Öt héttel ezelőtt a 26 éves énekes-dalszerző Gideon Irving görkorcsolyázott maga előtt tolva egy bevásárlókocsit tele hangszerekkel, Marissa Washington Heights-i otthona felé tartva, New York Cityben. A "Stay Put” nevű koncertsorozata első állomása felé igyekezett. Harminc manhattani és brooklyni otthonokban ad házikoncertet, amit ő maga "Stove Top Folk"-nak nevezett el. 

Celia-Hot-Breakfast.jpeg

/NYC-i koncert valaki nappalijában/

Tavaly egy kerékpárral áttekert Új-Zélandon és 80 koncertet adott családok lakásaiban. A három hónapos útja alatt háromtól negyven fős közönség előtt játszott hátsó kertekben, hálószobákban, konyhákban, nappalikban és garázsokban. 

"Amikor emberek otthonában zenélsz, ahogy játszod a dalt az fontosabb annál, mint hogy melyik dalt játszod."  magyarázta. "Az otthonokhoz tökéletes dal olyan, amit őszinteséggel, erővel és kifejezéssel [beleéléssel] van előadva és átadva. Kihívást jelent az előtted lévő emberekkel kapcsolatot kiépíteni, énekelni nekik egy dalt, miközben a szemükbe nézel - ahelyett, hogy saját világodba és színpadodba zárva lennél"  mondta.

Mikor egy turné véget ér, Gideon visszavonul és alkotómunkát végez. A New York-i turnéjából 30 koncertjéből 25-öt már lefoglaltak. Lower East Side és Lower Manhattan környékén keres még koncert "helyszíneket", bár a lokációt illetően elég rugalmas. "Ha meghívást kapok Svédországból, az egy svéd turné kezdetét is jelenti. Egy órával ezelőtt egy brazíliai invitálást kaptam." – mondta.  

Tarras-Photo2-300x225.jpegA hely akár nagy vagy kicsi, mindegyik tökéletes helyszín Gideon számára. Az egyik kedvenc ideája, hogyha koncertet adhat házakban, akkor befolyásolhatja az emberek kockázatokra való reagálását. Más szóval, segít nekik jobban barátságosnak lenni az idegenekkel, még akkor is, ha ők nem couchsurferek. 

Gideon’s “Stay Put” turnéja október 23-án fejeződik be New Yorkban. A zenéjét itt hallgathatod meg, és az aktuális turnéját itt követheted nyomon. 

/forrás: Couchsurfing.org