltam a toronynál. Háromszázvalahány lépcső vezet fel a tetejébe, az elején kissé fárasztó, de ha edzésben vagy, akkor egyáltalán nem kimerítő.

bruges.jpg

Ken: Coming up?

Ray: What's up there?

Ken: The view.

Ray: The view of what? The view of down here? I can see that from down here.

Ken: Ray, you are about the worst tourist in the whole world.

Ray: Ken, I grew up in Dublin. I love Dublin. If I grew up on a farm, and was retarded, Bruges might impress me but I didn't, so it doesn't.

.....

Ken: Feljössz?

Ray: Mi van fenn?

ken: A kilátás.

Ray: Mit lehet látni? Azt, ami idelent van? Ezt láthatom innen lentről is. 

Ken: Ray, te vagy a legrosszabb turista az egész világon. 

Ray: Ken, Dublinban nőttem fel. Imádom Dublint. Ha egy farmon nőttem volna fel, és retardált lettem volna, Brugge talán lenyűgőzne, de nem így volt, azaz nem így van.   

A fárasztó lépcsőkre táblák is figyelmeztetnek. Úgy látszik a szervezők is aggódnak a filmben megtörtént eset miatt :-)

A lépcsőzést felfelé kb. 50 fokonként pihenő tarkítja érdekes múzeumi látnivalókkal egybekötve. A torony legteteje azonban hálóval körbe van kerítve, lehetetlen kiugrani. A kávézós srác elmesélte, hogy hárman ugrottak ki a film előtt, ezután hálózták körbe a kijártot. Bár ha fizetsz a 8 Eurós jegyen felül 5 Eurót, akkor megengedett a kiugrás. (Viccelt.) Külön érdekesség volt, hogy fenn órások tisztították a fogaskerék szerkezetét. A nap folyamán tervben volt, hogy csónakázós tripre is befizetek, de 18.20-ra értem a kikötőbe, és 18.00-kor ment el az utolsó tour, erről sajnos lemaradtam. 

2014-04-09 16.03.00_resized.jpg

Michello's Coffee tetszett a legjobban a városból. Isteni kávét kaptam és nagyon cuki hátsó dohányzókert tartozott a helyhez a szintén nagyon édes tulajdonos pincérről nem beszélve. :-) Ja és nem vettek le pénzzel azért, mikor használtam a mosdójukat. 

bruges2.jpg

Egy szuvenír boltban vettem Brugge pólót és hűtőmágneseket. Egy csokiboltba betértem, és 17 Euróért összevásároltam mindenféle csokoládét ajándékba otthonra. Remélem kibirom, és nem nyúlok hozzá addig, amíg nem találkozom a szeretteimmel.. Nem lesz könnyű!

bruges3.jpg

Brugge csalódást okozott. Mesterkéltnek és művinek éreztem. Hazafelé eldöntöttem, hogy Gent már nem fog beleférni a Belgiumi túrámba, és a kedvem is elment Belgiumtól. Holnap indulok 25. új országomba, Hollandiába. 

bruges5.jpg

21.00 körül érkeztem a Throne metró állomáshoz, ahol kis várakozás után Dani, a magyar hosztom is megérkezett. Csörgő Dániel (35) az Európai Uniónál dolgozik jogászként és a vízumok a szakterülete. Hat éve él Brüsszelben. Évente kétszer utazik el egyedül tengerentúlra magán utazás céljából. Ő is jobban szeret egyedül utazni, mint másokkal. Most pénteken épp Indiába készül egy hétre. Kb 60-70 országban járt eddig. 2007 óta tagja a CSnek, nagyjából 50 vendéget fogadott.

Brüsszelről nincs túl pozitív véleménye. Szerinte a belgák balgák, a szolgáltatások drágán rosszak. A közbiztonságról Daniel katasztrófális dolgokat mesélt. Őt is konkrétan egyszer kirabolták az utcán nappal, egyáltalán nem veszélyes környéken. Nem adott pénzt egy csavargónak, akik hirtelen többen lettek, utánafutottak, körbevették, az egyik megszorította a nyakát, amíg a társa kizsebelte.

dani.jpg

Ami pozitív, hogy enni jókat lehet a városban, és könnyen és gyorsan (de nem olcsón) elérhetőek egyéb más európai városok vonattal. Párizs, Amszterdam stb. igen közel van. Dani mesélte, hogy az Európai Unió képviselői több levelet írtak már a rendőrségre, hogy intézkedjenek, biztosítsanak több rendőrt az utcákra, de a város nem tett/tesz semmit. A városvezetés szerint a közbiztonság megfelelő Brüsszelben.  

Az este otthon maradtunk, és éjjel 01.00-ig beszélgettünk. Ez volt az első alkalom, hogy nem vittem semmit a vendéglátómnak, de a táskámban lévő túró rudi nem érdekelte.. :-) Daninek egy kurvajó lakása van, két hálószobával és egy óriási nappalival. Ősz óta lakik itt, felújítva vette ki. Érdekesség kedvéért: Brüsszelben 1200 Euró a minimálbér és 1800 Euró az átlagbér. Tehát aki itt kap munkát, még mindig jobb életszinvonalon élhet, mint Londonban, ahol szintén ugyanannyi a minimálbér, mint Brüsszelben, de a lakásárak sokkal magasabbak. Brüsszelben sem olcsó persze, nagyjából 800 Euró körül kezdődik egy önálló lakás bérleti lehetősége a metróállomások közeli helyein. 

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Még több Brugge fotóm itt.