england_flag_01.gifA mai ötödik surferem váratlan vendégként pottyant be hozzám. Tegnap délután kaptam a kérést tőle, hogy fogadjam be aznapra. Igent mondtam, mert született angol és fotóriporter. Azaz tökéletes alany az angol nyelvgyakorlásra és lesz egy erős közös témánk, a fotográfia. David Sillitoe 50 éves, Londonban született és nőtt fel, jelenleg Nottinghamben él a feleségével és három gyermekével. A The Guardian magazinnál fotóriporter 23 éve. Édesapja a híres angol író, Alan Sillitoe, aki többek között A hosszútávfutó magányossága című könyvet is írta. 

Kettő héten keresztül motorral utazza át Európa egy részét. (2 BMW-je és egy Harley Davidson motorja van). Otthon 3 macskája van, úgy látszik szereti ha a jó dolgokból három darab van neki (gyerek, motor, macska). Főképp kempingekben száll meg és a saját sátrában alszik, a couchsurfinget ritkán használja. A referenciája szerint rajtam kívül 10 hostnál szállt meg eddig és 1 surfert fogadott be az elmúlt 2 év alatt. Photo1 (6).jpg

 

David nem egy tipikus EnglishMan. A házam előtt találkoztunk 19.25-kor, épp vittem ki a szemetet, amikor felfedeztem a lépcsőnkön ülve. Kértem, hogy maradjon még egy kicsit kinn, mert van még némi dolgom. (20.00-ra volt megbeszélve  a találkozónk). 19.45-kor mentem ki érte. Nyújtottam felé a kezem, hogy bemutatkozzam, ő pedig azonnal szorosan átölelt, ami nem hogy egy angoltól szokatlan viselkedés, de eme gesztus a magyaroktól is idegen. Az első reakcióm egy zavart röhögés volt.  Miután szétváltunk (az elégségesnél tovább tartott átölelve) a kezembe nyomta a cuccai felét, hogy vigyem be a lakásba. Höö! Utána én nyomtam a kezébe egy üveg sört, hogy igya meg. Szerintem én voltam a jobb fej. Thank you giftet nem kaptam. 

Csináltam némi vacsorát kettőnknek, majd kiültünk a teraszra sörözni. Sokkal közvetlenebb és a vártnál "barátkozósabban" és túl otthonosan viselkedett, mint amihez eddig a korábbi vendégeimnél hozzászoktam. Felfedezte az átlagnál nagyobb méretű tévémet és a filmgyűjteményemet, így gyorsan eldöntöttük, hogy nézzünk meg egy filmet. Az ajánlásomra a The Visitor című filmet választottuk. 

David specialitása a portréfotózás, számtalan hírességet fotózott élete során. Néhány közülük (a nevekre kattintva megnézhető a képek): Robbie Williams, David Duchovny, David Lynch , Charlton Heston, Richard Dreyfuss , Doris Lessing, Stephen Fry, Samuel L Jackson, Andie MacDowel

Ahogy a munkájáról beszélt, lassan kiderült, hogy Angliában egy elismert fotóriporter, hozzáteszem végtelenül szerény is egyben.  A magyar fotóriporterek tized ennyi eredménnyel is idegesítően nagyképűek hozzá képest. Elnézést kérek a kivételtől. Engem is le akart fotózni, de nem engedtem. 6 éven keresztül voltam professzionális fotográfus, de a londoni képeim kivételével nem mutogattam neki a fotóimat, mert nagyon nem vagyunk egy szinten. A megengedettnél közvetlenebb viselkedését eltekintve élveztem a társaságát. Nagy pozitívuma, hogy gyönyörűen beszél angolul. :-)

 Photo1 (5).jpg