A századik vendégre régóta különleges meglepetésekkel készülök, Erről beszéltem itt és itt. A requestek november óta mind 1-2 nappal az érkezésük előtt érkeztek, emiatt mindenkit sorra vissza kellett utasítanom, mivel a szállodai szoba és étterem foglalásához, stb. szükségünk van egy hétre. December elején azonban érkezett egy visszautasíthatatlan kérés a kolumbiai Pedrotól. Több, mint 300 vendéget fogadott, ilyen CSereknek sose mondanék nemet. Eldöntöttem, hogy nem ő fogja kapni a különlegességeket, hanem valamelyik őt követő, aki időben küldi a requestet. 

Századik vendégem Pedro (38) csillagász Kolumbiából, Bogotából volt, aki 19 évesen költözött Európába, és már itt tanult csillagászatot. Van két master diplomája és egy Phd-ja. Egész életében tanulni akar, most is épp a követező egyetemet keresi. Jelenleg a madridi obszervatóriumban dolgozik, de májustól Budapestre jön fél évre, ahol állásajánlatot kapott valamelyik magyar csillagászati kutatóközponttól.

Nagyon aggódik a megélhetése miatt, mert 850 Euró fizetést ajánlottak fel neki, és mikor megtudta, hogy én mennyit fizetek a lakásbérletért rezsivel együtt, akkor döbbent rá, hogy mi mindenre nem lesz elég a pénze, például nem fog tudni olyan lakást bérelni, mint én. Viszont a belvárosban akar lakni, ahol a bulik után hazasétálhat, nem akar lakótársakat, és nagyméretű lakást szeretne. Mondtam neki, hogy akkor ehhez nem lesz elég a fizetése. Ráadásul csak fél évre tud aláírni, így elképzelhetően többe fog kerülni a lakás, mint a szokásos 1 éves elköteleződésnél. Pedro teljesen elkeseredett a várható budapesti életszínvonala láttán. Lakott már sok helyen Európában, de a magyar fővárosban lesznek a legszerényebb körülményei. 

2014-12-16_19_38_21.jpg

Pedro hozzá van szokva a szerényebb életmódhoz, a csillagászok sehol nincsenek jól megfizetve. Évente egyszer hazalátogat a családjához Bogotába, mesélte, hogy most karácsonyra 1700 Euró lenne a repülőjegy, tavasszal meg 300 Euró. Akárhova mentünk, mindenhol arról beszélt, hogy Budapest alapvetően európai árszinvonalú, majdnem minden ugyanannyiba kerül, mint Madridban. Például benéztünk a Kuplungba, ahol rendelt magának egy pohár sört, és 310 Ft-ot fizetett, mondta, hogy a spanyol fővárosban is ennyibe kerül egy ekkora sör. Nyilván ő ismeri azokat a helyeket, ahol 1 Eurót kérnek el egy sörért, egy egyszeri turista vélhetően nem találná meg ezeket a kocsmákat, de én Mardidba is couchsurfingelnék. Ő volt az első vendégem, aki kifejezetten drágállotta Budapestet. Elképzelni se tudja, hogyan él meg a pesti 500 Eur átlagjövedelemből. A 250 Eurós minimálbér fizetésről ne is beszéljünk. Meg arról, hogy az átlagember nettó jövedelme 300 Eur. 

Elmentek a leendő főnőkével vacsorázni, és 15 Euró volt, amit ő fogyasztott, gyorsan kiszámolta, hogy a fizetéséből nem fog tudni ilyen vacsorákat megengedni magának. Nem kellett sokáig számolgatnia.. Mondtam neki, hogy gyakrabban fog főzni otthon, és talán magán projekteket is elvállalhat Budapesten a munkája mellett, nem kell kétségbeesni. 200 ezer forint fizetésből sokan élnek egyedül Budapesten, azért az már nem a nyomorgásos szint, de az is igaz, hogy túl kényelmes életmódja nem lesz. 

Egyébként meghívott egy ciderre a Gozsdu udvarban, és minden reggel reggelit, kolumbiai arepas-t, és a második este szintén kolumbiai vacsorát főzött, frijoles sin carne. A fényképen a reggelink van.

2014-12-16_19_24_42.jpg

Szerintetek mennyi pénzből lehet megélni Budapesten, ha egyedül élsz, belvárosban akarsz lakást bérelni és rezsit fizetni, enni akarsz minden nap (élelmiszerboltos bevásárlások), de hetente legalább egyszer valahol máshol, és gyakran akarsz eljárni szórakozni, mégha az igényed kimerül a szimpla sörözésben is? És nyilván minden egyéb más költség, mint bérlet, személyi és lakás higéniás cuccok, és még ami az élethez kell..

A történetünk követező részében majd olvashattok a nemi egyenlőségről, a partneri kacsolatról kontra nők alárendeltségéről folytatott beszélgetésünket. 

Kövess Facebookon is!