Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Személyes figyelem a Király utca high tech konditermében- sportolás porckorongsérveseknek

A rheumatológusom ősszel azt mondta, hogy nincs más dolgom, mint erősítsem meg a törzsem mélyizmait, és akkor nem fog fájni a derekam. Olyan edzésformára volt szükségem, ami a privát edző és a csoportosórák/konditermes edzések között van valahol. Magán edzőre nem volt pénzem, a konditeremben meg nem kapok személyes figyelmet. Könnyebb a sérülésveszély, ha szakértői segítség nélkül edzek, esetleg új porckorongsérv alakulhat ki a meglévő mellett.

Decemberben elmentem a Smartfit terembe, ami gyakorlatilag egy tech konditerem. Egy személyi edző segítségével végígpróbáltunk két lábgépet (combhajlító és feszítő), két kar/hátgépet, két törzsizomerősítő gépet, és két kardiógépet. Az edzésforma lényege, hogy köredzésben mindegyik gépen 60 másodpercet edzek, utána 30 másodpercem van átülni a következő gépre és elkezdeni a munkát azon.

porckorongsérv énblogElőször egy testszkenner leolvassa a testem adatait, magasságomat, combom, törzsem, karom hosszúságait, és ezen adatok rákerülnek egy kártyára, amit bedugok minden egyes kondigépbe, és elektronikusan és automatikusan beáll az én testemhez. A hagyományos konditermeknél nekem kell minden egyes feladat előtt előtt beállítani a távolságokat, magasságokat, nos, a Milonnál ezt a lépést kiiktatja a modern technika. A súlyokat az edző beállítja aszerint, hogy én milyen edzettségi állapotban vagyok, ezt később három-négy edzéseknél emelik.

0 Tovább »

12 ok, miért válassz társadnak egy független, magabiztos nőt 

Nemrég beszélgettem egy korábbi vendégemmel, az amerikai Sarah-val a női függetlenségről, elmeséltem neki a nálunk nagy port kavart magyar női principium ügyet. Összeszedtük miért is jó egy magabiztos, független nővel kapcsolatban lenni, ami Sarah egyik olvasmányára alapozott.

Meg tud állni a saját lábán. Nem azért akar valakihez tartozni, hogy biztonságban legyen. Tökéletesen boldog önmagában is, ugyanakkor élvezi azok társaságát akik nem akarják őt megfojtani. Tervez és saját céljai vannak, és szereti, ha olyan igaz partnere van aki csodálja őt az erejéért.

Saját döntéseket hoz, anélkül, hogy mások megerősítésére várna. Az önbizalma nagy része a független természetének, és sohasem értette másoknak miért annyira nehéz döntésre jutniuk. Egy független nővel való kapcsolat sokkal kevesebb munkával jár. Nem vesztegeted az energiáid a kárenyhítéssel, amiért nem mondtad el neki naponta háromszor, mennyire gyönyörű, vagy nem hívtad fel minden órában, vagy esetleg mertél úgy dönteni, hogy nem válaszolsz az sms-ére 1 perced belül. Az egójának való hízelgés, az egójára való várakozás és az egója felépítésének felelőssége soha nem lesz a kapcsolatotok része, így ezeket inkább természetszerűen, saját tempódban fogod tudni elvégezni.

enblogSoha nem fogod magad fojtogatva érezni. Néha még talán meg is kérdezed magadtól, hogy egyáltalán szüksége van e rád, vagy érdekled e őt egy kicsit is, látva azt, mennyire boldog a másik tőled függetlenül is. Egyszercsak rájössz, hogy azért akarsz vele lenni, mert egymás iránti vágyatok alapja a vidám együttlét és a szoros fizikai vonzalom, nem pedig az, hogy mindenképpen muszáj együtt lennetek.

Sohasem fogja tőled elvárni, hogy anyagilag is támogasd. Megvannak a saját forrásai, hogy pénzt keressen magának. A pénzügyi függetlenség már (véletően) régóta fontos része az életének.

Saját karrier céljai vannak, ami nem függ másoktól. Ha egy kora reggeli üzleti megbeszélése van, akkor arra ő készülni fog, és nem fog egész éjszaka kimaradni veled. Nem játszmázik, egyenesen közli veled mi a fontos neki. Nem fogja a karrierjét arra alapozni, hogy mások mit javasolnak neki, esetleg mit akarnak helyette eldönteni (szülők és partnerek szeretnek ilyesmibe beleszólni). Egészen addig, amíg meg nem házasodik, vagy társul valaki mással, ami már megváltoztathatja a terveit. Nem azért járt főiskolára, hogy férjet fogjon magának.

39 Tovább »

10 brutálisan őszinte tanács egy negyvenbe forduló nőtől húszéveseknek

Tizenkettő hónap múlva 40 éves leszek. Nemrég újraértékeltem a huszonéveimet, és láttam milyen hibákat követtem el, és miben voltam nagyon erős, és erről írtam is egy 18 pontos listát késő huszonéveseknek címezve. Íme most újabb 10 pont, amit kora huszonéveseknek szól.

1. Utazás

Nagyon kevés felelősség van még az életedben, tehát indulj el valahova. Mire harminc leszel, már kissé másképp akarsz utazni, mint most. Vélhetően többet fogsz költeni, olyan kalandokat próbálsz ki, ami ma még sokba kerülne neked, drágább éttermekbe mész, és már nem akarsz hostelban aludni. Dolgozz egy éven keresztül, és spórolj elég pénzt, hogy elég legyen egy alacsony költségvetésű utazáshoz.

Ne csak nyilvánvaló helyekre utazzál. Utazz nehéz és problémásan megközelíthető helyekre. Utazz, hogy tanulj. Utazz, hogy felfedezz. Olyan helyre utazz, ami kihívásokra állít téged.

Egyik nagy adóssága önmagam felé: Soha nem utaztam még problémás helyen, csak kényelmes nyilvánvaló helyeken, 20 éve késés után mindezt még előttem is áll.


énblog

2. Karrier és álommegvalósítás

Ne dolgozz más ember vizióin, meetingjein, más emberek karrierjén. Tölts azzal időt, hogy kitaláld mit szeretnél csinálni, mi az, ami igazán érdekel TÉGED, merre akarod az életedet vinni és vezetni. Adj magadnak pár évet, amikor csak és kizárólag kreatív és önálló vállalkozásba kezdel, vagy másokkal közösen, csapatban együtt dolgozva nekifogtok valami teljesen újnak és eredeti ötletnek. Akkor is, ha ezidő alatt néha választanod kell aközött, hogy ennivalót veszel a boltban, vagy este elbulizod a pénzed a barátaiddal. (Menj inkább bulizni, ha éhes vagy, a szülőknél mindig ingyen lehet enni.) Vállalkozz, indíts startupot, valósítsd meg az álmaid. Ha nem sikerül, na bumm, még mindig visszatérhetsz a hagyományos biztonságos megoldáshoz. Mégsem veszítettél semmit, mert legalább elmondhatod, hogy megpróbáltad. Még fiatal vagy, még mindig lakhatsz a szüleidnél, vagy egy olcsó albérletben 4 barátoddal együtt. Ha nem sikerül függetlenként boldogulnod, akkor keress egy biztonságos állást pár évvel később. Vélhetően még mindig csak magadat kell eltartanod, addig is kibirod, ha csóró leszel.

12 Tovább »

Hogyan erősítsd meg a derekad porckorongsérv után? 

Többen kértétek, hogy számoljak be a gerinc rehabilitációmról, hogyan gyógyulok. Ezt megtettem egy 2 hónappal ezelőtti cikkemben is. A poszt megjelenése után megismertem Arnoldot, és megbeszéltük, hogy felmérik az állapotomat, majd az alapján két hónapig fogok hozzájuk járni hetente háromszor. Több gerincproblémás járt/jár hozzájuk, tudtak rajtuk segíteni, megpróbálnák nekem is. A 8 hét alatt megigért nekem egy viszonylag könnyen elérhető erős core izmokat, amit alapos munkával meg lehet valósítani.

Az első találkozón Arnold FMS tesztet (Funkcionális Mozgásminta Szűrő) végzett el velem. A Funkcionális mozgásminta szűrő, azaz FMS rendszer segítségével meggyőződhetünk arról, hogy fenn áll-e potenciális kockázat sérülésre? Az egyén mozgásmintáiban vannak-e elváltozások, korlátozottságok? Az FMS-ről itt olvashattok bővebben. Én ezen 11 pontot értem el, ami nem annyira katasztrófális eredmény, de nyilvánvalóan egy nem gerincsérült "versenyző" magasabb pontszámig jut el.

Közben futni jártam hetente háromszor, amitől ismét kiújult a lumbágóm egy hét után. Arnold ezután megkért, hogy ne fussak 8 hétig, amig együtt dolgozunk. Ezt hisztizve, de elfogadtam.

Hétfőnként Arnold kettlebell óráira jártam, de én csak saját testsúlyos gyakorlatokat végeztem az első 2-3 hétben. Kaptam 5 feladatot, amit mindig meg kellett ismételni az órák elején, ez mind derékerősítő gyakorlat. A bemelegítéssel és ezekkel elment az óra első fele. A második felében Arnold külön foglalkozott velem, gerincsérvesekre szabott küön feladatsorokkal. Kaptam gyakorlatokat, az edző megnézte, hogy jól csinálom e, és szólt, ha nem jól. Általában 3-4 féle gyakorlatokat kellett körben ismételgetnem. Három hét után már én is kettlebellel dolgoztam, meg a plafonra felfüggesztett gyűrűkkel. Egy kettlebell gyakorlatot csináltam, a többiig nem jutottam el. Az öt feladatot, kiegészítve gyógytorna gyakorlatokkal, nem edzésnapokon, otthon minden nap megcsináltam.

A két hónap alatt csak egyszer sikerült hetente háromszor eljutni az edzésekre, általában hetente egyszer vagy kétszer jártam. Péntekenként 3 alkalommal sikerült kipróbálnom Dávid óráit, ami csoportos tornaóra volt, szintén kizárólag saját testsúlyos gyakorlatokkal. Nagyon érdekes és néha vicces pózokba kellett kerülnünk, csavarodnunk, ugranunk. Életem során már nagyon sokféle tornaórán részt vettem, de ezen az órán olyan elemek köszöntek vissza, amikről még csak nem is hallottam. Alapvetően az egész egy folyamatos flow mozgásra épülő gyakorlatsor, nagyon meditatív is tud lenni, magadra koncentrálós elemekkel. Én a gyakorlatok egy részét képtelen voltam elvégezni, egyszerűen azért mert nincs meg hozzá a derékstabilitásom. Dávidtól megtanultam, hogy a gyakorlat alatt mindig az orron kell levegőt venni, befújva és kifújva szépen lassan. Ha a szájon veszünk levegőt kapkodva, akkor azt az agy stresszhelyzetként értékeli, és nem lesz olyan hatásos a gyakorlat, a szervezet a stresszhelyzet leküzdésére koncentrál és nem a testépítésre. Például ha félünk valamitől, vagy izgulunk stb, akkor is a szervezet vált és a szájon kezd el lélegezni, érdekes, ez tényleg így van. Figyeljétek meg ti is!

3 Tovább »

18 brutálisan őszinte dolog egy negyvenbe forduló nőtől, amit minden késői huszas fiatalnak tudnia kell

15 hónap múlva 40 éves leszek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a 40-es éveimbe fordulás egyáltalán nem zavar engem. Úgy tűnik, hogy a 40. az az év, ahol már végleges helyzetben lennem kéne az életben, vagy legalábbis sikeres feleségnek, anyának, üzletasszonynak vagy akárminek, aminek elképzeltem magamat kora huszonévesen. Egyik sem így van.

Az életem most elég jó, de ha megtervezhettem volna előre, akkor sok mindent másképp csináltam volna, és egyáltalán nem úgy nézne ki, amivé az fordult mostanára. Sok mindent elértem, amit mások életük végére se fognak, vagy sok-sok egész élet teszi le ugyanazt az asztalra, amit én már eddig megcsináltam, mégis, ha összehasonlítom az életem másokéval, akkor lehangolódom.

Közösségi finanszírozással pénzt gyűjtünk a Couchsurfing-Utazás a kanapém körül című könyvemre. Ha te is úgy éreznéd, hogy támogatnád a költségeinket, akkor itt megteheted. Köszönjük.

Ha visszatekerhetném ezt a közel 40 évet, amit a Földön töltöttem, megállnék a 25. évemnél, és onnantól kezdve pár dolgot határozottan másképp csinálnék. Sok új dolgot tanultam, és tanulok ma is, náhány múltbeli tapasztalatom kényszerített erre.

Íme 18 brutálisan őszinte dolog egy negyvenbe forduló nőtől, amit minden késői huszas fiatalnak tudnia kell:

1. Szeresd és fogadd el magadat. - Teljesen.

Őszintén hiszem, ha elfogadtam volna a rossz és jó dolgaimat fiatalkoromban, nagyon sok felesleges és rossz döntést kerülhettem volna el. Amikor igazán magadba merülsz, kezdd el elfogadni és szeretni önmagadat. Amikor igazán megtanulod szeretni önmagad, képes leszel szeretni másokat is, és sokkal nagyobb valószínűséggel leszel képes egészséges kapcsolatokat menedzselni magad körül.

A mai napig kerülök deprimált hangulatba, ha a hibáimra és a gyengeségeimre gondolok. Tudom, hogy javítani kéne a hibákat, de kényelmesebb eltolni magamtól és úgy kezelni, mint ja, nekem, ez nem megy, én ebben gyenge vagyok.

36 Tovább »

couchsurfing

blogavatar

A világ minden pontjáról fogadok utazókat és adok nekik szállást a kanapémon, és én is a couchsurfing.org-ot használom szálláskeresésre a saját utazásaimkor. A CS tapasztalataimat igyekszem megosztani a blogon. A CouchSurfing International Inc. és a blog között nincsen semmilyen intézményes kapcsolat. A vállalat sem a blogot, sem az íróit nem szponzorálja, és semmilyen anyagi juttatásban nem részesíti. I receive travelers from around the world and I provide them with accommodation on my couch. I also plan on using couchsurfing to find accommodation on my own travels. On this blog I write about my couchsurfing experience. There is no institutional relationship between CouchSurfing International Inc. and this blog. The company does not sponsor or pay any compensation to this blog and its authors.

Hirdetés

Facebook

Utolsó kommentek

Itt támogathatsz