Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olasz venezuelai német identitás egy személyben

flag-of-venezuela.jpgUkraine_svg.jpgNegyvenhetedik vendégem C. (35) Münchenben élő venezuelai mérnök. 2007 óta tag, CS ambassador, 108 poz refi mellett 15 referenciája van surferektől, és 23 hostoktól. Szülei olaszok, akik Venezuelába emigráltak, ő is Venezuelában, Valenciaban született és nőtt fel, 10 éve Németországba költözött és már Karlsruhe-t tekinti hazájának, ahol a hétvégéit tölti. Szülei révén olasz útlevele is van, venezuelai és olasz állampolgár. Negyvennyolcadik vendégem, Carlos barátnője Oksana ukrán ital technikus, italok alkot egy gyárban. Ő is Németorszában él. 2012 óta tag, nem hosztolt még senkit, és 1 referenciája van vendéglátótól, csak Carlossal használja a kanapészörföt. 3 éjszakát lesznek nálam.

Photo1 (78).jpgTegnap késő éjjel találkoztunk a Batthyányin. A csomagjuk a keleti pályudvar megőrzőjében maradt, oda még elmentünk együtt. Útközben couchsurfinges élményeket meséltem nekik. Carlosnak ez a 10. magyarországi látogatása, Oksananak a második. Carlos nagyon szereti az országunkat (bár erre magatok is rájöttetek valószínűleg), mindig csak nyaralás célból érkezett hozzánk, kb. 20-30 szót tud is magyarul. Én felsoroltam neki az összes spanyol szót, amit ismerek, és ő is nekem a magyar szókincskészletét. Az övé gazdagabb volt. (mármint több szót tud magyarul, mint én spanyolul :-) Emellett még spanyolul, németül és angolul beszél kiválóan. Elmesélte, hogy van jónéhány magyar barátja, közülük Andrással találkozni is fog a héten, korábban utaztak együtt több országban is.

Tegnap reggel érkeztek Münchenből, kimentek Szentendrére, délután bejöttek Budapestre és egész nap sétáltak. Ettek török és indiai étteremben, meglátogatták a McDonaldsot, kostóltak lángost Szentendrén. Carlos sok mindenben hasonlít rám: öntudatos, kíváncsi, érdeklődő és nyitott személyiség. A couchsurfing iránt erős elkötelezettséget hordoz a szivében. Meg van benne az a írigyelhető képesség, hogy egyből rá tud hangolódni a másik emberre, és egyből azt lehet vele érezni, hogy egy hullámhosszon rezegtek. Tökéletesen alkalmazkodó kaméleon személyisége van. Oxana is nagyon kedves, de ő kicsit zárkózottabb. Ez főleg annak köszönhető, hogy szégyenlősebb a (szerinte) kezdetleges angoltudása miatt, pedig szerintem jól beszél angolul. Értem, hogy mit akar mondani, és ez a lényeg. Nagyobb önbizalommal beszédesebb lenne. Egyből meg is hívtak, hogy menjek velük a bécsi Vienna Calling kb. 300 fős CS eseményre. Mondtam nekik, hogy még hostot kell addig találnom. Carlos szerint ezzel nem kell foglalkozni, nagyon sokat lesznek ott helyben, akik örömmel adnak szállást. Ezt még hétvégéig meggondolom :-)

0 Tovább »

Egy közös délután egy milliárdos couchsurferrel

Igazi időt csak Gil ötödik napján tudtunk egymással tölteni. Szerdától folyamatosan találkozói és vacsorái voltak. Az egyik konferenciavendég szervezett neki minden napra és estére programot. Volt olyan nap, hogy nem is találkoztunk. Ha ez egy igazi couchsurfing hostolás lett volna, azaz Gil ténylegesen a CS rendszerén küldött volna nekem requestet, akkor az nem lett volna egy kedves kanapészörfös dolog. De pont fordítva volt minden. Én hívtam meg Budapestre és a lakásomba is vendégnek, ezzel megspórolva magamnak a szálloda költségét. Így az se elvárás, hogy töltsünk időt együtt.

A szombati napja viszonylag szabad volt. Odaadtam neki az ajándékomat: vettem neki 5 tábla különféle különleges csokit. 10 perc múlva el is indultunk és bebuszoztunk a Batthyány térre. Első dolgunk az volt, hogy igyunk egy kávét az Angelicában. Útközben és a kávézóban a kedvenc befektetéseiről és a magyar üzleti kultúráról beszélgettünk. Gil elmondta, hogy a befektetései 75 százaléka sikertelenek voltak. Az adott startup elégette a pénzt és nem lett a projektből semmi, vagy működik, de különösebb nyereséget nem hoz. A maradék 25 százaléka megtérült, és néhány nagyon szép hasznot hozott. A 60 céges portfoliójára tekintve pozitív az egyenlege. Ugyanis a Linkedin, az eBay és a Paypal hozott annyi pénzt, hogy nem kell aggódnia a jövőben sem.

Rengeteget utazik. Múlt héten egy másik konferenciaszervező hívta meg Chilébe, és 4 napra átvitték a Húsvét-szigetekre. Ugyan csak 200 vendégük volt, de a szervezők kaptak jelentős állami támogatást a rendezvényükre. (Szeretnék én is hasonló konferenciákat szervezni.) Gil elmesélte, hogy akkor lakik 5 csillagos szállodában, ha a nagyvállalati meghívó fél azt kifizeti, privát nyaralásokra mindig olcsó hotelszobákat foglal, mivel csak aludni és zuhanyozni megy a szobába. Azt nem kérdeztem meg, hogy mit jelent neki az olcsó. Repülőn viszont mindig business classon utazik a saját költségére is.

Megérkeztünk a Vörösmarty térre, megmutattam neki a Gerbeaud-t és a Váci utcát. Vett magának kürtös kalácsot. Megmutattam neki a kedvenc épületeimet a Ferenciek terén, majd visszasétáltunk a Gerlóczi kávézó mellett a Deák térre. Megnézte a Városháza téri pavilonokat, majd evett egy töltött káposztát, mellé pálcikára felhúzott kisütött húsdarabokat. Nem ugrik be az étel neve. Én semmit, mert nem volt semmi vega étel. Utána beugrottunk a Starbucksba újabb kávékért.

Photo1 (53).jpg

59 Tovább »

A CouchSurfing Inc. egyik tulajdonosa a vendégem!

FlagUSA.jpegNegynenhatodik vendégem Gil Penchina (43) San Franciscóból. Nincs referenciája, üres a profilja. Elmondhatjuk, hogy nem "igazi" CS tag. Ennek ellenére mégis én hívtam meg, hogy lakjon nálam. Én vagyok neki az első couchsurfing élménye. Ez a CS élmény speciális minden értelemben, Gil ugyanis a Couchsurfing Inc. egyik első befektetője. 5 éjszaka fog nálam lakni.

Tegnap őrültekháza volt a konferenciám miatt, ami holnap lesz, de mivel a mai munkaszüneti nap, ezért ez olyan volt, mintha ma lenne. Számlák, szerződések aláírása, konferencia számlák fizetése. Egyik barátom adott nekem egy Sony Xperia telefont, amit odaadhattam a vendégemnek. Pár napja vettem neki Telenor feltöltőkártyát, raktam rá pénzt és 1 giga internetet. Gil kora délután érkezett meg. Küldtem neki taxit a reptérre, ami behozta az egyik céghez, ahol lerakhatta a cuccát. Nekem nagyon sokmindent kellett elintéznem a nap folyamán, ezért csak este 19.30-kor találkoztunk az irodaház előtt a Révay utcában. Elsétáltunk a Dohány utcai Champs-be, ahol egy vacsora volt a barátaimmal és a néhány üzleti partneremmel. Ittunk néhány alkoholt, ettünk finom ételeket. Én cidert, baileys-t ittam és gomolya sajtos salátát ettem.

A hangulat jó volt, mindenki mesélt kicsit magáról. Megkérdeztem Gilt, hogy miért fektetett be a Couchsurfingbe. Hol van a pénz a cégben? Nincsenek hirdetések a honlapon, és a verifikációs bevételből meg nem hiszem, hogy meg tudnak élni hosszabb távon. A válasz annyi volt, hogy a felhasználói szám dinamikusan növekszik és ez a tény elég volt ahhoz, hogy pénzt adjon nekik és ezzel résztulajdonossá váljon a cégben. Több egyelőre nem érdekli, később lesz bevétel is biztosan. Nem akartam jobban erőltetni a kérdést, lesz még időm vele erről beszélgetni.

Megvallom kicsit sokat ittam, de nem vészesen még. Hazahozott minket az egyik barátom. Az autója felé sétálva ellenálhatatlan vágyat éreztem, hogy vezethessem a csodaszép Volvóját, de rövidre zárták a kérdést. Nem.

Megérkeztünk, megmutattam neki a szobáját. Ő ideadta a thank you giftjét. Mikor a kezembe nyomta felsikítottam a meglepetéstől és az örömtől. A legfaszább thank you gift ever! Eddig :-) Azonnal ki is bontottam.

6 Tovább »

Ez a busz elment

TAIW0001.GIFNegyvenötödik vendégem Chuanfu Shu (33) Tajpejből, Tajvanból érkezett hozzám 2 éjszakára. Több, mint 2 éves a CS regisztrációja, ezidő alatt nem hosztolt senkit és 3 helyen volt surfer. 3 pozitív referenciája van. Egy barátjával bérel lakást, ahol nem akar vendégeket hosztolni, de tervezi a közeljövőben saját lakás bérlését, ahol fogadhatja majd a barátait.

Tegnap délelőtt találkoztunk a buszmegállóban, ahol lakom. Elmentünk meginni egy kávét a CafeCinoba. Felvázoltam neki, hogy most nagyon dolgozom, nem megyek vele várost nézni, de este elmehetnénk egy International Meeting Point nevű CS buliba, ahova eddig közel 100-an jelentkeztek be. Nem lelkesedett az ötletért, kifejtette, hogy ő nem egy bulizós típus, de udvariasan beleegyezett. Majd megkérdezte, hogy meddig akarunk maradni. Mondtam neki, hogy most délben nem tudom még megmondani, hogy meddig akarok maradni egy bulin, de majd meglátjuk, ne kelljen ezt most eldönteni.

Chuanfu 7 éve Varsóban lakik. Eredetileg a nagynénje hívta oda és a cipőboltjában dolgozott, de a következő évben idegenvezető lett. Gazdag kínai turistáknak szervez lengyel körutakat. Kifejtette, hogy kb. 15 millió nagyon gazdag kínai él Kínában és szerte a világban, ami tökéletes és megfelelő méretű piac a számára. Az ügyfelek a Facebook oldalán találnak rá, ahol kiépített egy erős personal branding oldalt önmagáról és a szolgáltatásáról. Mellette egyetemre jár angolul közgazdaságot tanulni master képzésen. Kiváló nyelvtannal és gazdag szókinccsel beszél, de az akcentusa nehezen érthető. Ezt kezdem már megszokni, eddig egyetlen kínai surferemet sem értettem rendesen.

Photo1 (49)_1.jpg

2 Tovább »

Az első couchsufer family

Flag_of_Israel.gifMa egy izraeli családdal töltöttem az időmet. Nem igazán voltak a vendégeim, mivel nem laktak nálam. Küldtek nekem egy requestet (nem levelet), hogy egy napot szeretnének velem lenni, egy hetet lesznek Pesten, és mehetnénk együtt múzeumba, enni valahova, szabadtéri programot a rossz idő miatt nem igazán tervezhetünk. Később elmesélték, hogy sok vendéget fogadtak már és maguk is szörföltek párszor, de mióta családjuk van ez lehetetlen, hiszen zavarná a hosztjukat az éjszaka is felsíró gyermekük. Mondtam nekik, hogy ez nagy tévedés, minden városnak van CS family groupja, tessék rájuk szűrni legközelebb. Valamint sok surfer - közöttük én is - jelzi az adatlapján, hogy fogad gyerekeket is.

Ma 10.00-re beszéltük meg a Terror Múzeum pénztáránál. Sajnos elaludtam, így csak 11.00-re értem oda, akkor ők már benn voltak valahol. Most először voltam a múzeumban, aminek a kialakítása igen érdekes, de nekem kicsit felületesnek tünt a holokauszt és a szocializmus feldolgozása. Valamint hiányoltam az angol nyelvű feliratozást a legtöbb helyen. Nem is mertem nagyon elmélyedni az anyagban, mert féltem, hogy addig elmennek Ortalék. Egy óra alatt végigfutottam a három emeleten azzal a gondolattal a fejemben, hogy a jövő héten vissza jövők ide a szüleimmel. Ők legalább privát tárlatvezetést is tarthatnak nekem, mivel mindketten elműltak 70 évesek, megéltek mindent.

Délben megtaláltam a családot a múzeum kávézójában. Elsétáltunk a Menza Étterembe a Jókai térre. Ortal (az apa, 29) szülei Irakból vándoroltak Izraelbe. Ortal szülei vallásosak, Ortal már nem az. Itay (az anya, 29) nagyszülei Yemenből érkeztek Izraelbe, Itay erősen istenhívő családban nőtt fel és vallásos iskolába járt, de felnőtt korára ő is ateista lett.

1 Tovább »

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz