Az indexen ma megjelent egy cikk, miszerint a kormány elé kerül egy olyan törvénymódosítási javaslat, hogy nyelvvizsga nélkül is lehetne diplomát szerezni a jövőben. Ezt egy orbitális baromságnak tartom. 

Rögtön egy kissé demagóg kérdést vetek fel, de ez volt az első gondolatom a diplomakönnyítés kapcsán: esetleg vezessék azt is be, hogy államvizsgázni sem kell a diplomához, sőt, érettségi nélkül is lehessen majd főiskolára/egyetemre jelentkezni. 

A felvetés abban is téved, hogy nem fognak többen idegennyelveket beszélni attól, hogy a diploma kiadását nyelvvizsgához kötik.. Rengeteg embert ismerek, aki keményen tanult nyelve(ke)t, hogy meglegyen a diplomája, majd később ment felsőfokúzni is önszorgalomból. A nyelvtanulás motivációja több minden lehet, vagy összetett okok együttes állása. Sokaknak a kezdeti motiváció tényleg csak a nyelvvizsga a diplomához, aztán/közben rájönnek, hogy milyen sokmindenre jó még egy középfokú nyelvtudás. Ez elég indok lesz arra is, hogy a bizonyítvány megszerzése után se fejezze be a nyelvtanulást. Idegennyelvet tanulni, fejleszteni egy egész életen át kell. Egy idegennyelv középfokú elsajátítása a felsőoktatás követelménye kell hogy legyen, pont ahogy az államvizsga is az. 

nyelvvizsga.jpg
Nincs olyan, hogy bizonyos szakmákhoz nem kell nyelvismeret, amire a minisztériumi esszé hivatkozik. Idegennyelvet azért (is) kell tanulni, hogy könnyebb legyen az életünk, hogy edukálódjunk, hogy az internet ne korlátozódjon le a magyar nyelvű tartalmakra, hogy kedvenc regényeinket olvashassuk eredetiben, hogy bátran utazzunk akár egyedül is, hogy felkészültek legyünk egy kozmopolita életre is, hogy kinyíljon előttünk a világ, hogy bárhol megálljuk a helyünket a világban, hogy mutassunk példát a (leendő) gyerekeinknek.

Nekünk, rendszeresen utazóknak a couchsurfing gyakorlatilag megoldhatatlan lenne egy legalább alapfokú nyelvtudás nélkül, a középfokú még jobb, ha tartalmas beszélgetéseket akarunk folytatni a vendégünkkel/vendéglátónkkal. Az angol nyelvtudás a legkézenfekvőbb, de egyéb világnyelvek ismeretével is egész jó eséllyel lehet hosztot találni (majdnem) mindenhol. 

Munkaszerzés kapcsán is egyre szűkül az olyan munkahelyek száma, ahol kizárólag magyarok dolgoznak magyar partnerekkel. De még ha találunk is ilyet, mi a garancia rá, hogy néhány éven belül nem kényszerülünk egy munkahelyváltásra, ahol már elvárják a nyelvtudást? Egy diplomával a zsebünkben nem betanított munkásként akarunk dolgozni, hanem a végzettségünknek megfelelő állást akarunk találni, van olyan felsőfokú képzettséget igénylő szakma, ahol ma tényleg nem kell az idegennyelvtudás? Még a művészeti képzéseken is elképesztően fontos: ha színészként végzünk, lehet, hogy külföldi filmben is dolgozhatnánk, ha tudnánk angolul.. Ha festők vagyunk, akkor jó lenne határon kívül is kiállítani, ehhez viszont meg kéne érteni mit mond a galériatulajdonos Londonban.. Ha zenészek vagyunk, akkor egész biztos, hogy tele leszünk külföldi fellépésekkel. 

És a fentieken kívül van egy óriási veszélye, ha a fenti tervezet érvénybe lép: ha nem kell nyelvvizsga a diplomához, akkor a diákok többsége nem fogja megerőltetni magát sem az általános, sem a gimnáziumi nyelvoktatásban. A felsőoktatásban sem fog nyelvi órákat felvenni, hiszen csak plusz nyűg lesz. A diákok többsége még nem tudatosan tervezi a jövőjét. Egy 14-16, de akár 19 éves diák magas ívből szarik arra a kérdésre, hogy a jövőben milyen munkahelye lesz. Ez a távoli megfoghatatlan jövő a számára. Az egyetemi diploma megszerzése már egy jól belátható cél egy 15 éves gyerek számára. Aztán az iskolák után akár vállalkozhat is, ha nem akar alkalmazott lenni. Ha nincs vizsgakövetelmény, akkor a gyerekek csak "tanulgatni" fognak angolul, de nem lesz egy jól meghatározható cél, amit el kell érniük. 

A tervezett rendeletben én is erősen érintve vagyok: januárban lesz 6 éves az államvizsgám, és nincs diplomám a hiányzó nyelvvizsga miatt. Ha viszont nem teszem le a jövőben sem, akkor nem kérem, mert egyszerűen nem jár nekem. És őszintén szólva szégyellnék is egy középfokú nyelvvizsga nélküli diplomát. 

A szerző másfél éve tanul angolul "komolyan" saját módszerrel otthon tanár nélkül. A gimnáziumi és főiskolai nyelvoktatása színvonal alatti volt motiváció nélkül. 35 évesen döntötte el, hogy most már TÉNYLEG megtanul rendesen angolul. :-) És közben rettentően sajnálja, hogy nem 20 évvel ezelőtt tette ugyanezt. 

Ha tetszett a poszt kövess minket a Facebookon is!