Egy hónap kihagyással pénteken lesz egy új vendégem. Az elmúlt hetekben nem kaptam requesteket, eltekintve 2 főtől, akik nem voltak szimpatikusak, így decline-t kaptak. Próbáltam megtalálni magamat az elmúlt időszakban különböző szűrők alapján, utoljára bejelentkezett, referencia szám stb, de soha nem dobta fel a listában a saját adatlapomat. Írtam különböző CS tagoknak, hogy ők kapnak e kéréseket, mind azt írta vissza, hogy igen. Ekkor kezdett elhatalmasodni rajtam egy összeesküvés elmélet, miszerint a CouchSurfing Inc. kiszedetett a keresőből, hogy bojkottálja a blogomat. Ami nyilván hülyeség és szükségtelen paranoia a részemről, de pont akkor zártunk le egy 45 levélből álló levelezést az ügyvédükkel, amiben volt olyan rész is, hogy töröltetik a blogomat és a FB oldalamat, ha nem változtatom meg a nevét és a domain nevét.

vienam.jpg

A vége az lett, hogy a domain név maradt, a blogra kikerült, hogy 'in Hungary' és a FB oldalunkra is. Valamint a jobb sarokba kiírtam angolul is, hogy nincs közöm a céghez. A vállalat érve az volt, hogy állítólag sokan azt hiszik, hogy az én blogom a hivatalos CS blog és össze vannak zavarodva. Ez volt a levelezésünk középső része. Válaszul megírtam nekik, hogy aki nem ért magyarul, az elolvashatja a pár soros angol kiírást, miszerint ez egy magán blog, másrészt miért is kommunikálna a vállalat magyar nyelven? Aki meg ért magyarul, az hamar rájön, hogy ez nem a cég hivatalos blogja. Egyik levelem pl. ez volt, amire nem kaptam érdemi választ:

Thank you for the feedback but I am a bit confused with your reply. You state 'Your disclaimer is appreciated, but not sufficient to avoid confusion, particularly with anyone who doesn't speak Hungarian'. 
If the person doesn't speak Hungarian, how can they read my blog and get confused?
Assuming a Hungarian non speaker needs to read my blog they would have to use a translator. This means they understand my disclaimer and would realize this is a personal blog not connected with the Couchsurfing company. 
Following which I would be interested to know what the confusion was with the members who have contacted you? 

Kb 8 levél arra ment még el, hogy az "in Hungary" részt írjam akkorában és ugyanolyan fonttal, mint a CouchSurfinget. Erre azt válaszoltam, hogy nem, mert nekem így tetszik ezzel a betűtipussal, ahogy most a kedvükért megváltoztattam, és egyébként is megtettem, amit kértek. Erre jött a válasz, hogy ugyan nagyon szeretik a blogomat, de ha kell jogi útra terelik az ügyet és törlik a blogot és minden hozzá kapcsolódó social media oldalakat. Itt éreztem, hogy a CIA-val is biztos figyeltetni fognak és rámküldenek egy dront is. Azt nem említették, hogy a couchsurfing.org-ról is törlik az adatlapomat, de ennek lehetősége mindig a szemem előtt lebegett, emiatt próbáltam komprumisszum kész baráti hangulatú levelekben válaszolni. Nem mindig sikerült sajnos. A végén sikerült megállapodnunk: marad a domain név a régiben, és elég a megtett változtatásaim. 

I undertand that our requests must be frustrating for you, and I do appreciate the changes you've made so far. I spoke with my boss, and he is fine letting your blog stay the way it is now.

Vickers_machine_gun_crew_with_gas_masks.jpg

A közös kommunikációnk úgy indult, hogy dobtam egy tweet-et a couchsurfing.org új design-jának publikálása napján, miszerint lemásolták a logómat. Erre pár héttel később kaptam egy hosszú levelet az ügyvédüktől, hogy ugyan ők valóban később publikálták a logójukat, de véletlenül se másoltak. Puszta véletlen az egyezés. Itt olvashattok erről részletesebben. A levelükben hivatkoztak egy október 5-i cikkre, amiben látszik homályosan az új logójuk az egyik fotón és én biztosan láttam ezt a cikket. Az már nem volt lényeges, hogy az én logóm október 2-án került ki élesben. Minden levelükben hivatkoztak a Trademark Policy-jükre, ami nyilván nem világszabadalom. Ha igazán szemétkedni akarnék, - amit sose tennék - akkor bemennék a Szabadalmi Hivatalba és levédeném Magyarországra a CouchSurfing nevet 40 000 Ft-ért.  

Visszatérve pénteken érkezik hozzám a 28 éves indiai Piyush, aki Svédorszában él és szakács egy étteremben. Hajlamosak vagyunk az általánosításra, rögtön véleményt tudunk mondani milyenek az indiaiak, vagy az olaszok, a franciák, az amerikaiak stb. Ilyenkor mindig megkérdezem magamtól, hogy milyenek a magyarok? Volt egy rossz tapasztalatom egy indiai vendéggel, remélem ez a srác majd megcáfolja a "kialakult képet".