Negyedik hosztom a finn Pietari (31) volt. A 26 évesen banki munkával megkeresett vagyonát befekteti részvényekbe és az ebből nyert haszonból él. Elég kényelmes "állása" és élete van. Egy szép két szobás lakásban lakik Farringdonban, Londonban. Két éve tagja a CS-nek, 64 pozitív referenciája van, 53 surfertől és 1 hosttól. 

Pietari D barátja, nem küldtünk neki requestet, csak felhívtuk telefonon, hogy fogadjon minket. A londoni tartózkodásom utolsó két éjszakájára kellett szállás. Útközben cidereket és palacsinta alapanyagokat vettünk. Megérkezésem után azonnal hozzáláttam a tészta kikeverésének, utána megsütöttem a palacsintákat. Sajtos mangós és lekváros palacsintákat készítettem. Pietari és a barátnője maguknak csirkét és rizst készítettek, de ettek a palacsintámból is. Otthon sokkal finomabbat tudok sütni, biztos az angol liszttel volt a baj, amit vettünk.

picture (1).jpeg

Ugyanannál a párnál laktunk, akinél a szilveszterünket is töltöttük. Éjjel kettőig arról beszélgettünk, hogy munka e vagy nem munka amit Pietari csinál. Szerintem nem az. Kérdeztem, hogy nem akarja e másoknak is ugyanezt, vagy esetleg befektetési tanácsadóként dolgozni önálló vállalkozásként. Mondta, hogy nem, mivel egyrészt engedélyek kellenek hozzá, másrészt nem kívánja mások vagyonát kockáztatni. Csevegtünk arról is. hogy mennyire (rosszul) működik a google translate. Mi a közös a finn és a magyar nyelvben (hasonló magánhangzóik vannak nekik is a kiejtésben, és ők is ragoznak, mint mi). Pietari áprilisban két hónapos spanyol nyelvi kurzusra utazik Spanyolországba, júliustól pedig fél éves Dél-Amerikai utazásra indul egyedül. A lakása bérletét felmondja és az összes berendezését elajándékozza. D szerint a magyar nyelv nagyon egyszerű lehet, csak a szavak végére kell tenni a ragokat és kész. Mondtam neki, hogy jah, akkor hajrá, tanuljon meg magyarul.

Négyünk beszélgetésétől szerintem egy angol akcentus kutató (van ilyen?) orgazmust kapott volna. Én szép magyar akcentussal csevegtem, Qiujie nagyon erős kínai akcentussal beszél, átlag minden második szót értettem, amit mondott. Pietari mondatain a finn hatás érződött úgy 80 százalékban, szép ropogós 'r' hangokat használ. D pedig tiszta international angolt nyom. Neki brit akcentusa sincs, mert gyerekkorában 5 különböző országban nőtt fel.  

Másnap arra ébredtünk, hogy megérkezett a takarítónő és elkezdett dolgozni. Olyan munkát végzett, ahogy én takaríthatok másnaposan és mondjuk influenzásan. Pénzt nem adnék érte. Elbúcsúztunk a vendéglátónktól. Qiujie-t valószínűleg soha többet nem fogom látni, mert a hónap végén visszamegy Szingapúrba, hogy elintézze az angliai vízumát. A pár egy angol szigetre utazott a hétvégére repülővel. Mi kettesben elsétáltunk a közelben található St John's Hospital Múzeumba. Ez egy önkéntességen alapuló elsősegélyt adó nemzetközi szervezet. Az egyik legprofibban összerakott tárlat, ahol eddig jártam.

balloongirl.jpg

Utána elmentünk a Leaks street-re Banksy munkát keresni, de sajnos már mind eltűnt onnan. Az alagútban megkérdeztem egy éppen dolgozó street art művészt, ő mondta, hogy itt nulla Banksy munka van. Camdenben vigasztalásként vettem magamnak két Banksy pólót. Este visszamentünk a Waterloo station-hoz és egy Hole in the Wall nevű ír pub-ba ültünk be, élő zenére számítottunk, de az sajnos nem péntek, hanem szombat esténként hallgatható. Egy mellettünk ülő fiatalembertől feltétlenül meg akartam kérdezni, hogy ő is ír e, és össze akartam vele barátkozni, de D nem hagyta. Azt mondta, hogy pubokban a nők akkor szólítanak le idegen férfiakat, ha részegek és ha akarnak valamit. 

Éjjel "hazaértünk". Másnap délután elpakoltunk a lakásban, kimentünk a Victoriára a Lutoni buszomhoz és visszajöttem Budapestre.