india-flag.jpegTizenharmadik vendégem Shrikant Ramdas, 40 éves banki elemző volt. Indiai családban született, Bangalore-ban nőtt fel, másfél élve Törökországban, Istambulban él. A szokásos Batthyány téri találkozóhelyre mentem érte. Hazafelé rengeteg kérdése volt, amire 1-2 szóban válaszoltam, fáradt voltam, inni akartam egy kávét otthon, leülni a teraszomra, úgy beszélgetni vele. Érkezésünk után elment italt vásárolni mindkettőnknek. Előtte odaadta nekem a thank you giftjét, oliva szószokat Istambulból. 

Az éjszaka folyamán nem mentünk sehova, a teraszomon maradtunk és az indiai osztály-rendszerről beszélgettünk. Megtudtam tőle, hogy az osztályok közötti különbségek nem számítanak tanult embereknél. Egy elméletet levezetett nekem, mely szerint az indiai kaszt-rendszer és a magyar "kaszt-rendszer" ugyanolyan. Én erre elmondtam neki, hogy a mi országunkban "osztályok", vagyoni különbségek csak 20 éve vannak és nem gondolom, hogy olyan éles határvonalak lennének, mint Indiában. Shrikant elmondta, hogy ha valaki tanult ember, és pénze van, lényegtelen, hogy melyik kaszthoz tartozik. Mondtam, hogy ez nálunk is így van. Megkérdezte tőlem, hogy a szüleim mit szólnának hozzá, ha egy taxisofőrhöz mennék férjhez? Mondtam neki, hogy nem örülnének neki, de ha a taxisofőrnek saját taxis vállalata lenne, akkor oké lenne. Mondta, hogy Indiában ugyanígy van.

Shrikant 7 évet Washingtonban dolgozott és tanult. Sokat beszélgettünk az afrikai szegénység problémájának okairól. Szerintem az afrikai szegénység oka az egyes országok politikai vezetése. Hogy nem a gazdasági fejlődésre költik az ország pénzét, hanem polgárháborúkra, fegyverkezésre, a milícia fenntartására, miközben a köznép nyomorog. Shrikant szerint az ok az amerikai, és egyes európai országok korábbi években tett afrikai országok kizsákmányolása. Afrikában például nincsennek fegyvergyárak. A katonai szervezeteket ma is Franciaország, Anglia és az Egyesült Államok látja el fegyverekkel.  

11817741_l_7015e7e1fc22610476ca8ed1bb29259b.jpegEste rendelt vacsorát egy indiai-nepáli étteremből. Vegetable Pulao és Garlic Naan volt a menü, ketten ettük meg. Azt mondta nem rossz, de csak halványan emlékeztet az otthoni ízekre. 

Az est folyamán a beszélgetésünk alatt gyakran levelekre válaszoltam. Ő többször rám szólt, hogy számítógépfüggő vagyok és ha nem hagyom abba, akkor inkább bemegy a szobájába aludni. Én többször elnézést kértem, csak úgy voltam vele, hogy 4 este nálam lesz, lesz elég időn beszélgetni. És másnap terveim között szerepelt, hogy bemegyünk a városba bulizni egyet.

Shrikant reggel kozmetikushoz ment, majd várost nézni. Megbeszéltük, hogy az edzésem után 20.30-kor itthon találkozunk. Shrikant este megérkezett, rengeteg vásárolt új holmival. Elmesélte hogy számtalan csókolódzó párt látni mindenhol, ami neki nagyon fura látvány, valamint nagyon sok huszonéves lányt látott negyvenes férfiakkal kézen fogva sétálni. Kérdezte, hogy a nagy korkülönbségű párkapcsolat ilyen nagy számban jellemző Magyarországra? Mondtam neki, hogy valószínűleg nem minden párnál az önzetlen szerelem az ok.  

Közölte velem, hogy talált egy olcsó szállodát az Oktogon környékén és másnap átköltözik oda, mert nagyon nehéz egész nap a vásárolt cuccokat cipelnie, mivel messze lakom a belvárostól. Kérdezte, hogy hol vásárolhat olcsón Herendi porcelánt? Mondtam, hogy az mindenhol drága, sajnos nem ismerek olyan boltot, ahol nagy kedvezménnyel árulnának. Apropó, ti ismertek?

Az esti készülődés közben Shrikantnak elmondtam, hogy a volt barátom New Yorkban él, most itthon van, január óta nem láttam, megbeszéltünk ma estére egy találkozót. Én most bemegyek a városba, de később csatlakozzon ő is. Kérdezte, hogy lesz e sírás vagy ilyesmi, mondtam, hogy nem lesz, csak lógunk valahol. :-) Shrikant úgy döntött, hogy inkább itthon marad, mert kellemetlenül érezné magát egy ilyen szituációban harmadikként. Viszont megbeszéltük, hogy másnap este 20.00-kor találkozunk a Burger King előtt az Oktogonon. Egy üveg borral magára hagytam a teraszomon.

Az éjjel aztán kilopták a széken lógó táskámból a pénztárcámat az összes iratommal együtt és a iPhone-mat a Mika Tivadar Mulatóban. Gyakorlatilag a szemünk előtt történt, de mégsem láttuk. Elmúlt már éjfél, péntek 13!

Délelőtt Shrikant távozott, hívtunk neki egy taxit. Mivel nem volt telefonom, a couchsurfing rendszeren keresztül írtam egy emailt neki, hogy este várom a megbeszélt helyen. Elmentem edzeni, majd pontosan ott voltam az Oktogonon. Shrikant nem jött el. Hazaértem, egy email fogadott tőle, amit egy órával a találkozónk előtt írt, hogy fáradt, inkább a szállodában marad, talán holnap. Írni fog. Nem írt. Én írtam neki egy bocsánatkérő levelet, megírtam, hogy vártam rá és sajnálom a történteket.

Nem volt alkalmam saját fényképet készíteni róla, ezért a poszthoz mellékelt kép a CS adatlapjáról való. Nem hibáztatom, hogy nem jelentkezett többet. Nem viselkedtem couchsurfing hosthoz méltóan. Nem szabadott volna másnap este magára hagyni. Szégyellem is magam emiatt. Nem fogok meglepődni, ha negatív referenciát kapok tőle. 

Update! Shirkant semleges referenciája rólam. Tanulságos, le lettem cseszve, mert nem adtam neki pótkulcsot a lakásomhoz. :-)

Rita has some good reviews which is nice to see..i think i may have caught her in a bad time and i decided to cut short my time in her house from original 4 days to 2 days and the details of what i experienced aren't really that relevant... I think it is time she surfed people's couches to understand what impact a host can have on the experience of a visitor to a new country...and how first impressions can really count...given that so many surfers have experienced wonderful hosts and great hospitality...and in fairness, her reviews suggest she has been a good host before...so maybe my bad luck.
On a side note, her apartment is in a residential quiet neighborhood on the Buda side...away from the central Pest area, and she doesn't have a spare key, and also her key is needed to exit the builing...so this can cut your flexibility quiet a bit. A minor point, but to be noted.
Nevertheless..enjoyed the magnificent city.